Reklam

Balbay, Kocaoğlu'nun mektubunu meclise taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, dün gerçekleştirilen TBMM Genel Kurulunda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı hakkında söz alarak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Hükümetten çözüm istediği 14 maddeden oluşan projeleri Meclis gündemine taşıdı.

Balbay, Kocaoğlu'nun mektubunu meclise taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, dün gerçekleştirilen TBMM Genel Kurulunda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı hakkında söz alarak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Hükümetten çözüm istediği 14 maddeden oluşan projeleri Meclis gündemine taşıdı.

Balbay, Kocaoğlu'nun mektubunu meclise taşıdı
17 Mart 2018 - 09:15

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, dün gerçekleştirilen TBMM Genel Kurulunda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı hakkında söz alarak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Hükümetten çözüm istediği 14 maddeden oluşan projeleri Meclis gündemine taşıdı. Balbay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun vekillere gönderdiği mektubu dile getirerek, onay bekleyen projelerin önünün açılmasını istedi.

Balbay Meclis’te görüşülen torba yasa çerçevesinde söz alarak yatırımların teşviki için pek çok alternatifin bulunduğunu ancak bu yatırımların İzmir’i kapsamaması için her şeyin yapıldığını belirterek şöyle dedi:

“Bu torba yasada yatırımların teşviki için bütçe olanakları çerçevesinde pek çok şey varken İzmir'de yatırımların durdurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesinin başlatmak istediği yatırımlara izin vermemek için her şey yapılmakta. AKP milletvekilleri genellikle bu konular gündeme geldiğinde projeleri öne sürüyorlar ancak bu projelerin 2'si hariç İzmir'e vadedilen 35 projenin 2'si dışında hiçbir şey yok. Bunu bu kürsüden bir kez daha anımsatıyorum ve İzmir'in hakkını verin diyorum.”

Balbay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun vekillere gönderdiği mektubu Meclis Genel Kurulunda sırasıyla paylaşarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

“İNCİRALTI ACİLEN PLANLANMALI”

Balbay, İzmir'de İnciraltı'nın uluslararası bir sağlık turizmi merkezi olması için genel bir irade olduğunu hatırlatarak, iktidarın bu konuda bir adım atmadığını söyledi. Balbay İnciraltı acilen planlanmalı ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin talebine cevap verilmeli dedi.

“İZMİR'İN EN ÖNEMLİ ARTERLERİNDEN HALKAPINAR-OTOGAR METRO HATTI ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Balbay, İzmir’in en önemli arterlerinden biri olan bu hattın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, Halkapınar ile Otogar arası 4,5 kilometrelik metro hattı için asıl maliyetin 383 milyon lira olduğunu ancak AKP iktidarının 2018 bütçesinden ayırdığı payın sadece 21 milyon lirada kaldığını söyledi. Balbay İzmir Büyükşehir Belediyesinin konu ile ilgili bilgi almakta zorlandığını ifade ederek Bakanlığı bu konuda adım atmaya çağırdı.

“BOSTANLI BALIKÇI BARINAĞI YERİ TAHSİS EDİLMELİ”

Balbay, İzmir'de yolcu gemilerinin özellikle Bostanlı'da barınak yeri olarak kullanabilmesi için yer tahsisinin yapılması gerektiğini belirtti. Balbay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının olumlu görüşüne rağmen söz konusu tahsisin gerçekleşmediğini belirterek bakanlığı harekete geçmeye ve İzmir’e hizmet noktasında yardımcı olmaya çağırdı.

“İZBAN HAT KİRASI ACİL ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI”

Balbay, İZBAN hat kirası sorununun acil çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek Türkiye'de sadece Devlet Demiryollarının İzmir'de belediyeden ray kirası aldığını söyledi. Balbay İZBAN’ın 3 yıl boyunca her yıl TCDD’ye 5 milyon dolar + 5 milyon Euro ödediğini söyleyerek İzmir Büyükşehir Belediyesinin İZBAN hizmetinden elde ettiği gelirin üçte 1'ini kiraya verdiğini bunun kabul edilemeyeceğini vurguladı.

“MİLLİ EMLAK VE TCDD’DEN YER TAHSİSİ SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Balbay Milli Emlak ve Demir Yolları arazilerinin yer tahsisi sorununun acil çözüme kavuşturulması gerektiği belirtti. Balbay 2016 yılından bu yana neMilli Emlak’ın ne de Maliye Bakanlığının İzmir'in bu isteklerine cevap vermediğini bu yerlerin belediyeye tahsisi halinde hem kentsel dönüşümün gerçekleşeceğini hem de şu anda İzmir'de beklenen o yatırımların önünün açılacağını kaydederek ilgili bakanlıkları bu konu hakkında irade koymaya çağırdı.

“GAZİEMİR’DE KENTSEL DÖNÜŞÜME DESTEK VERİLMELİ”

Balbay, Gaziemir’de Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Bölgesi içinde, Maliye Hazinesi adına kayıtlı 60 adet parselin dönüşüm yapılabilmesi için Belediyeye devrinin yapılması gerektiğini söyledi. Balbay İstanbul ve Ankara'da sürmekte olan bu kentsel dönüşüm projelerine hemen izin çıktığını ama söz konusu İzmir olunca sürecin hep hükümet eliyle uzatıldığını özellikle Gaziemir bölgesinde, 2014 yılından bu yana belli bölgelerdeki izin dışında hiçbir iznin çıkmadığını belirterek ilgili bakanlıkları kentsel dönüşüme destek olmaya gerekli izinlerin çıkması için adım atmaya çağırdı.

“İZSU'NUN KREDİ BAŞVURUSU SONUÇLANMALI”

Balbay, İzmir'in içme suyu ihtiyacı için gerekli olan üç büyük proje için İller Bankasının adım atması gerektiğini ancak İller Bankasının iki yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesine cevap vermediğini söyledi. Balbay Yüzde 7 ila yüzde 10 arasında bir faizle öteki belediyelere sağlanan olanakların, İzmir Büyükşehir Belediyesine de sağlanması gerektiğini belirterek İZSU’nun kredi ihtiyacı acilen sonuçlanmalı dedi.

Balbay son olarak 2018 yılı yatırım planında İzmir'e bütçeden ayrılan payın yüzde 2 olduğunu ama İzmir'den alınan verginin yüzde 10 olduğunu hatırlatarak bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Balbay İzmir Büyükşehir Belediyesinin bunca yatırımlar için ilgili kurumlardan doğru dürüst bilgi ve bütçe alamamasına rağmen AKP iktidarının İzmir’e 5 milyon değerinde yeni cezaevi yapmasının AKP’nin İzmir’e olan bakış açısını bir kez daha göstermiştir dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum