Reklam

“BAŞARI DÜRÜSTLÜKTEN GEÇiYOR”

‘İzmir’i doyuran adam’ olarak bilinen Hasan Küçükkurt, başarısının sırlarını açıklarken, İzmir’deki sanayici ve iş adamlarının sorunlarını anlattı.

“BAŞARI DÜRÜSTLÜKTEN GEÇiYOR”

‘İzmir’i doyuran adam’ olarak bilinen Hasan Küçükkurt, başarısının sırlarını açıklarken, İzmir’deki sanayici ve iş adamlarının sorunlarını anlattı.

“BAŞARI DÜRÜSTLÜKTEN GEÇiYOR”
20 Ağustos 2018 - 18:18

Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi başta olmak üzere pek çok görevi bir arada sürdürmeyi başaran Hasan Küçükkurt’u ziyaret ederek, sektörel başarı ve iş dünyasının İzmir’deki sıkıntılarını dinledi.
Uzun yıllardır faaliyette bulunan Bortar’ın ve İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt ile uzun uzadıya yaptığımız sohbetimizde sektörel bilgilerden fabrikanın iç işleyişine kadar birçok konu başlığı kendine yer buldu.
4Yemek fabrikasına girince misafirlerini kapıda karşılayan ve uğurlarken binanın dışına kadar eşlik eden Küçükkurt, başarının anahtarının ise dürüstlük olduğunu söyledi.

Salih Erkek: Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz? Hasan Küçükkurt kimdir?
Hasan KÜÇÜKKURT: 1
962 doğumlu, evli 3 kız babası bir işadamıyım. 1982 yılında Konya Ereğli’den İzmir’e geldim. O günden bu güne kadar İzmir’de yaşıyorum.
Salih ERKEK: Peki oldukça başarılı bir iş hayatınız var. Bu anlamda BORTAR şirketi olarak bir çok alanda hizmet veriyorsunuz. Biraz BORTAR’dan konuşmak gerekirse. Firmanız hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Hasan KÜÇÜKKURT:
BORTAR şuan itibariyle 1250 çalışanıyla günde 65 bin kişiye yemek hizmeti veren bir şirketiz. Hayvancılık, zeytinyağı fabrikası, restoran, kişisel koruyucu donanım şirketi, turizm acentemiz var ve yemek hizmeti olarak faaliyet gösteriyoruz. BORTAR bir aile şirketi ve 5 kardeş olarak çalışıyoruz.


Salih ERKEK: Yaklaşık 5 yıldan bu yana İZSİAD’da başkanlık görevi yürütüyorsunuz. Bu anlamda öncelikle son dönemde meydana gelen elektrik ve doğalgaz zamları ile dolardaki yükseliş İzmir’de ki sanayicileri nasıl etkiledi?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Paraya erişebilirlik her geçen daha da zorlaşıyor. Sanayici artık paraya kolay erişemiyor. Paraya erişemeyince işiniz ister istemez yürüyemiyor. Çünkü malı veresiye sarıyorsunuz ve onu finans edebilmek için bankadan kredi kullanmanız gerekiyor. Bankalar kredi musluklarını kapattı. Önceden %15-16’lara kullandığımız krediyi şimdi %30’lara çıkmış durumda. Banka sizi dört dörtlük sağlam görmeyince de vermiyor. Yani baktı azcık bir karnenizde kırık var şuan kredileri dondurduk o sebeple veremeyeceğim diyor. Bu da işlerin tıkanmasında birinci sebep. Önümüzdeki günlerde inşallah para politikaları değişir, paraya erişim kolaylaşır. Elektrik ve doğalgaz zammına gelince onu önümüzdeki günlerde göreceğiz, yüzde 14 çok büyük bir zamdır. İkisine birden gelmesi bizi oldukça kötü olarak etkiledi. Çünkü sanayicinin ham maddesinin ciddi bir bölümü elektriktir. Doğalgaz da ithal olarak geliyor ve oda zamlandı. Oda zamlandı ama bu zammında yapılması gerekiyor, bunun yansımasını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Fakat bu durumun iyi olmadığı o bir kesin.


Salih ERKEK: Bilindiği üzere Aliağa’da bulunan büyük bir fabrikada işçi zehirlenmesi meydana geldi ve orada binlerce işçimiz gıda zehirlenmesi yaşadı. Bunun asıl nedeni nedendir?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Zehirlenmenin sebebi daha çıkmadı. Neden kaynaklı olduğunu İl Sağlık Müdürlüğü tam olarak açıklamadı. Sadece bildiğimiz su raporlarının temiz çıktığı. Analiz sonuçları tam olarak çıkmadan konuşmak doğru olmayacaktır.
Salih ERKEK: Raporun o kadar uzaması normal mi?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Bazı tahliller uzaya bilir. O anlamda doğrudur da. Eğer rapor çıksa zaten önce firmaya verilirdi ve bizimde bilgimiz olurdu.


Salih ERKEK: Yaşanan olay sonrasında o fabrikada yemek işi size verildi. Bu süreç hakkında da bilgi verir misiniz?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Öncelikle yaşanan talihsiz olayı Allah kimseye vermesin. Hala kaynağı da belli değil. Ben o firmayı arayıp geçmiş olsun dileklerinde de bulundum. Sonuçta meslektaşımızdır. O firma için iyi veya kötü bir yorum yapmak kesinlikle ahlaki de olmaz. Çalışanın bir hatası, küçük bir atlama buralara gelebiliyor. Gıda işi geri dönüşü olmayan zor bir iş. Yaşanan olay sonrasında fabrika tarafından biz arandık. Sonrasında biz apar topar önce kumanya ile başladık. Çünkü doktor yemek verdirmedi ve zehirlenen işçilerimize sıcak yemeği yasakladı. Sadece ekmek, peynir, marul, domates gibi ürünlerin yenmesine izin verdi. Biz aşağı yukarı 4-5 gün boyunca bölgeye kumanya taşıdık. Ondan sonra da yemek vermeye başladık. Ekibimiz orada 220 kişiyi orada işe aldık ve 50 kişi daha alacağız. Ekipman gücümüz bulunuyor ama işçi bulmakta zorlanıyoruz. Bizim sektörümüz emek yoğun bir sektör. İstediğiniz kadar makine ekipmanınız olsun ama sonuç olarak yemeği insan yapıyor. Dolayısıyla 50 kişi eksiğimiz var ve sürekli takviye ediyoruz. Şoför, bulaşıkçı, planlamacı, gıda mühendisi, aşçı başı, aşçı, aşçı yardımcısı gibi eleman alımı yapıyoruz. Orada sıfırdan bir ekip kurduk. Dolayısıyla orada yapılanmaya devam ediyoruz. Zerre kadar aksamamız bulunmuyor.


Salih ERKEK: Besi çiftliği ve süt çiftliği gibi alanlarda da hizmet veriyorsunuz. Yaptığınız yemeklerin et ihtiyacının tamamını besi çiftliğinizden mi karşılıyorsunuz?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Hayır hepsini karşılayamıyoruz. Çünkü yetmiyor. Bizim buradaki potansiyelimizi karşılamamız için bizim 5bin baş et besi çiftliğimiz olması gerekiyor. Bizim et tüketimimiz oldukça fazla. Biz etlerimizin bir bölümünü kendimiz karşılıyoruz, bir bölümünü de büyük marketlerle anlaşmamız var onlardan alıyoruz. Sütümüzü de işlemiyoruz ve direk büyük süt fabrikalarına satış gerçekleştiriyoruz.
Salih ERKEK: Besi çiftliği kurmak karlı bir yatırım mı?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Etten biz şuan kar ediyoruz. Et fiyatları oldukça yüksek. Et şuan ciddi anlamda kar bırakabiliyor ama süt konusunda kar ediyoruz diyemeyiz.


Salih ERKEK: Benim bildiğim kadarıyla 25 yıldır yemek sektörünün içerisindesiniz. Başarının sırrı sizce nedir?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Öncelikle her yerde söylediğim gibi ticarette öncelikle ahlaklı olacaksınız. Borcunuza sadık olacaksınız, tedarikçinizi veya müşterinizi kandırmayacaksınız. Dürüst tüccar olacaksınız. Bu olmazsa olmazdır. Dünya’nın isterseniz en zeki adamı ol, bunları taşımıyorsan sürdürülebilir olamazsınız. Tabi burada şans faktörü de çok önemli. Bir de şansınız size yardım etmeli. Şansınız yardım etmezse oda olmaz. Bu 3-4 etken hepsi bir araya gelirse başarı oluyor. Fakat olmazsa olmazımız dürüst ve ahlaklı iş adamı olmaktır. Çalışanına karşı dürüst, devlete karşı dürüst, müşterine karşı dürüst, tedarikçine karşı dürüst, kısacası temel ilke dürüst olmaktan geçiyor. Sokakta kimse bize onların bana borcu diyemez, dedirtmeyiz, o duruma kendimizi asla düşürmeyiz.


Salih ERKEK: Sizi siyasete zorlamak isteyen oldu mu veya siyasete girmeyi hiç düşündünüz mü?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Hayır. Bildiğiniz üzere ben bir siyaset yapmıyorum.
Salih ERKEK: Öğrendiğimiz kadarıyla son dönemde bir de çikolata üretimine başladınız.
Hasan KÜÇÜKKURT:
Evet biz o işi butik olarak yapıyoruz. Mesela birisi geliyor bana 50 -100 kutu sayıyı kendisi belirliyor. Yılbaşı, bayram gibi özel günlerde size özel hazırladığımız kutuya çikolatayı koyuyoruz ve teslim ediyoruz. Sizde eşinize dostunuza o özel kutularla çikolata ikramı yapıyorsunuz. O şekilde bir butik işimiz bulunuyor. Çok kaliteli çikolatalar çıkartıyoruz. Çikolata bölümümüzün başındaki arkadaşımız Asya- Afrika kıta birincisi ve milli takımdan gelme bir kız. Unlu mamuller ve çikolata yapımının Türk Milli takımından gelmedir. Çok güzel ürünler çıkartıyor.


Salih ERKEK: Firma olarak hedefiniz nelerdir?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Tabi ki hedefimiz her geçen gün biraz daha fazla büyümek. Şuan 100 bin kapasiteli bir fabrikaya sahibiz. Şuanda bu fabrikada dışında biz birde dışarıda yemek yapıyoruz. Mesele büyük fabrikalar var. Onların yerinde yemek yapıyoruz. Taşıma yapmıyoruz. Bugün buradan da günlük 65bin kişilik yemek imal ediyoruz. Ayrıca Catreing işimiz var. O farklı bir bölüm. Toplu vermek başka bişi catreing başka bir şey. Örneğin Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız geldiğinde SÜTAŞ’ın Tire’de bir açılışı vardı. Çok büyük bir açılıştı. O etkinliğin yemek organizasyonunu biz yaptım. Geçtiğimiz günlerde Ayvalık’ta 6 bin kişilik bir düğün yaptık. Oturma düzeni, servis, ordövr tabağı vs. bir düğün gerçekleştirdik. Aşağı yukarı sanıyorum 10 tane otobüsle garson gönderdik. Bu başka bir şey. Herkesin de yapabileceği bir iş değil. Ogün için biz 35 bin porselen tabak, 20 bin bardak kullandık. Burada geldi 1 hafta bulaşıklar yıkandı. 8 tane insan 24 saat boyunca vardiyalı olarak 1 hafta bulaşık yıkadı. 2-3 bin kişilik düğünler bizim için çocuk oyuncağı diyebiliriz. 10 bin kişiye aynı anda yemek veriyoruz.
Salih ERKEK: Hem bir iş adamı olarak, hem de bir derneğin başkanı olarak. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan ekonomiyi nasıl görüyorsunuz?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Özellikle seçimden sonra bizler, ‘seçim bitti bundan sonra kilitlenmemiz gereken konu ekonomi’ dedik. Odalarımızda sivil toplum kuruluşları da, iş adamları dernekleri de bunu söylüyor. Artık kilitlenmemiz gereken konu ekonomi, ekonomi, ekonomi. Devletin teşvikleri bana göre özellikle SSK konusunda yeterlidir ve bizde yeteri kadar destek almaktayız. Sadece derdimiz Merkez Bankası’ndaki faiz ayarlanmaları veya kura karşı alacak tavrı anlayamıyoruz. Dolar bence bu kadar yükselmemeliydi. Bir çok insanda şuan tahribat var. Sayın Cumhurbaşkanımız da söylüyor, öncelikle tasarrufa gitmeliyiz. Herkes AVM’lerde alışveriş yapıyor, sürekli kredi kartı kullanılıyor. Bu olmamalı. Tasarruf etmeliyiz. Devletin başı da tasarruf edecek, ailedeki en küçük birey de tasarruf edecek. Tasarruf etmezsek kalkınamayız. Sürekli üretim diyoruz ama tasarruf etmeden üretim olmaz. Kullandığımız aracımızdan, yaktığımız elektriğe kadar tasarruf etmeliyiz. Üretirken de marka değeri yüksek şeyler üretmeliyiz. Katma değeri yüksek ürünler yaratmalıyız. Türkiye her zaman dediğim gibi büyük bir ülkedir ve bu sorunların tamamının üstesinden gelecektir. Türkiye’nin üzerinde oynanan oyunları da görüyorsunuz. Özellikle son dönemlerde Amerika’nın argümanlar, tehditleri görüyorsunuz. Herkes Türkiye’nin üzerinde bir oyun oynamaya çalışıyor.
Salih ERKEK: Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?
Hasan KÜÇÜKKURT:
Allah bayrağımızı yere indirmesin. Türk milletini başkasının boyunduruğu altına geçirmesin. Ekonomimiz şahlansın.
Salih ERKEK: Gazetem İzmir ailesi olarak bu güzel sohbetiniz için çok teşekkür ediyorum.


YORUMLAR

  • 0 Yorum