Reklam

Cepte fatura hafifliyor

Torba tasarıda internet, haberleşme hizmetlerinde özel iletişim vergisinin yüzde 7.5’a indirilmesiyle cep telefonları faturaları da düşecek. Maliye Bakanı Ağbal GSM operatörlerine seslenerek, “Hükümet vergiyi indiriyor. Siz de bunu faturalara yansıtın. Buradaki düzenlemenin muhatabı doğrudan tüketici” dedi

Cepte fatura hafifliyor

Torba tasarıda internet, haberleşme hizmetlerinde özel iletişim vergisinin yüzde 7.5’a indirilmesiyle cep telefonları faturaları da düşecek. Maliye Bakanı Ağbal GSM operatörlerine seslenerek, “Hükümet vergiyi indiriyor. Siz de bunu faturalara yansıtın. Buradaki düzenlemenin muhatabı doğrudan tüketici” dedi

Cepte fatura hafifliyor
12 Ekim 2017 - 09:39

Hükümet, mahalle olan binlerce köydeki bakkal, kahve, berbere 2020 yılına gelir vergisi muafiyeti getirdi. Yine bu köylerdeki hanelerin elektrik ve su abonesi olması zorunluluğu da erteleniyor. Torba tasarıyla internet, haberleşme hizmetlerinde özel iletişim vergisinin yüzde 7.5'a indirilmesiyle cepteki fatura da hafifliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, GSM operatörlerine seslenerek, "Hükümet vergiyi indiriyor. Siz de bunu faturalara yansıtın. Buradaki düzenlemenin muhatabı doğrudan tüketici" dedi.

MTV DE DÜŞÜRÜLECEK

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarının telekomünikasyonla ilgili maddeleri kabul edildi. Telekom sektöründe yüzde 5-25 arasında değişen vergi oranı yüzde 7.5 olarak tek oranda birleştirildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın MTV'deki artışın gözden geçirilmesini istemesinin ardından hükümetin artış oranlarını düşürmesi bekleniyor. Bakan Ağbal, muhalefetin telekom şirketlerine vergi kolaylığı sağlandığı yönündeki iddialarına yanıt verdi. Ağbal, "Vatandaşa özel iletişim vergilerinde önemli indirimler getirdik. Hükümet olarak eğitim, sağlık, sosyal hayatın her alanında indirimler yaptık. Gelir vergisinde, kurumlar vergisinde ve birçok vergide vatandaşın lehine önemli indirimler yaptık. Şimdi bu şirketlere vergi kıyağı çekiyormuşuz. Bu düzenlemenin muhatabı tüketicidir" dedi.

HAZİNE PAYI TARTIŞMA YARATTI

Tasarının GSM şirketlerinin ödemesi gereken yüzde 15 tutarındaki Hazine payında yaşanan ihtilafların giderilmesini amaçlayan değişiklik tartışmalara neden oldu.
Muhalefetin 5 milyar liralık borcun silindiğine yönelik eleştirilerini yanıtlayan Ağbal, "Muhalefetin eleştirileri arasında yer alan '3-4 firmanın borcu siliniyor' anlayışını doğru bulmuyorum... Tahakkuk etmiş, kesinleşmiş 5 milyar liralık borç diye bir şey yok. Bu ihtilaflar devam ediyor. Davalar devam ediyor" diye konuştu.
Ağbal, mahkemelerde ve tahkimde devam eden çok sayıda dava olduğunu düzenleme ile karşılıklı sulh imkanı getirdiklerini anlattı. Hazine'nin Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdür Vekili Mehmet Kaya 345 milyon lirasının incelenmesi tamamlanmış anapara alacağının bulunduğunu, ihtilaf tutarının GSM firmalarından alınan Hazine payının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturduğunu söyledi.

MOBİLE YÜZDE 63 İNDİRİM

Mobil telefonlar üzerindeki vergileri yüzde 63, sabit telefonlar üzerindeki vergiyi ise yüzde 50 oranında düşürdüklerini belirten Ağbal, şöyle konuştu:

"Bugün hangimizin telefon aboneliği tek başına internet ya da tek başına konuşma? Hepimiz sabit olsun, ön ödemeli kartlar olsun aynı anda iki hizmeti birlikte alıyoruz. Burada yüzde 7.5, yüzde 5, yüzde 25 olan oranı biz yüzde 7.5'ta eşitliyoruz. GSM operatörlerine buradan sesleniyorum; biz hükümet olarak vergi oranlarında indirim yapıyoruz dolayısıyla operatörler de bunu faturalara yansıtacaktır. Dolayısıyla 25, 15, ve 7.5 ve 5 şeklindeki oranlar zaman zaman ihtilaflara neden oluyordu. Bunu ortadan kaldırıyoruz. Bugüne kadar hiçbir vergi indirimi yapmamışız ama kalkmışız telekom şirketlerine vergi kıyağı çekiyormuşuz. Burada yaptığımız düzenlemenin doğrudan muhatabı tüketicidir."


YORUMLAR

  • 0 Yorum