Reklam

"Elinizi emekçinin ekmeğinden çekin"

Bornova Belediyesi bağımsız meclis üyesi Hamza Yavuz’dan Işıkkent besi damlarıyla ilgili şok iddialar

"Elinizi emekçinin ekmeğinden çekin"

Bornova Belediyesi bağımsız meclis üyesi Hamza Yavuz’dan Işıkkent besi damlarıyla ilgili şok iddialar

 "Elinizi emekçinin ekmeğinden çekin"
16 Şubat 2018 - 08:50

Bornova Belediyesi bağımsız meclis üyesi Hamza Yavuz, Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in hazırlayıp sunduğu ve Cuma günleri Gazetem İzmir TV ekranlarında canlı olarak yayınlanan ‘Erkekçe’ programında şok iddialarda bulundu. 1994’lü yıllarda Bornova Işıkkent mevkii Egemenlik Mahallesi’nde besicilik yapılması için kurulan besi damlarında hayvancılık adı altında depo ve sanayileşmenin meydana geldiğini dile getirerek, hayvancılığın bölgede tamamen bitme noktasına geldiğini söyledi.

Yavuz açıklamasında bölgede VIP damlar diye adlandırılan bir bölge bulunduğunu ve bu bölgedeki sanayileşme yüzünden hayvanların telef olduğunu iddia ederek Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya, “Elinizi emekçinin ekmeğinden çekin” ifadelerine yer verdi.

“BURAYA NASIL RUHSAT VERİLİYOR”

Başkan Olgun Atila’nın bölgede verdiği ruhsatların usule aykırı olduğunu ifade ederek, “1994’lü yıllarda şehrin içerisinde kalan daha çok insanların evlerinin hemen yanlarında olan besi damlarına çözüm getirmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada şehrin içerisinde kalan hayvan damlarının, koku ve hijyen şartları göz önünde bulundurularak sağlıklı bir üretim olması için şehrin dışarısına taşıma çalışması başlatıldı. Bu çalışma sonrasında uygun bir yer arandı ve ÇED raporları, araştırmalar, yer dolgu çalışmalar gibi bir çok işlemler yapılarak Bornova Işıkkent mevkii Egemenlik Mahallesi’nde böyle bir alan bulundu. Çok geniş, besicilik ve hayvanların yaşam şartlarına uygun mükemmel bir alan bulundu. Bu alanda da bazı çalışmalar yapıldıktan sonra burası hayvan besicilerinin üretim yapacakları alan haline getirildi. Bu çalışmada emeği geçenlere gerçekten çok teşekkür ediyorum. Ben afaki konuşan bir belediye meclis üyesi bu zaman kadar hiç olmadım olmamda. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karar numarası 05/280, karar tarihi 26/12/1994 imza Burhan Özfatura olan bir meclis kararı var. Bu meclis kararında bu bölgenin nazım imar planında ve yapılacak olan değişikliklerde buranın entegre süt üreticiliği ve hayvan damları alanı, kapalı ve açık tesisler olarak imar planı şemasında işlenmesi için karar alındı. Bu karar gerçekten çok olumlu bir karar. O zamanki yöneticilerimiz bugünleri görerek böyle bir karar aldılar.

Bugün biz etin kilosunu 50 TL’den yiyoruz. Hayvanların sağlıklı besiciliğinin yapılabilmesi için, süt ürünlerinin ve süt verimini arttırmak için böyle bir çalışma yapılmış. Sonrasında buranın vaziyet planındaki alan tamamen hayvan besi damları için ayrılmış. Fakat şuan bu alanda 2 tane temel sorun var. Bornova Işıkkent bölgesinde hayvan besicileri üretim yapıyorlar. Bu üretim yerinde bazı engeller çıkmaya başlıyor. Vaziyet planını ele alırsak bu bölgede tarımsal yapı kooperatifi var. Bölgenin bir bölümünde gerçekten hayvan damı standartlarında yapılmış gerçek hayvan barınakları var. Bu hayvan barınaklarında kısmen hayvancılarımız hayvan ve süt ürünlerini çok zor şartlarda yapmaya çalışıyorlar. Yani 80 hayvanı olan 30’a düşürmüş, bazıları kapatmış, bazıları çekip gitmiş ve bir çok yerde de sanayi kuruluşu var. Bu bölgede mermerci, doğramacı, kâğıtçı, demirci, nakliyeci, ambalajcı, tamirci gibi yani burada olmaması gereken işyerlerinin tamamı burada. Ben buradan seslenmek istiyorum. Bornova Belediye Başkanı Sayın Olgun Atila defalarca kez meclis toplantılarında dile getirmemize rağmen, hayvan besicilerinin defalarca kez bu konuyu dile getirmesine rağmen burada besicilerin rahat bir üretim yapabilmesi için ekmeklerini kazanabilmeleri için neden bu emekçilere faydalı olmuyor. Sayın Zabıta ve Ruhsat Müdürü buradaki işletmelere nasıl ruhsat verebiliyor. Kaçak ise neden hala çalıştırıyorlar. Burada kanun ve yönetmeliklere göre bu damlarda hayvan besiciliği yapılması gerekirken neden farklı kuruluşlar faaliyet gösteriyor” dedi.

“ÇEKİM YAPARKEN NAHOŞ OLAYLAR YAŞANDI”

Belediye Meclis üyesi olarak geçtiğimiz hafta bölgeye gittiğini ve orada çekim yaparken nahoş olayların çıktığını da sözlerine ekleyen Yavuz, “Ben geçtiğimiz gün o bölgeye gittim ve orada çekim yaptım. O çekimler sırasında istenmeyen nahoş olaylar yaşandı. Burada bazı hayvancılığın dışındaki işletmecilik yapan kişiler gelerek bana ‘vicdanın rahat mı?’ diye sordular. Evet benim vicdanım rahat. Çünkü bu ülkede kanun var, bu ülkede yönetmelikler var ve insanlar ona göre yönetilirler. Orada da hayvan damlarının olması gerekiyor. Belki oradaki insanlar bize kırıldı, ‘peki biz nereye gideceğiz, nerede bu işi yapacağız’ diye düşündüler ama kanunen orada olmaması lazım. Bornova’da 5 tane sanayi sitesi var. Bu arkadaşların orada faaliyet göstermeleri lazım ama hayvan damları barınaklarında kimsenin karışmadığı, keşmekeş, kimsenin kontrol etmediği alan var ve orada hizmet veriyorlar” şeklinde konuştu.

“SICAK KOLTUKLARINDAN KALKIP BÖLGEYE GİDİN”

Zabıta Müdürü ve Ruhsat Müdürü’nün bölgede inceleme yapması gerektiğini söyleyen Yavuz, “Çöpler, molozlar, hayvan telefleri, leşler hepsi orada duruyor. Oradaki arkadaşların bize söylediğine göre bu alanı hayvan besicilerinin terk etmesi için bunu yapıyorlar. ‘Bornova Bizim Evimi’ falan diyorlar ama Bornova’nın arka bahçe bölgesi var. Altındağ, Çamdibi, Işıkkent, Pınarbaşı. Seçim zamanı buralardan oyları alırlar, demagoji yaparlar, halkçılık falan derler. Ben sormak istiyorum halkçı olanın emekçinin ekmeğinde ne işi var. Elinizi emekçinin ekmeğinden çekin. Seçim zamanı yine gelirler burada oy isterler. Buradaki besiciler, ‘Bizim hayvanlarımız ölüyor, hasta oluyor, telef oluyorlar, milli servet kayboluyor’ diye serzenişte bulunuyorlar. Hiç mi vicdanınız yok? Hiç mi anlayışınız yok? Ruhsat Müdürü, Zabıta Müdürü neredesiniz? Sıcak koltuklarınızdan kalkın ve gelin el ele tutuşup bu bölgeyi beraber gezelim” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI BUNLARI GÖRMEZDEN GELİYOR”

Konuyla ilgili olarak belgelerle defalarca kez Başkanı Olgun Atila’ya yazılı ve sözlü soru önergeleri verdiğini fakat Başkan Atila’nın bunları görmezden geldiğini de söyleyen Yavuz, “Ben hizmet üretmek için meclis üyesi oldum ve hizmet üretmek için çabalıyorum. Tabi bu hizmeti üretirken sıkıntıları dile getirmemiz gerekiyor. Hizmeti de eşit olarak halka yaymamız gerekiyor. Fakat maalesef dilekçe gidiyor, dilekçeye cevap yok. Önerge gidiyor, önergeye cevap yok. Hala sessiz kalıyorlar. Sayın olgun Atila 5 sene meclis üyeliği yaptığı ardından 4 yıldır belediye başkanlığı yapıyor. Afrika’dan belediye başkanı getirseniz 6 ayda nasıl yapılacağını öğrenir. Kendisi sadece koltukta oturuyor. Koltuğunu doldurabilecek biri değil. Bir meclis üyesi bu kadar çıkıp iddiaları belgelerle dile getirirken belediye başkanı bunları görmezden geliyor” şeklinde konuştu.

“HAYVANCILAR SÜREKLİ ZARAR EDİYOR”

Öte yandan Yavuz, hayvan barınakları olarak inşa edilen bölgede sanayileşme nedeniyle sürekli olarak hayvancıların bölge zarar ettiğini de vurgulayarak, “Bende dahil olmak üzere Bornova’da ve dahil 37 tane belediye meclis üyesi var. Kendilerinden rica ediyorum. Gelin bu emekçilerin sorunlarıyla ilgilenelim. Hayvan barınakları diye yapılmış bir bölgede nasıl oluyor da sanayi kuruluşları faaliyet gösteriyor. Hayvancılarımız orada her gün zarar ediyorlar. Bu sanayi kuruluşları orada çevre ve halk sağlığına büyük zarar veriyor. Orada sürekli mikrop ürüyor. Hayvanlar sağlıklı olarak orada yaşamıyor. Sizin de meclis üyesi olarak göreviniz halkın sorunlarını gidermek ve o anlamda çalışmak. Sayın Başkan bu konu sizin asli göreviniz. Gelin alanda bir inceleme yapalım. Siz bunları böyle yaparsanız halk, ‘Burası bilmem kimin babasının ocağı değil’ şekilde konuşuyor. Hizmet üretmek zorundasınız. Biz konuştuğumuz zaman, ‘Hamza Yavuz’u meclis üyeliğinden düşürelim’ diyorsun. Bu bir çözüm mü?” dedi.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUMLAR

  • 0 Yorum