Reklam

Hani yapacak bir şey yoktu Kocaoğlu

İzmir’de önceki gün Kordon’un sular altında kalmasından sonra ‘Yapacak bir şey yok’ diyen Kocaoğlu’na yanıt Buca Belediyesi eski Başkanı Cemil Şeboy’dan geldi. Şeboy, 1999’da Piriştina’ya verdiği, baskına karşı önlem projesini anlattı

Hani yapacak bir şey yoktu Kocaoğlu

İzmir’de önceki gün Kordon’un sular altında kalmasından sonra ‘Yapacak bir şey yok’ diyen Kocaoğlu’na yanıt Buca Belediyesi eski Başkanı Cemil Şeboy’dan geldi. Şeboy, 1999’da Piriştina’ya verdiği, baskına karşı önlem projesini anlattı

Hani yapacak bir şey yoktu Kocaoğlu
20 Ocak 2018 - 09:53

İzmir Kordon'da önceki gün yaşanan sel felaketiyle ilgili 'Yapacak bir şey yok' diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na cevap geldi. Buca'da 15 yıl belediye başkanlığı yapan 25'inci Dönem İzmir Milletvekili, Yüksek Mimar Cemil Şeboy, Kordon'da her lodosta yaşanan bu çilenin önlenmesinin basit olduğunu söyledi. Şeboy, 1999'da Buca Belediye Başkanı iken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'yı Birinci Kordon'da süren projeyle ilgili olarak, "Bak dalgalar şu şekilde gelir, buraya bu şekilde su basar" diye ikaz ederek çözüm için öneride bulunduğunu açıkladı.

2 METRELİK KAVİS ŞART

Birinci Kordon'la ilgili projesini anlatan ve Kocaoğlu'na uyarıda bulunan Şeboy, "Mevcut setler kaldırılıp yerlerine 2 metrelik kavisli beton setler konulması gerekiyor. Dalgalar bu kavisli setlere çarparak denize geri gidecek. Yani mevcut beton setler sadece 50-60 santimetre yükselecek" dedi.
Önceki gün altyapı yetersizliği nedeniyle İzmirliler yine kabusu yaşadı. Venedik'e dönen Alsancak'ta Gündoğdu ve Birinci Kordon'daki mekanlar sular altında kaldı. Alsancak'taki esnaf ve vatandaşlar yaşananlara tepki gösterdi. Başkan Kocaoğlu ise tepkilere "Denizin böyle güçlü dalgalarla taşmasına yapacak bir şey yok" diye açıklama yaptı.

Kocaoğlu'nun bu sözlerine cevap veren Cemil Şeboy, "Aslında yapılacak şey basit" dedi. Kordon'daki proje ile ilgili 1999'da Büyükşehir Başkanı Piriştina'yı ikaz ettim. 'Bak burayı su basar, dalgalar gelir' dedim. Şu an size vermiş olduğum krokiyi çizdim ve kendisine verdim" dedi.

İNSANLAR OTURSUN

Yapacak bir şey yok" diyen Kocaoğlu'nun aksine krokisinin detaylarından bahseden Şeboy, "Deniz kıyısında insanların oturduğu kıyı bandındaki setler keskin hatlara sahip. Şiddetli lodosla birlikte deniz suyu bu setlere çarpıp hem karadaki taş parkeleri fırlatıyor, hem de suyun karaya taşınmasına yol açıyor. Mevcut setler kaldırılıp yerlerine benim çizimimi yaptığım şekilde 2 metrelik kavisli beton setler konulması gerekiyor. Bu şekilde dalgalar bu kavisli setlere çarpıp tekrar denize geri gidecek. Yani mevcut beton setler sadece 50-60 santimetre yükselmiş olacak.
Bu şekilde insanların deniz ile olan bağlantısı kesilmemiş olacak. Bu beton setlerin arkasında ayrıca insanlar da oturabilecek. Estetik olacak. Bu çok maliyetli bir şey değil. Burada böyle bir proje hazırlanırsa, karaya gelecek suyun tamamını yani yüzde 100'ünü kesmeyebilir ama yüzde 80'ini keser.
Birinci Kordon'da geriye kalan deniz ya da yağmur suları içinse suyun toplanacağı alanlara ya da yol kenarlarına su toplama sarnıçları yapılabilir. Sarnıçlarda biriken su belli bir seviyeye geldikten sonra bağlı oldukları su pompaları otomatik çalışır ve biriken suyu tekrar denize deşarj eder" diye konuştu.

BU KENTTE YAŞIYORUZ

Kocaoğlu'na öneride de bulunan Şeboy, "Aziz Kocaoğlu'nun 3. dönemi. Ben her zaman yazılı ve görsel basında kentle ilgili fikirleri açıklıyorum. Gizlemiyorum. Sonuçta ben de bu kentte yaşıyorum. Ben fikrimi açıkça söylüyorum. Bu saatten sonra bir şey olmaya niyetim de yok kendime mi saklayacağım. Her yerde bu tür fikirlerimi açıklıyorum ben. Kafamda bu kent için bir şey varsa her zaman söylerim. Sonuçta ben de, çocuklarım da torunlarım da bu kentte yaşıyoruz. Onun için bu tür işlerde bencillik olmaz" diye konuştu.

ZARAR 10 MİLYON

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, sigorta şirketi uzmanlarının işletmelerde hasar tespiti yaptıklarını söyledi. Şanlı, fırtına nedeniyle denizin taşması sonucu özellikle düşük kottaki işletmelerde su baskınları olduğuna dikkati çekerek, "İlk belirlemelere göre Kordonboyu'nda 100'e yakın iş yerinde 10 milyon lira hasar oluştu. İşletmelerdeki elektronik cihazlar, buzdolapları, fırınlar zarar gördü, kullanılamaz hale geldi" dedi. Sigortası bulunan işletmelerin zararının şirketleri tarafından karşılanacağını belirten Şanlı, sigortası olmayan ya da poliçesini yenilememiş işletmelerin zararının bir kısmının karşılanması için Konak ve Büyükşehir Belediyesi'nden destek istediklerini ifade etti.

BÜYÜK HASAR OLUŞTU

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada da saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreyi aşan çok kuvvetli fırtına nedeniyle Konak, Göztepe, Alsancak ve Bostanlı iskelelerinde hasar oluştuğu, Konak İskelesi'nin kapılarının kırıldığı ve elektrik aksamının zarar gördüğü belirtildi.

Kordon'da 52 bin 500 metrekarelik çim alan ve çalı gruplarıyla Konak'ta 16 bin 600 metrekarelik çim alanın deniz suyundan zarar gördüğü, seyir teraslarındaki 200 metrekarelik zemin kaplamasında hasar oluştuğu bildirildi. 1.5 kilometrelik yürüyüş yolunun kenarındaki çiçekler ve damlama sisteminin büyük zarar gördüğü vurgulayan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Kordon girişindeki oyun grubu ile yürüyüş yolunun kauçuk zemininde hasar oluştu. Karşıyaka Yelken Kulübü ile Yunuslar arasındaki çim alan büyük zarar gördü. Sadece yeşil alanlarda yaklaşık 1.9 milyon liralık hasar riski tespit edildi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum