Reklam

İzmir'in üvey evladı: "Yeşildere"

Konak ve Buca sınırlarından geçen Yeşildere’nin bakımsız hali bölgede yaşayanları canından bezdirdi. Derenin bakımsızlığı, yazları pis koku ve sivrisineklerin yoğunluğu, aşırı yağışlarda da taşkın sular mahallelerin kabusu oldu. İzmir’in göbeğinde bulunan bölge havaalanından kent merkezine gelenlerinde hayretle baktığı yerlerin başında geliyor. Yıllarca ilçe ve büyükşehir belediyesinin bu sorunu çözmek için somut bir adım atmamasına sitem eden vatandaşlar kentsel dönüşüm istiyor.

İzmir'in üvey evladı: "Yeşildere"

Konak ve Buca sınırlarından geçen Yeşildere’nin bakımsız hali bölgede yaşayanları canından bezdirdi. Derenin bakımsızlığı, yazları pis koku ve sivrisineklerin yoğunluğu, aşırı yağışlarda da taşkın sular mahallelerin kabusu oldu. İzmir’in göbeğinde bulunan bölge havaalanından kent merkezine gelenlerinde hayretle baktığı yerlerin başında geliyor. Yıllarca ilçe ve büyükşehir belediyesinin bu sorunu çözmek için somut bir adım atmamasına sitem eden vatandaşlar kentsel dönüşüm istiyor.

İzmir'in üvey evladı: "Yeşildere"
10 Şubat 2017 - 14:09

Gazetem İzmir - İzmir’in merkezindeki Konak’ın Vezirağa, 19 Mayıs, Yeşildere Mahallelerinin içinden geçen dere ve çevresindeki yerleşim yerlerinin görüntüsü görenleri dehşete düşürüyor. Adnan Menderes Havaalanı’ndan İzmir’e gelen bir kişinin ilk karşısına çıkan bu görüntü 2017 yılında Türkiye’nin üçüncü büyük kentine yakışmayacak halde. Bu bölgenin büyük bölümünde kentsel dönüşüm kararı alınmasına rağmen yıkık dökük halde duran mahallelerin hali burada yaşayan vatandaşları da çileden çıkarttı. Mahallelerin içinden geçen Yeşildere’nin kaderine terk edilmiş hali ise bu bölgedeki belediyeler ne iş yapıyor sorusunu akıllara getiriyor. İzmir’deki belediyelerin bir çok hizmeti muhalefet partisine mensup oldukları için iktidar tarafından engelleniyor mazeretlerine karşı Eskişehir’i örnek gösteren vatandaşlar bu konuda İzmirli başkanları suçluyor. Eskişehir’in içinden geçen porsuk çayında gondolların gezdiğini ve deniz olmayan kentin insanlarının bu su kenarına yapılan suni plajlar sayesinde gönüllerince yüzdüğünü belirten vatandaşlar “Bırakın bizi Yeşildere’nin içinde bunların olmasını yazın sivrisinek ve kokusundan burada dışarı çıkamaz hale geliyoruz. Oysa bu dere ıslah edilse Porsuk Çayı’ndan neyi eksik olur ki? Yeter ki bunu yapacak zihniyet samimi ve iradeli olsun. İzmir’de gerek büyükşehir gerekse de ilçe belediyeleri imkanları olmasına rağmen yıllardır bir türlü bu iş yapılmıyor” şeklinde isyan ediyor.

PROJE HAZIRLANMIŞTI

Geçen yıllarda Konak Belediyesi, Yeşildere'nin çehresini değiştirecek çalışmaları başlatmış, proje tamamlandığında bölge modern tesislere, yeşil alanlara, spor ve eğlence merkezlerine, çağdaş konutlara kavuşacaktı.

İzmir'de Konak Belediyesi Yeşildere Bölgesi'nin çehresini değiştirecek kentsel dönüş projesi için dönemin CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mimar Mustafa Güner'in hazırladığı, 'Yeşildere Kentsel Dönüşüm Ve Gelişim Projesi' belediyenin tozlu raflarından bir türlü çıkamadı. İzmir’in merkezinde olmasına rağmen sorunları bir türlü çözülmeyen Yeşildere için atılan adımların sonuçsuz kalması karşısında geçen dönemlerde görev üstlenen belediye başkanlarından Hakan Tartan görevde kaldığı 5 yıl içinde Yeşildere projenin modern tesislerle, yeşil alanlarla, parklarla, spor ve eğlence merkezleriyle, çağdaş konutlarla yeniden şekillendirileceğini söyledi. Başkan Tartan, "Şehrimize yakışmayan, çarpık yapılaşmalara son verilerek, insanca yaşanabilir alanlar oluşturmak yerel yönetimlerin öncelikli görevidir. Yeşildere bölgesinde Meles Çayı kenarında geniş çaplı bir kentsel dönüşüm projesi hazırlandı. Projede bölgede yaşayan sakinlere ve İzmirlilere modern, çok katlı, etrafı yeşilliklerle çevrili yaşam alanı yaratılıyor. Sosyal ve sportif tesislerle proje zenginleştirildi. Daha sağlıklı bir alan oluşturuluyor. Böylece sağlıksız yapılaşmayı kentsel dönüşüm projesiyle İzmirliye kazandırıyoruz" demişti. Görev süresi dolduğunda ise proje yine sözde kalmıştı.

'Yeşildere Kentsel Dönüşüm Ve Gelişim Projesi', Yeşildere Caddesi, Tepecik Gaziler Caddesi, Gürçeşme Caddesi ve Mustafa Kemal Maskı, Çaldıran Mahallesi ile Buca İlçesi sınırının kesiştiği alanı kapsıyor.

PROJEDE TOZLU RAFLARDAN KURTULURSA

Projeye göre gölet ve teleferik su kayağı, balık lokantaları, günü birlik piknik alanları, çok amaçlı kapalı spor salonu ve seyir terasları, su oyunları, su kanallarında kano gezinti alanları ile projelendirilmiş olan bölge, İzmir için de simge ve cazibe merkezi olması planlanıyor.

Yeşildere'nin dere ıslahı yapılması ve aynı zamanda dere yatağı biraz genişletilerek dere duvarlarının yeniden örülmesi.

Dere kenarlarının iki tarafında masalar konularak iş yerleri ve çay bahçeleri, kafe barlar, büfeler yapılması. Aquapark, Günü birlik piknik alanları, Dere kenarına seyir terasları, Suni duvar şelaleleri, Tarihi Osmanlı kadırgaları yapılarak, müze olarak halkın ziyaretine açılması, Kano kanalları, Yapay gölet yapılarak teleferik su kayağı yapılması, Balık restoranları, Genel yapıyı bozmayacak, kentsel dönüşüme uygun 6 bin konut yapılması planlanıyor.

YEŞİLDERE’NİN FERYADINA KULAK VEREN GAZETECİ : SALİH ERKEK

Gazetem İzmir’in İmtiyaz Sahibi Duayen Gazeteci Salih Erkek, Yeşildere’nin haline yıllarca tanıklık eden ve her fırsatta burayı haber yaparak yetkililere çağrıda bulunmasına rağmen sorumsuz yönetimler bu çağrıları duymamada inatlarını sürdürdü. Yeşildere boyunca incelemelerde bulunan Salih Erkek, “Burası başka şehirde ve yönetimde olsa şimdi görenlerin ve burada yaşayanların cenneti gibi olur. Eskişehir Belediyesi de CHP’li ve muhalefet partisi tarafından yönetiliyor. Yılmaz Büyükerşen Porsuk Çayı’nı Eskişehirlilere ‘Deniz’ gibi sunuyor da ‘Deniz’i olan İzmir’in göbeğinde bu dere böyle olur mu? Ben burada görev alan yerel yönetimlerin bugüne kadar bu projeyi hayata geçirmemelerini tamamen beceriksizliklerine bağlıyorum. Eğer belediyelerimiz bunu yapmak istiyor da Ankara yani hükümet bunu engelliyorsa bunu bize çıkıp açıkça söylesinler. Bizde bu kez çağrımızı Ankara’ya, Hükümete yapalım. Benim bir gazeteci olarak tek isteğim bu bölgenin İzmir’e yakışan bir hale getirilmesi. Bunu kim yaparsa onu da gazetemizde övgülerle haberini yapar ve teşekkür ederiz” diye konuştu.

(Eskişehir Porsuk Çayı, belediye tarafından yapılan çalışmalarla muhteşem görüntüye sahip oldu)

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Hakan cokcalisir
    4 yıl önce
    1993 senesinde başlayan fabrika mühürleme işlemleri 2001 yılında biten yıkımlardan sonra belediye hiç bir harekette bulunmayıp yer sahiplerini de mağdur durumda bırakmaya devam ediyor ve en yüksek tutarda vergi almaya devam ediyor