Reklam

Kamu Zararı Oluştu Sorumlu Kocaoğlu

Mezarlıkbaşı’ndaki katlı otopark ihalesinin iptaline ilişkin soruşturmada Sayıştay Cumhuriyet Savcısı, Kocaoğlu’nun kamuyu 1 milyon 544 bin lira zarara uğrattığı yönünde mütalaa verdi

Kamu Zararı Oluştu Sorumlu Kocaoğlu

Mezarlıkbaşı’ndaki katlı otopark ihalesinin iptaline ilişkin soruşturmada Sayıştay Cumhuriyet Savcısı, Kocaoğlu’nun kamuyu 1 milyon 544 bin lira zarara uğrattığı yönünde mütalaa verdi

Kamu Zararı Oluştu Sorumlu Kocaoğlu
23 Ekim 2016 - 09:58

Çankaya semtindeki otoparkın 2011 yılında yapılan ihalesini iptal ettiği için kamu zararına yol açtığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun savunmasını yeterli bulmayan Sayıştay Cumhuriyet Savcısı, mütalaasında "Oluşan 1 milyon 544 bin 747 liralık kamu zararından Kocaoğlu sorumludur" dedi. Sayıştay Temyiz Kurulundan savcının mütalaası doğrultusunda karar çıkarsa söz konusu miktar Kocaoğlu'ndan tahsil edilecek. Çankaya Mezarlıkbaşı'ndaki katlı otoparkın 2011 yılında yapılan ihalesinde, belediye şirketi İzelman'a rakip çıkan özel firma, yıllığına 4 milyon 110 bin lira teklif verince, Kocaoğlu'nun talimatıyla ihale iptal edilmişti.

KAZANILACAK PARA BELLİ!
Otopark daha sonra yüzde 50'şer hisseye sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından toplam 1 milyon 200 bin TL'ye belediye şirketi İzelman'a kiraya verilmişti. Başkan Kocaoğlu otoparktan elde edilen yılık gelirin bilindiğini, 4 milyon liralık teklifi veren firmanın bu kadar kazanmasının mümkün olmadığını söylemişti. Sayıştay denetçisi ise hazırladığı raporda ihalenin iptali ve ardından İzelman'a kiralanmasıyla gelirin düştüğüne, bu nedenle kamu zararı oluştuğuna hükmetti. Sayıştay'ın 2011'deki bu ihale iptaliyle ilgili Haziran 2016'da "kamu zararı" kararı verdiği ve sorumlulardan tahsili için ilamın yayınlandığı ortaya çıktı. Sayıştay'ın ilamında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun otopark ihalesi iptali kararıyla kurumu 1 milyon 544 bin 747 TL zararına uğrattığı belirtildi.

KİŞİSEL BORCU OLACAK
Bu karara karşı, Kocaoğlu hazırladığı savunmayı Sayıştay Temyiz Kurulu'na gönderdi. Kocaoğlu savunmasında kamu zararı iddialarını ret etti. Ardından da duruşma istemli temyiz başvurusunda bulundu. Fakat Ankara'dan Kocaoğlu'na kötü haber geldi. Egeli Sabah'ın ulaştığı bilgiye göre Sayıştay Cumhuriyet Savcısı, Kocaoğlu'nun savunmasını yeterli bulmadı. Savcı verdiği mütalaada ihalenin iptal edilmesi sonucu ortaya çıkan 1 milyon 544 bin 747 liralık kamu zararında Kocaoğlu'nun sorumlu olduğuna hükmetti. Şimdi gözler Sayıştay Temyiz Kurulu'na çevrildi. Eğer temyiz kurulu Cumhuriyet Savcısının mütalaası yönünde karar verirse 1 milyon 544 bin 747 lira kişi borcu olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan tahsil edilecek. Temyiz kurulu aksi yönde karar verirse dosya kapanacak. Kocaoğlu hakkında, ayrıca İzmir Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Tünel İşleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonlarının ikmal inşaatları ile ilgili şikayet üzerine de mülkiye müfettişleri incelemede bulunmuştu. Müfettişler, inşaat sırasında tahliye sisteminin hatalı yönlendirilmesi ve yüksek su basıncının sebep olduğu zorlamalardan dolayı 2011 yılında invertin çöktüğü, diğer kısımlarda çatlamalar olduğu, bu durumun proje tasarım hatasından kaynaklandığı, bu yüzden 11 milyon 303 bin TL'lik kamu zararı oluştuğu iddialarını araştırmıştı. 2011 yılı ve sonrasını kapsayan dönem için yapılan bu ön inceleme sonucu Kocaoğlu ve 11 bürokratı hakkında soruşturma izni verilmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum