Reklam

Karşıyaka tramvayına araç çarptı

İzmir'de, Karşıyaka tramvayının 11 Nisan'da seferlerine başlamasıyla birlikte, sürücüler için de trafikte yeni bir dönem başladı. Tafik işaretleri, sinyalizasyon, uyarı levhalarıyla alınan önlemlere karşın ilk gün hatalı dönüş yapan bir aracın tramvaya çarpmasıyla maddi hasarlı kaza meydana gelmesi, tramvaylı trafik düzenine alışılmasının süreç alacağını gösterdi.

Karşıyaka tramvayına araç çarptı

İzmir'de, Karşıyaka tramvayının 11 Nisan'da seferlerine başlamasıyla birlikte, sürücüler için de trafikte yeni bir dönem başladı. Tafik işaretleri, sinyalizasyon, uyarı levhalarıyla alınan önlemlere karşın ilk gün hatalı dönüş yapan bir aracın tramvaya çarpmasıyla maddi hasarlı kaza meydana gelmesi, tramvaylı trafik düzenine alışılmasının süreç alacağını gösterdi.

Karşıyaka tramvayına araç çarptı
13 Nisan 2017 - 09:14

İzmir'de, Karşıyaka tramvayının 11 Nisan'da seferlerine başlamasıyla birlikte, sürücüler için de trafikte yeni bir dönem başladı. Tafik işaretleri, sinyalizasyon, uyarı levhalarıyla alınan önlemlere karşın ilk gün hatalı dönüş yapan bir aracın tramvaya çarpmasıyla maddi hasarlı kaza meydana gelmesi, tramvaylı trafik düzenine alışılmasının süreç alacağını gösterdi. İzmir Metro A.Ş. "Gözünüz tramvayda olsun" temasıyla araç, yaya ve motokuryelere yönelik broşürler, billboardlar, posterlerle, ayrıca okullarda, iskele ve pazaryerinlerinde ise yüzyüze bilgilendirme için hazırlık yaptı.

İzmir'de raylı sistemle ulaşıma metro ve banliyö hattından sonra 8.8 kilometre uzunluğunda 14 duraklı Karşıyaka tramvayı da katıldı. Konak tramvayının ise yapımı sürüyor. Hem Konak hem Karşıyaka tramvayı güzergahlarında hattın bir bölümü karma trafik içinde hareket edecek. Seferlere başlayan Karşıyaka tramvayında araç ve yaya trafiği ile kesişen noktalarda trafik sinyalizasyon sistemleri başta olmak üzere bariyer, yer çizgileri, uyarı levhaları, dönüş cepleriyle önlemler alındı.

Trafik kurallarına da uyulmasıyla tramvaylı trafik düzenine geçiş sağlanacak. Ancak trafik işaretleri, sinyalizasyon gibi önlemlere karşın Karşıyaka tramvayının ilk sefer yaptığı gün, hatalı yerden dönüş yapan bir araç tramvaya çarptı. Maddi hasar meydana geldi. İlk gün meydana gelen kaza, tramvaylı trafik düzenine geçişin sancılı olacağı sinyalini verdi. Ancak, tramvaya alışılma sürecini dikkate alan İzmir Metro A.Ş. önceden hazırlığa başladı. "Gözünüz tramvyada olsun" temasıyla Araç, yaya ve bölgede çok yaygın olan motokuryelere yönelik uyarıcı ve bilgilendirici broşür, durak raketleri, billboardlar, posterler hazırlandı. Karşıyaka'daki LED ekranlarda duyurular yer alacak. Okullar ve motokuryeler için de özel broşürler hazırlandı. Okullara tek tek gidilerek öğrencilere bilgilendirme yapılacak. Bostanlı pazaryeri, Karşıyaka ve Bostanlı İskele önlerinde stantlar kurulacak. Sosyal medya üzerinden de tramvaylı trafik düzeniyle ilgili bilgilendirici ve uyarıcı mesajler verilecek.

TRAMVAYA ÇARPAN TAZMİNAT DA ÖDEYECEK

Trafik kurallarına, işaretlerine ve uyarılara uymak hem can güvenliği açısından önem taşıyor hem de araç sürücülerinin bütçesini olumsuz etkileyecek. Çünkü, tramvaya çarpan aracın sahibi hem tramvay hem de kendi aracının tamir giderini ödemenin yanı sıra tramvayın seferden ayrı kalması durumundaki zararla ilgili tazminatı ödemekle de karşı karşıya kalacak.

ARAÇLAR İÇİN ALINAN ÖNLEMLER

Karşıyaka tramvayı güzergahında araçlar için alınan önlemlerin başında araçların hatta girmesini engelleyen bariyerler var. Araç trafiğine paralel hat boyunca bariyerler konuldu. Tramvay araç genişliğini gösteren yer çizgileri, uyarı ve yönlendirme levhaları da sürücülere yönelik olarak güzergah üzerine yerleştirildi. Dönüşler için servis yolları, dönüş cepleri yapıldı. Karayoyu trafik ışıkları ile koordineli çalışan tramvay sinyalizasyonu, hat üzerine araç park edilmemesine yönelik uyarı levhaları da var. tramvayın dönüş yaptığı ve yolla kesiştiği, bariyer olmayan noktalardada yol kırmızıya boyanarak, bu alanda araçların bekleme yapmaması için uyarısı levhaları da yerleştirildi.

YAYALARA TRAMVAY MESAJLARI

Yayalara yönelik önlemlerin başında ise hat içerisine, yayalar için ayrılmış bölümlerin dışında başka bir yerden giriş yapılmaması yer aldı. Karşıyaka Vapur İskelesi önüne çok geniş bir alanda görüş olanağı sağlayan trafik ışıkları konuldu. Tramvay hattına yayaların girmemesini sağlamak için de "Tramvay hattı kenarında cep telefonuyla konuşmayıp, mesajlaşmayın", "Tramvay hattı kenarında kulaklıkla müzik dinlemeyin", "Tramvay hattına kaykay, paten, bisiklet vb. gibi araçlarla girmeyin", "Katener hattında yüksek voltaj var, hatta yakın yerlerde uçurtma uçurmayın", "Tramvay sessiz bir araçtır, hatta yaklaşırken dikkatli olun" gibi uyarıcı bilgilendirmeler yapılacak.

Tramvay güzergahında sıkça görülen motokuryeler için de "Hat içerisine girmeyin, bekleme yapmayın", "Hat kenarında araç kullanmayın", "Tramvay ile hız yarışı yapmayın", "Tramvayın önünden geçiş yapmaya çalışmayın", "Trafik ışıklarına uyun" ve "Geçiş üstünlüğünün her zaman tramvayda olduğunu unutmayın" bilgilendirme ve uyalarının yapıldığı broşürler hazırlandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum