Reklam

Kim Takar MOODY’S’I?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi, ekonominin patronları ve iş dünyasının tepkisini çekti.

Kim Takar MOODY’S’I?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi, ekonominin patronları ve iş dünyasının tepkisini çekti.

Kim Takar MOODY’S’I?
25 Eylül 2016 - 08:39

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekmesi ve not görünümünü "durağan" olarak belirlemesi İzmir iş dünyası temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı. İş dünyasının önde gelen isimleri, kararı siyasi olarak nitelendirdi.

İzmirli işadamları, Moody's'in, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararının, ülke ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmediğini belirtti. Ekonomi çevreleri, Türkiye'de her şeyin kötü gittiği algısının, el birliğiyle ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

NOT NE ANLAMA GELİYOR?

Baa3: Alt, orta sınıf yatırım yapılabilir ülke konumu.

Ba1: Yatırım yapılamaz, spekülatif ülke konumu.

NE DEDİLER?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: 'Reformlara devam'

"Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumak.Durmak yok, reformlara devam. Türkiye'nin temelleri sağlam ve şoklara karşı dirençli. Birçok iç ve dış şoka rağmen ekonomi küresel kriz sonrası dönemde yüzde 5.2 büyüdü. 2016'da yaptığımız önemli reformlar: Ar-Ge-İşgücü piyasası (kısmen), yatırım ortamının iyileştirilmesi, bireysel tasarruf artışı. 2016'da AB ile vize muafiyeti için gerekli birçok reformu yaptık. Darbeleri engellemek için ordu üzerinde demokratik kontrolü artırdık."

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: 'Bilimsel altyapısı yok'

"Eğer Moody's, Rusya ile kriz başladığında not indirimi yapmış olsaydı bir anlamı olurdu. Krizin, ihracat ve turizm gelirlerini düşürme ve bunun da cari dengeyi olumsuz etkilemesi ihtimali nedeniyle not indirimi olabilirdi. Ancak bugün, tüm bu risklerin ortadan kalkmaya başladığı, eylül ayından itibaren turizmdeki kayıpların telafi edilmeye, ihracat artışının ivme kazanmaya, özetle iç ve dış talebin önünün açılmaya, büyümeyi tahrik edecek yatırımların hızlanmaya, faizlerin düşmeye başladığı bir dönemde not indirimi rasyonel ve ekonomik değildir. Objektif ve bilimsel bir altyapısı bulunmamaktadır.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi: 'Gerçeklerle Örtüşmüyor'

"Moodys'in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmüyor. Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısında yüzde 3.9 büyüdü. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken, bütçe fazlası vermiştir. Moody's'in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmadı. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan taviz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz."

"SİYASİ BİR KARAR... BİZİ İLGİLENDİRMİYOR... YATIRIMLAR SÜRECEK"

Başkanı Ekrem Demirtaş: "Siyasi bir karar. 15 Temmuz sonrasında düşürülmeyen not şimdi tüm ekonomik değerler yerine oturmuşken neden düşürülüyor? Genel anlamda tüm makro ekonomik değerler normale dönmüş, Avrupa'nın en büyük büyüme rakamına ulaşılmışken, Moody's bunu görmüyorsa bu bizi fazla ilgilendirmez. Ancak yabancı yatırımcılar bunları dikkate alacaktır. Burada hükümetimizin devreye girerek gerekli görüşmeleri yapması gerekiyor."

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş: "Moodys'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi siyasi bir karar gibi görülüyor. Ortada Türkiye'nin notunu düşürecek sebep yok. Ekonomik göstergeler de kötü değil."

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil: "Not indirme kararı siyasi. İki ay önce de Standard&Poors indirmişti. Etkili oldu mu? Hayır.

Kredi notunun düşürülmesi Türk ekonomisini etkilemez. Biz işadamları kredi notumuza bakarak büyümüyoruz. Geçmişte bunu hep kanıtladık şimdi de kanıtlayacağız."

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap: "Moodys'in kararı Türkiye ekonomisini etkilemez. Milletimizin demokrasi mücadelesi verdiği bu 2 aylık süreçte ekonomimizde küçülme yok. Bu kuruluşun kredi notunun düşürülmesi etik midir? Bu da sorgulanmalı. Ekonomi Bakanımızın açıkladığı gibi ekonomimizde büyüme var. Hükümetimizin aldığı her ekonomik kararın arkasındayız."

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: "Avrupa'daki ülkelerden daha büyük makro ekonomik rakamlara ulaşmışız. Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi yüzde 3,9 büyümüştür. Bu siyasi bir karardır. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir. Savaş ve terör ülkesi algısını, gittiğimiz ülkelerde gerçekleri anlatarak ortadan kaldırabiliriz."

MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü: "Bu bizim üzerimizde oyun oynamak isteyenlerin son çırpınışlarıdır.

Son olarak Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasını hazmedemeyenlerin bir oyunudur. Ama biz çalışmaya üretmeye devam edeceğiz."

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert: "Ülkemiz ekonomisinin son yıllarda diğer ülke ekonomilerinden pozitif yönde ayrıştığının bütün dünya farkında. Ülke ekonomimiz yılın ilk yarısında yüzde 3,9 büyüme kaydetti.

Hükümetin yeni adımları sayesinde ekonominin daha canlı hale geleceği bir dönemin arefesindeyken bu açıklamanın iyi niyetli olmadığını düşünüyorum."

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci: "Bugün için ne ödemeler, ne bankalar arasında, ne de cari açıkta farklı bir oluşumun olmadığı ve yaşanmadığı bir ortamda böyle bir tasarruf anlamsız. Puan yükselecektir."

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur: "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi tamamen siyasi bir karar. Diğer derecelendirme kuruluşları da sürekli Türkiye'nin notunu düşürüyor. Bu kararlar ekonomimizi ve yatırımları etkilemez. Türkiye'ye yapılacak yatırımlarda da bir sıkıntı olmaz."

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken: "Dış yatırımcı ve finans kanallarımızın tıkanmasına yönelik bir hamle olduğunu düşünüyorum. Dimdik ayaktayız. Ancak reel sektörün nefes almasını sağlayacak ucuz maliyetli finansmana erişim kolaylıklarını ve üretim odaklı politikaların daha yoğun uygulandığı dönemin beklentisi içindeyiz. Dış etkenlere karşı devletimizin sonuna kadar arkasındayız."

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir: "Objektif bulmuyorum.

15 Temmuz sonrası Türkiye'nin ekonomisinde sıkıntı yok deyip sonra notunu düşürmesi manidar geliyor. Ekonomisi büyüyen bir ülkenin kredi notunun düşürülmesi çok mantıklı bir şey değil"

Manisa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter: "Yabancı kuruluşların notumuzu düşürmesi bizi etkilemez. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'nin ifade ettiği gibi Moodys'in almış olduğu not indirme kararı, Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleriyle örtüşmüyor. Ekonomimizin büyüme aşamasında bu karar sadece Türkiye'yi dizginleme amacı taşıyor."

PRİM VERMEDİLER

Moody's'in not indirimi için sıraladığı haksız gerekçelere şu ana kadar yabancı yatırımcılar da prim vermedi. Yabancı yatırımcılar 2016'da hisse senedi piyasasında 557 milyon dolar, tahvil-bono piyasasında ise 5.8 milyar dolarlık net alım yaparak, bu yıl yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, ülkeye ilişkin istikrar ve güven algılarını korudu. Not indiriminin ardından dolar uluslararası piyasalarda sadece 1.5 kuruş yükselerek 2.96 TL'ye çıktı. Analistler, kısa vadede panik hareketler olsa da Türkiye'ye ilginin devam edeceği görüşünde.

DÜNYA UMURSAMIYOR

2001'de iflas eden ve 15 yıldır kreditörlerle anlaşmayan, 2 defa temerrüde düşmüş Arjantin 16 milyar dolar borçlanmaya çıktı.

65 milyar dolar talep geldi. Moody's, 25 Şubat 2016'da Brezilya'yı yatırım yapılabilir seviyeden çöp seviyeye indirdi. Ülkedeki borsa endeksi o tarihten sonra yüzde 36 yükseldi. Moody's düşük petrol fiyatları nedeniyle borç ödeme kabiliyetindeki zayıflığı sebep göstererek 5 Mart 2016'da Rusya ile Suudi Arabistan'ın notunu düşürdü. Brent petrol o günden sonra yüzde 56 arttı.

İŞTE TÜRKİYE GERÇEKLERİ

27 çeyrek kesintisiz büyüme

4 milyar $ hazine dış borçlanması

Bütçe fazlası 8 ayda 7.5 kat arttı

% 1.2 bütçe açığı/milli gelir

% 4.5 cari açık/milli gelir

6.3 milyar dolar yabancı girişi

YORUMLAR

  • 0 Yorum