Reklam

Milletvekilliği Seçimleri 4 Yıldan 5 Yıla Çıkıyor

AK Parti, CHP ve MHP'den oluşan Anayasa Komisyonu bugün müzakere için toplanacak.

Milletvekilliği Seçimleri 4 Yıldan 5 Yıla Çıkıyor

AK Parti, CHP ve MHP'den oluşan Anayasa Komisyonu bugün müzakere için toplanacak.

Milletvekilliği Seçimleri 4 Yıldan 5 Yıla Çıkıyor
31 Ağustos 2016 - 09:35

Masanın sürpriz başlığı ise milletvekili seçimlerinin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması. 2007 yılında AK Parti'nin Cumhurbaşkanı seçmemesi için öne sürülen '367' garabeti için bazı siyasetçilerin 'Milletvekilliği seçimlerini 4 yıla düşürürseniz sizi destekleriz' dayatması nedeniyle yapılan anayasa değişikliğinde seçimler 4 yıla indirilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Başbakan olduğu dönemde bunu 'kerhen' kabul ettiğini birçok kez dile getirmişti. 24. dönemde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda ise milletvekili seçimlerinin 5 yıla çıkarılması konusunda partiler mutabakata varmış ancak bu hayata geçirilememişti. Bugünkü toplantıda önemli başlıklardan biri bu olacak. Yapılacak anayasa değişikliği mevcut dönemi etkilemeyecek. Yani bu dönem seçilenler 4 yıl görev yapacak.

HSYK ikiye ayrılacak

Masada diğer önemli başlıklar ise yargı alanında olacak. 3 parti de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak 2'ye ayrılmasına sıcak bakıyor. Bu durumda 3 daire olarak çalışan HSYK'da daire sayısı 1'e düşürülecek.
Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemelerinin kapatılması gündemdeki bir diğer başlık olacak. Bu iki askeri mahkemenin kapatılmasıyla bu mahkemelerin Anayasa Mahkemesi'ne verdikleri 2 üye için 2 formül gündemde. Bunlardan birincisi 1 üyeyi Cumhurbaşkanı 1 üyeyi Meclis seçsin önerisi bir diğeri ise 2 üyeyi Meclis seçsin önerisi. Masadaki bir diğer konu başlığı ise MGK'da üye sayısının düşürülmesi. Jandarma Genel Komutanı'nın MGK'dan çıkarılması gündemde.

YORUMLAR

  • 0 Yorum