Reklam

Ömür boyu nafakaya son

Ömür boyu nafakaya son

Ömür boyu nafakaya son
16 Ekim 2018 - 10:01

Ömür boyu nafaka uygulamalarını adil hale getirmek için kolları sıvayan hükümet "miktar ve süre" konusunda 10 kriteri dikkate alacak.

Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre; ömür boyu nafaka dönemi sona eriyor. Ömür boyu nafaka uygulamalarını adil hale getirmek için kolları sıvayan hükümet "miktar ve süre" konusunda 10 kriteri dikkate alacak. Buna göre, "Ne kadar süre evli kalındığı, tarafların sosyo-ekonomik durumları, meslekleri, ev kadını olup olmadığı, gelir düzeyi, çocuk olup olmaması- sayısı, iki tarafın yeniden bir aile kurma olasılıkları, tarafların yaşları, mal varlıkları, kusur" olmak üzere 10 kritere bakılacak.

MECLİS'E SUNULACAK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yüz günlük eylem planı kapsamında yer alan ve kamuoyunda uzun süredir tartışılan nafaka sisteminin düzenlenmesi konusunda ilk adım atıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı "nafaka" gündemiyle toplandı.

Akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantıda mevcut uygulama örnekleri sunuldu ve bu konudaki tecrübeler dinlendi. Bu konuda adli sistemde yer alan uygulayıcılarla ikinci bir toplantı daha yapılacak. Çalışma olgunlaştıktan sonra yasa teklifi olarak Meclis'e sunulması planlanıyor.

KUSUR ORANI BELİRLEYİCİ

Adalet Bakanlığı nafaka hesaplamasında Meclis Boşanma Komisyonu'ndan gelen önerileri de dikkate alarak çeşitli alternatifler içeren ön çalışma yaptı. Bu çalışmada nafakanın ömür boyu değil, "evde kalma süreci, çocuk olup olmaması, boşanan kadının yaşı, gelir durumu, kusur durumu" dikkate alınarak hesaplanması seçeneği ön plana çıktı. Geçen hafta yapılan toplantıda bu beş başlığa beş yeni kriter daha eklendi.

Nafaka hesaplanmasında ve sürede boşanan çiftlerin bu koşulları hangi oranda taşıdığı etkili olacak. Mahkeme bu on kritere tek tek bakarak 5 yıl ya da daha uzun yıllar nafaka ödenmesine karar verilecek. Mahkeme boşanmada kadının kusurunun yüksek olduğunu belirlemesi durumunda nafaka verilmemesine karar verebilecek. Evlilik süresi, çocuk, kadının ekonomik durumu, yaşı nafaka miktarı ve süresinde önemli bir unsur olacak. Yaşı ileri olan kadınlarda kusur durumu yüksek de olsa nafaka verilecek.

YOKSULLUK NAFAKASI

Toplantının ana gündem maddesini yoksulluk nafakası müessesi oluşturdu. Yoksulluk nafakasının eleştirilerin odağı haline gelmesinin başında Türk Medeni Kanunu'nun 175'inci maddesinde, somut olayın koşullar göz önünde bulundurulmadan ve önem arz eden belirli kıstaslarla birlikte değerlendirilmeden uygulanması geliyor. Konuya ilişkin hükümlere ilişkin eleştiriye neden olan uygulamaların en aza indirilmesi ve taraflar için adil bir çözüm üretilmesi öngörüldü.

ADİL KARARLAR ÇIKMALI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, nafaka konusunda adil kararların çıkmasının elzem olduğunu belirterek, evliliğin süresi, tarafların yaşları ve yeniden aile kurma olasılıkları, sosyo-ekonomik durumları, mesleki durumları gibi önemli unsurların nafaka düzenlenmesinde değerlendirmeye dâhil edilmesi gerektiğini söyledi.

Selçuk, "Boşanmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda, aile fertlerinin herhangi birinin mağduriyet yaşamayacağı ve hak kaybına uğramayacağı bir sistemi daha işlevsel hale getirmek durumundayız" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum