Reklam

Parkin'Son' Değil

İzmirli Gülnur Kelçe, 21 yıl önce parkinsona yakalanan eşinin elini hiç bırakmadı. Kelçe çifti, birlikte kurdukları dernekle de yüzlerce hastayı evlerinden çıkarıp hayata bağladı

Parkin'Son' Değil

İzmirli Gülnur Kelçe, 21 yıl önce parkinsona yakalanan eşinin elini hiç bırakmadı. Kelçe çifti, birlikte kurdukları dernekle de yüzlerce hastayı evlerinden çıkarıp hayata bağladı

Parkin'Son' Değil
23 Ekim 2016 - 09:41

İzmirli Mehmet ve Gülnur Kelçe çifti, Michael J. Fox ve Muhammed Ali gibi birçok ünlünün de yakalandığı "parkinson" hastalığına karşı 21 yıldır mücadele veriyor.
Eşinden desteğini hiç esirgemeyen Gülnur Kelçe, 'sıkıntılar paylaşarak azalır' sloganıyla kurdukları Parkinson Hastaları Derneği'nde de mücadelesini sürdürüyor.

Kimse eve mahkum değil

Dernekte düzenlediği etkinliklerle hastaları evlerine mahkum olmaktan kurtaran Gülnur Kelçe, parkinson hastalarının sorunlarını ilgili kurumlara da iletiyor. Değiştiremeyecekleri sorunlar için üzülmektense mutlu olmanın yollarını aradıklarını belirten Kelçe, "Eşimin rahatsızlığı yeni ufuklara yelken açmamı sağladı. Onun rahatsızlığından yola çıkarak kurduğumuz derneğimizin 100'den fazla üyesi oldu. Ailemiz daha da büyüdü.
Evlerinden hiç çıkamayan hastalarımız buradaki grup terapileri ve etkinliklerle hayata yeniden bağlandı" dedi.

Hastalıkta ve sağlıkta...

Bir ömür boyu birlikte olmaya söz vererek evlenen Mehmet ve Gülnur Kelçe çifti, evliliklerin ilk yılında kötü bir haber aldı. Sol elinde bir kuvvetsizlik hisseden Mehmet Kelçe'ye "parkinson" teşhisi kondu. Kelçe çifti, bu hastalıkla mutlu bir şekilde yaşama yolunu seçti. 21 yıl boyunca hastalık ilerlerken, Gülnur Kelçe her an eşinin yanında oldu. Çift, şu an 21 yaşında olan oğulları Burak dünyaya geldiğinde hayata ve birbirlerine daha da sıkı sarıldı. Gülnur Kelçe, değiştirilemeyen sıkıntıların mutluluğa dönüştürülmesi fikrinden hareketle bir araya geldiği diğer parkinson hastaları ve yakınlarıyla bir dernek kurma fikrini ortaya attı.
Sıkıntıların paylaşarak azalacağı sloganıyla harekete geçen Gülnur Kelçe ve arkadaşları, Türkiye'de ilk kez hasta yakınları tarafından kurulan Parkinson Hastaları Derneği'ni hayata geçirdi.

Kelçe, "Parkinson hastalığı Alzheimer hastalığı ile karıştırılıyor. Buradaki en önemli fark; Parkinson hastalarının bilincinin yerinde olması. O nedenle onları dışlamak, bu hayatta yok saymak onlar için en büyük yıkım oluyor. Derneğimizle o hastalarımıza ulaşıyor, topluma kazandırıyoruz. Bu şekilde aileleri de rehabilite oluyor. Bu dernek sayesinde ailemiz daha da büyüdü. Onlar bizden daha da mutlu. Parkinson hastaları konusundaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak toplum tarafından yeterince tanınmayan parkinson hastalığı için ülkemizde farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Hastalığı yaşayan birey ve aileleri için sosyal yaşamlarını kolaylaştırmayı, parkinsonlular arasında dayanışma ve bilgi paylaşımı oluşturarak yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaçlıyoruz" dedi.

NEDİR?

Parkinson hastalığı; ilk kez İngiliz doktor James Parkinson tarafından 1817 yılında "titrek felç" olarak tanımlandı.
Beyinde hareketleri kontrol eden hücrelerden salgılanan dopamin, beyine gelen bilgileri bir sinir hücresinden diğerine aktarıyor. Böylece vücut dengesi sağlanıyor. Bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde ya da azaldığında dopamin salgılanmıyor. Azalmış dopamin sonucu vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Parkinson; yavaş ve sinsi seyreden bir hastalık.
Ancak, ne ölümcül bir özellik taşıyor ne de felce neden oluyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum