Reklam

Poşette paralı dönem

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu, “Alışveriş poşetleriyle ilgili düzenleme çevreyi koruma adına olumlu. File, çanta kullanımını hayatımıza geçirmemiz gerekiyor” derken, ambalaj sektöründen geri dönüşümlü poşetlerin teşvik edilmesi çağrısı geldi.

Poşette paralı dönem

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu, “Alışveriş poşetleriyle ilgili düzenleme çevreyi koruma adına olumlu. File, çanta kullanımını hayatımıza geçirmemiz gerekiyor” derken, ambalaj sektöründen geri dönüşümlü poşetlerin teşvik edilmesi çağrısı geldi.

Poşette paralı dönem
01 Aralık 2018 - 12:45

Plastik alışveriş poşetlerinin en az 25 kuruştan satışına yönelik düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirdiği ücret her yıl güncellenecek.
Poşeti ücretsiz verenlere, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.

Uygulama 1 Ocak 2019'dan itibaren uygulamaya başlanacak. Yasa değişikliğine farklı tepkiler geldi. Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, ücretli poşet uygulamasının, çevreyi korumak adına olumlu olduğunu belirterek "File, çanta kullanımı gibi yaklaşımları hayatımıza geçirmemiz gerekiyor. Vatandaşlar yanlarında file taşıyarak çok rahat şekilde alışverişini yapabilir ve doğanın kirlenmesini, yok edilmesini önleyebilirler" dedi.



EK MALİYET GETİRMEZ

Avrupa ülkelerinde olan bir uygulamanın Türkiye'de de başlamasından duyduğu sevinci dile getiren Bozoğlu, ücretli poşet uygulamasının tüketiciye yönelik maliyetine ilişkin soru üzerine maliyet gibi görünse de orta, uzun vadede oluşacak maliyetlerin engelleneceğini ifade etti.

İSTİHDAM İMKANI

Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsan refleksi o poşeti almama eğiliminde oluyor. File, çanta kullanımı gibi yaklaşımları hayatımıza geçirmemiz gerekiyor. Çağdaş toplumlar bunu yapıyor. Bunun ek bir maliyet getireceğini düşünmüyoruz. Vatandaşlar yanlarında file taşıyarak çok rahat şekilde alışverişini yapabilir ve doğanın kirlenmesini, yok edilmesini önleyebilirler. Şu an bazı marketlerde bu uygulamaya başlandı. Vatandaşlar, alışveriş yaparken küçük miktar bir ücret de olsa poşet almak istemiyor. Yeni istihdam koşullarını yaratacağını da öngörüyoruz. Ekonomik bir kazanım da Türkiye'de gelişecektir."

TASARRUF SAĞLAYACAK

PERDER Ege Bölge Başkanı Vahdet Sarıkaya, "Bir müşteri alış veriş yaptığından içine de bir iki tane poşet alıp evde çöp torbası yapıyordu. Biz müşterimize bir şey diyemiyorduk. Ancak artık bu iş ücretli oldu. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak. Bu nedenlerle çok dikkatli olmamız lazım" dedi. Sarıkaya şunları söyledi: "Vatandaşlarımızın, müşterimizin de bu konuda bilinçlenmesi ve kanunu sahiplenmesi lazım. Bu sayedce önemli ölçüde bütçelerde tasarruf olacak ve çevre kirliliği gözle görülür bir şekilde azalacak."

VERGİDEN MUAF OLMALI

Düzenlemenin en çok etkilediği kesim olan ambalaj sektöründen ise, geri dönüşümlü poşetlerin teşvik edilmesi çağrısı geldi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve AyPlastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yeşil, Çevre Kanunu'nun ilgili maddesinde değişiklik yapılması talebiyle bir öneri hazırladıklarını söyledi. Geri dönüşüm oranı yüksek poşet kullanımının teşvik edilmesini istediklerini ifade eden Yeşil, "Hem yasaya katkı koymak hem de sektörümüzün zarar görmemesini sağlamak adına tıpkı Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi 50 mikron tek kat ve üzeri kalın ambalaj poşetler için herhangi bir vergi veya satma zorunluluğu getirilmemesini talep ediyoruz. Biyolojik olarak tamamen çözülebilen, nişasta bazlı ve içeriğinde etilen bulunmayan poşetlerin vergiden muaf olacak şekilde ve ücretsiz kullanımının desteklenmesini istiyoruz" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum