Reklam

Taksi ve dolmuşlara ‘yüz tanıma’ sistemi

İzmir’de taksi, minibüs ve servis araçlarına 31 Aralık’a kadar yüz tanıma sistemi kuruluyor. Yapılacak güvenlik paketi sayesinde suçlular kaçmak için bu araçları kullanamayacak.

Taksi ve dolmuşlara ‘yüz tanıma’ sistemi

İzmir’de taksi, minibüs ve servis araçlarına 31 Aralık’a kadar yüz tanıma sistemi kuruluyor. Yapılacak güvenlik paketi sayesinde suçlular kaçmak için bu araçları kullanamayacak.

Taksi ve dolmuşlara ‘yüz tanıma’ sistemi
20 Eylül 2018 - 10:35

Türkiye'yi ayağa kaldıran Özgecan Aslan cinayetinin minibüste yasanması, İstanbul Ortaköy'de gece kulübü Reina'ya düzenlediği saldırıyla 39 kisiyi katleden Abdülgadir Masharipov'un taksi ile olay yerinden kaçması, suçluların polisten kaçmak için taksi ve dolmuşları kullanması yetkilileri toplu tasıma araçlarında yeni güvenlik önlemleri almaya yöneltti. İçişleri Bakanlığı'nın basta terör olayları olmak üzere suç ve suçlularla mücadele için yayınladığı genelge kapsamında İzmir merkezi ile ilçelerinde yolcu taşıyan toplam 13 bin 625 araca kameralı güvenlik paketi yıl sonuna kadar takılacak. Takılacak güvenlik paketi kapsamında taksilerin ve minibüslerin içine yüz tanıma sistemi de kurulacak. Taksilerde iki kamera yerleştirilecek. Minibüslerde ise yolcuları her yönden gören çok sayıda kamera bulunacak. Yüz tanıma sistemi sayesinde daha önce herhangi bir suçtan aranan kisi tespit edilecek ve polis harekete geçecek. UKOME bünyesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın da yer aldığı komisyon kuruldu. Komisyon, bir yıl süren hazırlıklarını tamamladı ve diğer şehirlerde yasanan olumsuzluklar da dikkate alınarak daha üstün özelliklere sahip sistemin hayata geçirilmesini sağlayacak teknik şartname hazırlandı. Bu şartnameye göre yetki belgesi almaya hak kazanacak firma ya da firmalar tarafından 3 bin 500 taksi, bin 117 minibüs, 6 bin servis aracı ve güzergah izin belgesi ile ilçelere yolcu taşıyan 3 bin 8 araca kameralı güvenlik sistemi, bakanlıkça verilen sürenin sona erecegi 31 Aralık'a kadar yerleştirilecek. Sistem taksilerde sadece görüntü alacak, diğerlerinde ses de kaydedecek. Taksilerde bulunan panik butonu gasp olaylarına karsı sürücüyü koruyacak. Acil bir durumda panik butonuna basan taksi şoförü polisi alarma geçirecek. Araçta sadece görüntü alan güvenlik kamerası, butona basılmasının ardından ses kaydı da almaya baslayacak. Bu kayıtlar İzmir Emniyet Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İzmir Ulasım Merkezi'nde tutulacak. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Baskanı Celil Anık, komisyonun emsallerinden daha üstün donanıma sahip örnek bir sistem kurulması için titiz bir çalışma sergilediğini açıkladı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanvekili de olan Anık, İçisleri Bakanlığı genelgesi ile zorunlu tutulan sistemin bazı illerde devreye alındığına, ancak kimi yerlerde kısa sürede kullanılamaz hale geldiğine işaret etti, söyle dedi: "Bu aksaklıkların Izmir'de de tekrarlanmaması ve hem kaynak israfı hem de güvenlik zafiyeti yasanmaması için öncelikle acele etmedik. Türkiye'ye benzeri olmayan komisyon sayesinde ortak akılla hareket edip en küçük ayrıntıyı bile göz önünde bulundurduk. Bakanlık genelgesindeki şartlar degistirilmeden ilave sartlar eklenerek örnek bir çalışma gerçeklestirdik."

TEK TUŞ KOLAYLIĞI
Ayrıca taksiler olusturulacak aplikasyonla çagırılabilecek, müsteriler soför hakkında yorum yapabilecek. Böylece taksi hizmeti daha kaliteli olacak. Mobil aplikasyon üzerinden ya da webden günün 24 saati bir tusla taksi çagrılabilecek. Taksi çagıran kisi, hangi aracın ve soförün gelecegini sistem üzerinden görebilecek, o soför hakkında geçmisteki yorumları okuyabilecek. Kisi, kendisine gönderilen aracı istemezse baska taksi talep edebilecek. Gidilecek mesafeye ne kadar ödenecegi önceden bilinecek, kredi kartıyla ödeme gerçeklestirilebilecek. Müsteriler, aracın temizligi ve soförün davranısları hakkında puanlama ve yorum yapabilecek. Bu degerlendirmeleri herkes görebilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum