Reklam

Taşerona verilen söz tutulacak

Maliye Bakanı Ağbal, 2018 bütçesini açıklarken kamudaki 800 bini aşkın taşerona verilen sözün tutulacacağını, belediyelerde çalışan taşeron işçilerin de iş güvencesine kavuşacağını söyledi. 65 yaşını geçip de emekli olamayanların maaşlarını da devlet ödeyecek

Taşerona verilen söz tutulacak

Maliye Bakanı Ağbal, 2018 bütçesini açıklarken kamudaki 800 bini aşkın taşerona verilen sözün tutulacacağını, belediyelerde çalışan taşeron işçilerin de iş güvencesine kavuşacağını söyledi. 65 yaşını geçip de emekli olamayanların maaşlarını da devlet ödeyecek

Taşerona verilen söz tutulacak
17 Ekim 2017 - 09:42

Hükümet, 2018 bütçesinde hizmet, reel sektörü güçlendirme, gençleri destekleme, yatırımlara ivme kazandırma ve sosyal politikaları yaygınlaştırma hedeflerine odaklandı. Gelecek yıl en büyük bütçe yine eğitim ve sağlığa ayrılırken, yatırımlar tam gaz sürecek. Yaklaşık 3 milyon aileye 50.8 milyar liralık sosyal destek sağlanırken, milyonlarca öğrencinin yüzü gülecek. Toplam 2 milyon üniversite öğrencisine 11.2 milyar liralık burs-kredi desteği verilecek. 65 yaş üstü olup da emekli olamayana aylık bağlanacak, reel sektöre 37 milyar liralık nakit kaynak aktarılacak. Yatırıma da 85 milyar liralık kaynak aktarılacak.

BÜYÜME, İSTİHDAM

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Eylül ayı bütçe gerçekleşmeleri ve 2018 bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması konusunu da değerlendiren Ağbal, "Bakanlar Kurulunda kapsamlı bir çözüm paketini oluşturmayı hedefliyoruz. Hükümet olarak bir çerçeve düzenleme yapacağız. Teknik çalışmalar hemen hemen tamam. Şimdi her alternatifin, farklı olabilecek alt detayların ortak bir çözüme dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar yapılacak" dedi. Ağbal, düzenlemenin belediye çalışanlarını da kapsadığını söyledi. Bakan Ağbal'ın gündeme ilişkin mesajları ve "büyüme, istihdam ve vatandaşa hizmet" i esas alan 2018 bütçesindeki önemli başlıklar şöyle:

Gelecek yıl bütçe giderleri 762.8 milyar lira, bütçe gelirleri 696.8 milyar lira, vergi gelirleri 599.4 milyar lira, bütçe açığı 65.9 milyar lira öngörüldü. Bakan Ağbal'ın klasik yöntemle bağladığı bütçe ilk kez elektronik ortamda Başbakanlığa gönderildi.

Bütçede eğitime ayrılan kaynak 134 milyar liraya çıkarıldı. Hem milyonlarca öğrencinin, öğretmenin hem de ailelerin yüzü gülecek.
Bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 18'i tek başına eğitime ayrıldı.

Gelecek yıl 2 milyon öğrencinin faydalanacağı burs ve öğretim kredisi için 11.2 milyar lira kaynak ayrıldı. Toplam 1 milyon 400 bin öğrencinin faydalandığı taşımalı eğitim ve yemek yardım programına bütçeden 3 milyar 400 milyon lira kaynak sağlandı.

2 milyon 400 bin üniversite öğrencisi 2018'de de harç ödemeden üniversiteye gidebilecek.

Yaklaşık 380 bin engelli eğitimlerden yararlanırken, bu hizmetler için gelecek yıl da 2.6 milyar lira harcanacak.

Kredi Garanti Fonu üzerinden 350 bin işletmeye 196.7 milyar lira kefalet sağlandı. Tüm kefalet tutarı üzerinden bütçede 3 milyar lira kaynak ayrıldı.

Reel sektöre nakit destek olarak 37 milyar lira kullandırılacak.

SGK'ya ödenmesi gereken prim olarak özel sektörün ödeyeceği 20 milyar lirayı devlet üstlenecek. İhracat desteği 3.2 milyar lira olacak.
Tarımsal kredi faiz desteği için 2.6 milyar lira, cazibe merkezleri programı için 2 milyar lira aktarılacak.

KOBİ'lere 1.7 milyar lira, esnafa da 1.5 milyar lira kredi faiz desteği sağlanacak.

Ocak 2018'de en düşük memur maaşı 2 bin 830 liraya çıkacak. Kamu çalışanları ve emekliler bütçeden daha fazla pay alacak. 65 yaşını geçip de emekli olmayanların aylıklarını devlet ödeyecek.

Ziraat Bankası üzerinden tarım ve hayvancılık işletmelerinin finanse edilmesi için 2.6 milyar liralık kaynak ayrıldı.

Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için 127 milyar lira kaynak tahsis edildi.

Yatırım ödenekleri yüzde 10 artırılarak 85 milyar liraya çıkarıldı. Kamu gelecek yıl toplam 141 milyar lira yatırım harcaması yapacak.

Bütçede sosyal harcamalara 50.8 milyar lira kaynak ayrıldı.

Gelecek yıl tarıma ayrılan kaynak 30 milyar lira olacak.

Özelleştirme geliri 10 milyar lira olarak hedeflendi.

Savunma ve güvenlik birimlerinin ihtiyacı olan modernizasyon harcamaları için bütçeden ilave 18.7 milyar lira ayrıldı.

Cazibe merkezleri programı için bütçeden 2 milyar, şehir hastaneleri projeleri için ise 2.6 milyar lira ödenek ayrıldı.

2 MİLYONLUK FERRARİSİ OLAN ÖDEYECEK

Bakan Ağbal, MTV düzenlemesi ile ilk defa vergi sisteminde adaleti güçlendiren bir sisteme geçildiğini belirterek, "Geniş toplum kesimleri de muhalefet partileri de bu düzenlemeyi, vergi adaletine ve ödeme gücü ilkesine uygun buluyor ve destekliyor.
2 milyon liranın üzerinde Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz. Bu vergi adaletine son derece uygun bir düzenleme" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum