Menemen dosyası -2-
Reklam
Ahmet Özsoy

Ahmet Özsoy

Menemen dosyası -2-

27 Kasım 2014 - 13:50

Deve güreşlerini anımsar mısınız?

Çocukluğumuzun en önemli eğlencelerindendi.

Daha doğrusu, Göçer Kültürünün bize getirdiği geçmişin en değerli taşıma hayvanları ve obalar arasındaki o tatlı rekabetin alanlara yansımasıydı deve güreşleri.

Günümüzde, özellikle Ege Bölgesinde bu kültür giderek azalsa da yaşatılmaya devam ediyor.

Güreş ve benzeri etkinlikler için hemen her kasabanın çevresinde geniş meydanlar bulunurdu.

İşte buna benzer bir Deve Güreşi alanı Menemen’in Türkelli sınırları içinde de “vardı”.

Vardı diyorum çünkü artık yok.

Çünkü Deve Güreşi alanı Sanayi çöplüğüne dönüşmüş.

Yüzlerce kamyonla taşınan 50 bin ton civarındaki sanayi atığı meydanda 10 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 400 metrekarelik bir alanı kaplıyor.

Bunu gören duyarlı vatandaşlar haber vermişler Kaymakamlığa ve gerekli makamlara.

Çöplük ile ilgili resimler basına da dağıtılmış ayrıca Menemen ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Arif Kuran bu konuda gerekli başvurularda bulunmuş.

Gazetemiz de Arif beyin açıklamalarına oldukça önemli bir yer ayırdı.

Şikayetler üzerine On Mayısta yetkililerin yaptığı kontrolde, atık sahipleri “Bizim iznimiz var” diyerek görevlileri atlatmışlar.

Duyarlı vatandaşların şikayetlerinin sürmesi üzerine 12 Mayısta Jandarma, atık alanına gidiyor, izin belgesi istiyor. Belgesiz yapılan işlemlere kanuni işlem yapılacağını söyleyince, ilgili firma 12 Mayıs tarihli Menemen belediyesi yazılı izin kâğıdını gösteriyor.

Arif beyin anlattıklarına göre B. Şehir bu konuda 3 Haziran tarihinde bir denetim yapmış, kirletici firmaya ihtarname düzenlemiş.

“Atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik” kapsamında Türkeli’deki atıkların Harmandalı tesislerinde bertaraf edilmesi, ilgili Demir Sanayi İşletmesine bildirilmiş.

Şikayetler çoğalınca bir parça atık Harmandalı’ya taşınmış, kalanların üzerine de toprak atılmış.

İşin ilginç tarafı ise şu.

Bu atıklar için ilgili firma 4 Haziranda 102 sayılı yazıyla, B. Şehir Belediyesine başvuruda bulunmuş; Aynı gün Menemen Belediyesi de atıkların bu alana dökülmesi için izin istemiş, sonuç olarak hem Menemen Belediyesi hem de firmaya ret yanıtı verilmiş.

Çok garip bir tesadüf değil mi?

Menemen Belediyesinin 4 haziran tarihinde başvuru gerekçesinde; bu atıkların Menemen Belediyesi kontrolünde ve dolgu malzemesi olarak kullanılmasının uygunluğu için Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliğince ölçüm yaptırıldığını belirterek, yasal olmayan bu işlem için Üniversite ve çevreyi kullanmaya çalışarak da soru işaretlerinin oluşmasına neden olmuştur.

B. Şehir Belediyesi de “Sanayi atığı ile dolgu yapılmasının ‘Çevre Mevzuatı’ kapsamında” yasal olmadığı” gerekçesiyle istemi ret etmiştir.

Tabii bu arada firma hem Türkelli’ye hem de Bozköy’de bir firma arazisinin arkasına atıklarını taşımaya devam etmiş.

25 Haziran tarih ve 38 sayılı yazı ile B. Şehir Belediyesi söz konusu atıkların Harmandalı katı atık Düzenli Depolama tesisinde bertaraf edilmesi için bildirim yapmış. Atıklar için adres olarak Harmandalı çöp depolama tesislerini göstermiş.

B. Şehir Belediyesince 15 Temmuz tarihinde atık alanında yaptığı tespitte, sorumlu firmanın 140 araçlık atığı Harmandalı tesislerine getirdiği, geri kalan atıkların üzeri toprakla örtülerek gizlenmek istendiği belirtilmiştir.

Olay 1 Ağustos’daki Menemen Belediye Meclisi oturumunda başkan Tahir Şahin’e sorulmuş; Başkan başlangıçta olaydan haberi olmadığını söylese de, daha sonra inceleneceğini söylemiş, AK Parti Meclis üyesi Arif Kuran konu ile ilgili verdiği soru önergesine yazılı yanıt istemiştir.

Geçen bunca zamanda soru önergesine yanıt verilmediği gibi, atıklar konusunda da değişen bir şey olmamış.

Şimdi Sayın Tahir Şahin’e sormak istiyorum.

Atık alanı Menemen Belediyesine mi aittir?

Tarafınızdan, atıkların sahibi şirkete yazılı veya sözlü bir izin belgesi verildi mi? Karşılık olarak herhangi bir talepde bulunulmuş mudur?

Söz konusu alan belediyeye aitse atıkların buraya dökülmesi ile ilgili bir işlem yapılmış mıdır, değilse ve izin verildiyse hangi hakla yapılmıştır?

B. Şehir Belediyesi atıklar için adres olarak Harmandalı tesislerini göstermesine rağmen söz konusu şirket gereğini yerine getirmiş midir, alan temizlenmiş midir?

Umarım Sayın Şahin bu konuda gerekli açıklamayı Kamuoyuna yapacak çevre katliamına dur diyecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum