İzmir’den CHP'ye bir şans daha!
Reklam
Deniz Kezer

Deniz Kezer

İzmir’den CHP'ye bir şans daha!

24 Kasım 2014 - 08:25

Bugüne dek ne AKP'nin ne de CHP'nin muadilini yaratma çabaları başarıya ulaşabilmiş değil. Anadolu Partisi kurulduğu günün ardından tek bir kere dahi gündeme gelmedi. Biliyorsunuz “sağı” toplayıp AKP'ye alternatif yaratacağını iddia edenler ise “2015 seçimlerinde AKP'den milletvekilliği alabilir miyim?” sorusuna yanıt arar durumda bugünlerde. Sadece onlar da değil... İzmir'den pek çok kesim her iki partiden de milletvekilliği kovalıyor.

İzmir'de hem iktidar partisinin hem de muhalefetinin, milletvekilleri açısından çok da şanslı olduğuna inanmıyorum. Görevini hakkıyla yapanları tabi ki var. Fakat 2015 seçimleri değişikliklere gebe. İzmir özelinde ne yerel seçimlerde, ne genel seçimde, ne de cumhurbaşkanlığı seçiminde başarı yakalayamamış AKP'nin mevcut kadro ile devam etmesi başarısızlığı kabul edeceği anlamına geldiğinden en fazla 2-3 milletvekilini tutup genel seçimlere yepyeni yüzlerle gideceğini tahmin ediyorum.

CHP'ye gelince...

Yerel seçimlerde aday adayı olup aday gösterilmeyenlerin neredeyse tamamı 2015 genel seçimlerinde İzmir'den milletvekili aday adayı. Hepi topu 15-16 koltuk için şuan dahi 300'e yakın “siyasetsever” var. Ön seçimlerle ilgili tarih netleşsin, bir de “üye ile ön seçim yapacağız” desinler sayı anında iki katına çıkacak. 30 Mart öncesi küstürülen yüzlerce kişi parti üzerinde hak iddia ediyor. Durum öylesine karışık ki, yerelde adaylık verilmeyenler genel seçimlerde de rozet takamazsa kesinlikle küsecek.

“Ben oynamıyorum” mantığı siyasette pek doğru bir iş değil. Ama söz konusu CHP ve 30 Mart öncesi aday belirleme yöntemi olunca insanların küsmekte haklı olduğuna inanıyorsunuz. Yerel seçimlerde aday belirleme yönteminin yanlışlığı 2015 seçimlerinde CHP Genel Merkezi'nin kucağına patlamak üzere olan bir bomba koyacak.

Sonuca gelecek olursak... Recep Tayyip Erdoğan kadar güçlü olmayan Ahmet Davutoğlu karşısında CHP'nin şanslı olacağını düşünenler çok rahat koymasınlar kafalarını yastığa. Dua etsinler ki “CHP muadilini yaratma” çabaları sürekli fos çıkıyor. AKP'nin olmadığı bir Türkiye'de kimse bu kafadaki insanların yönettiği bir CHP'ye ihtiyaç duymaz. İzmir başta olmak üzere “AKP varsa CHP var”

Bu yüzdendir ki AKP'nin yaptığı siyasete “bilenen” insanlar kendilerini CHP'ye oy atmak zorunda hissediyor. Bu kıl kadar ince bir duygu. Sağlam bir alternatif yaratılmış olsaydı bugüne kadar zaten kopmuş olurdu.

Dağıtmayalım;

CHP, çok önemli isimleri ile problemli. Türkiye, genel seçimler öncesi büyük bir bataklığa sürüklenmedikçe “muhalefet kalmayı” Davutoğlu faktörüne rağmen sürdürecek.

İzmir'de sonuç ne olur diyecek olursanız...

Herşey önseçime bakar. Sağdan devşirme, İzmir'in genel yapısı ile ters adaylarla vatandaşın karşısına çıkarsanız tıpış tıpış muhalefet koltuğuna oturursunuz. Türkiye geneli imkansız ama İzmir'e uygun adaylarınız olursa 2015'te belki de son kez İzmirli size oyunu verecektir.

Ulusalda sonuç, ABD'nin AKP'yi ne kadar istemediğine bakar...

YORUMLAR

  • 0 Yorum