"Mutlu ve sağlıklı" yıllara...
Dr. Afif Bulut

Dr. Afif Bulut

Sağlık köşesi

"Mutlu ve sağlıklı" yıllara...

31 Aralık 2014 - 14:38

2014 yılına veda 2015'e merhaba dediğimiz bu günlerde umudum ve Rabbimden dileğim 2015'in tüm insanlığa huzur ve barış getirmesidir.

2015 yılında Allah'ın güllerinin hep yakamızda olması dileğiyle yeni yılınızı kutluyor; bugünkü yazıma geçiş yapıyorum...

Fito terapi nedir?

Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelmektedir. Hastalıkları tedavi etmek için insanoğlu çok eski çağlardan beri bitkilerden fayda ummuş ve karşılığını da almıştır. Günümüzde fitoterapi eczacılığın Farmakognozi ana bilim dalınca ele alınır. Günümüzde Fitoterapinin en çok geliştiği ülke Almanyadır.

Bitkilerin şifa amaçlı kullanılışına ilişkin ilk yazılı belge M.Ö. 3000'lere kadar gitmektedir. Mezopotamya bölgesindeki Sümer, Asur, Akat gibi uygarlıklarda bitkisel ilaçların kullanıldığı bilinmektedir. Yine Çin ve Hint tıbbında da bitkilerin önemli bir yeri vardır. Yunan tıbbının babası sayılan Hipokrat'ın kitabında bitkisel ürünlerden söz edilmektedir. İslam uygarlığında İbn-i Sina ve Al Gafini'nin bitkisel tıp konusunda önemli eserleri bulunmaktadır. İbn-i Sina "El Kanun fi't tıbb" kitabında şifalı bitkilerin tanıtımı ve kullanılışına geniş yer vermiştir.

20.yüzyılda kimya ve biyokimya alanındaki gelişmeler sonucunda bitkilere ilişkin toksikolojik, farmakolojik ve klinik çalışmalar yapılabilme imkânı doğmuş ve ilaç yapımında bu bitkilerden faydalanabilme imkânı artmıştır. Kullanılan ilaçların bir bölümünün muhteviyatında bu araştırmalardan elde edilen bulgularda ortaya çıkan maddeler yer almaktadır.

Bitkisel (fito) tedavinin ana felsefesi vücudun iyileştirici gücünden faydalanmaya dayanır. Vücudun iyileştirici gücünün uyarılıp tedavinin semptomatik tedaviden öteye gidip hastanın iyilik halinin oluşması ve bu iyilik halinin devamı bu tedavideki ana prensiptir.Yan etki insidansı medikal ilaçlara göre çok düşüktür ve hasta memnuniyeti daha yüksektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum