Gizli tehlike; Obezite!
Reklam
Gözde Kıroğlu

Gözde Kıroğlu

Hayata Kanat Çırp

Gizli tehlike; Obezite!

09 Ekim 2014 - 15:50

Çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan 'Obezite', vücudumuzda aşırı derecede yağ oranının (kilo alımının) artmasıyla ortaya çıkan; kanserden bile daha tehlikeli bir hastalıktır. Kronik ve tehlikeli hastalıkları beraberinde tetikleyen obezitenin önlemi bence en başından alınmalı. Ama ne yazık ki kilo problemi yaşayan insanların oranındaki artış günden güne daha fazla artar hale geldi. Özellikle ülkemizde açıklanan sonuçlar hiç iç açıcı değil. Dünya geneline baktığımızda ise; beş yüz milyonu aşkın kişi obezite hastası. Ülkemizde ise her 3 kadından biri obezite. Farkındasınız değil mi çok ciddi rakamlardan bahsediyorum...

Sonuçlara baktığımızda ise, ülkemizde çok ciddi sağlık harcamaları ve iş gücü kaybı yaşanıyor demektir. Genetik faktörlerin obezite üzerindeki etkisine bakacak olursak eğer, ülkemizde obez çocuk oranı çok fazla. Gizli bir tehlikeyle iç içeyiz. Peki, nedir bu Obezite? Obeziteye karşı nasıl önlemler alabiliriz? Çocuklarımızı obeziteye karşı nasıl koruyabiliriz?

Geçen hafta İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Genel Cerrah Op. Dr. Eyüp Yeldan ve obezite sorunu yaşayan çok tatlı bayan hastalarıyla beraber güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Öncelikle söylemeliyim ki röportajımız çok keyifli geçti. Obeziteden tedavi yöntemlerine kadar Op.Dr. Eyüp Yeldan'la her şeyi konuştuk. Eyüp bey müthiş bir doktor. Hastalarıyla diyalogları ayrı bir harika. Tedavi süreci boyunca hastalarıyla psikolojik destek dahil bir aileyi bireyi gibi ilgileniyor.

Dr. Yeldan'a soruyorum obezitenin sebepleri nelerdir diye? Sebep birden çok diyor ve anlatıyor Sayın Yeldan…

Obezitenin nedenleri?

Sebepler gerçekten birden fazla. Bunların en başında düzensiz yemek yeme alışkanlıkları ve hareketsizlik geliyor. Ardından birçok sebep sıralanıyor. Yaşam tarzımız, fast food gıdalara olan yönelim, beyaz ekmek tüketimindeki aşırılık, okullardaki beslenme eğitimlerinin yetersizliği, çikolata, cips, gazlı içeceklerin çok fazla tüketilmesi başlıca sebepler…

Bu sebepler arasında bence en önemlisi hareketsizlik. Sporun her zaman sağlıklı yaşam için öneminin büyük olduğunu vurgularım. Spor, sadece kilomuzu dengede tutmak için önemli değil; beraberinde sağlıklı ve kaliteli bir hayatı getirir bizlere. Çok basit ama önemli bir örnek verecek olursak eğer günümüzde çoğu insan asansör kullanmayı tercih ediyor. TV karşısında saatlerce yemek yiyor ve abur cubur tüketiyor. Düzenli egzersiz yapmadığımız için kaslarımızın yerini yağ dokusu almaya başlıyor. Sonrasında daha çok yorulan, hayattan bezmiş ve sağlıksız bir birey haline geliyoruz.

Önlem alınmadığı takdirde oluşabilecek hastalıklar

Dikkat etmediğimiz takdirde sonuçlar katlanılacak gibi değil. Bir hastalık ardından yüzlercesini hayatımıza getiriyor. Fazla kilodan ötürü dışarı kesimin bakışları inanılmaz derecede kişiyi rahatsız ediyor. Bunalıma giren kişi üzerine uygun beden kıyafet bulamayınca psikoloji iyice elden gidiyor. Beraberinde hızla yaşlanan beden ve bünye, çeşitli ve kalıcı sağlık problemlerine yol açıyor. Diyabet, hipertansiyon, damar sertliği, kalp krizi, felç olasılığı, dengede zorlanma, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve kanser riski gibi tehlikeli hastalıklar obezitede başı çekiyor. Karşımızda bu kadar ciddi ve can sıkıcı bir durum varken hala önlem alınmaması çok üzücü. Kendini düşünmeyen bireyler çocuklarının da hayatını bence hiçe sayıyor.

Çünkü genetik etkenlerin obezite üzerindeki etkisi sandığımızdan çok daha fazla. Anne ve babanın obez olduğu bir durumda çocuğun %80 obez olma riski var. Bu faktör tek bir bireye düştüğünde ise risk %40'a düşüyor.

Neler yapmalıyız?

Obeziteden korunmak, tedavi olmaktan çok daha kolay ve ucuz bir yöntem. Ama ne yazık ki başımıza bir hastalık felaketi gelmeden önlem alan bir toplum değiliz. Adı üzerinde, önlem diyorum ve canınız çok kıymetliyse aşağıdaki yöntemleri mutlaka uygulamanızı tavsiye ediyorum.

*Her gün 15 dakika bile olsa yürüyüş yapın.

*Sağlıklı yemeklerden az porsiyon tüketmeyi bünyenizi alıştırın.

*TV ve bilgisayar önünde mümkün olduğunca az vakit geçirin.

*Günde neler yediğinizi mutlaka bir kenara not edin.

*Genetik nedenleri değiştiremeyeceğiniz için obeziteye neden olan çevresel koşullarınızı değiştiriniz.

*Hayatınızda başka şeyleri nasıl kontrol ediyorsanız bel çevrenizi, kilonuzu mutlaka kontrol etmeyi ihmal etmeyiniz.

*Çocuklarınızı fast fooddan uzak tutunuz, yeterli ve sağlıklı beslenmelerine dikkat ediniz.

Not: Can boğazdan geldiği gibi giderde...

Buradan Sağlık Bakanlığına sesleniyor; Obezite ile ilgili daha çok çalışma yapılmasını, okullarda fast food yiyecekleri özendirici reklamları ortadan kaldırmaları yönünde adımlar atmalarını temenni ediyorum.

Sağlıkla ve Aşk ile kalın...

YORUMLAR

  • 0 Yorum