Taşeron tam gaz devam...
Reklam
Hüseyin Atakul

Hüseyin Atakul

İşçi Dostu

Taşeron tam gaz devam...

12 Eylül 2014 - 13:15

Evet, arkadaşlar yasa meclisten geçti her kafadan bir ses çıkıyor kimse içeriğini bilmiyorum ya da bilipte açıklama yapmaktan korkuyor. Ne oldu muhalefete? Sendikalar da taşeron taşeron diye bağırırken sustular.

Yol iş sendikası Bursa Şube Başkanı ile karayollarında ilk muvazaa zaferlerini kazanandır. Kendisi 7000’e yakın işçi adına uzmanlar ile görüşeceğini ancak durumun pek parlak olmadığını kısa tutarak anladığım kadarı ile aktarıyorum. Yorum sizin…

Torba Yasa'da iş cinayetlerini, kuralsız çalışmayı yaygınlaştıran taşeron çalışmaya yönelik hiçbir kanunun olmaması muhalefetin tepkisini çekiyordu.
Taşeron işçilerin kamuya alınması, muvazaa kararlarının uygulanması ve taşeronlaştırmanın sınırlanması, işçilerin ve sendikaların temel talepleriydi. Ancak Torba Yasa bu taleplerin hiçbirini karşılamadığı gibi hileli (muvazaalı) taşeron uygulamasının tespiti daha da zorlaştırıyor. Yasaya aykırı taşeronlaştırma hızla yaygınlaşırken, AKP Hükümeti kamuya işçi almak yerine taşeronlaştırmada yetkileri kendinde topluyor. Torba Yasaya göre kamu kurumları taşeron ihalesine gitmeden önce Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ya da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan izin alacak. Hangi yardımcı işlerin taşerona verilebileceğini Bakanlar Kurulu belirleyecek. Muvazaalı (hileli) taşeronlaştırma söz konusu olursa fatura bürokratlara kesilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum