Bunları Artık Biliyoruz
Reklam
Nazlı Saraç Orak

Nazlı Saraç Orak

''Naz'ca Bir Şeyler''

Bunları Artık Biliyoruz

08 Temmuz 2015 - 13:34

Tarihin sırlarına gömülen ya da gündeme gelmeyen ve üzerinde durulmayan ilginç gerçekler vardır.Bunları öğrendiğimizde şaşkınlık içinde yeni bir bakış açısı daha ediniriz.

''Bunları biliyor muydunuz?' soru cümlesinin altında yazan ilginç bilgiden sonra ''bunları artık biliyoruz başka başka'' diyen yararlı bilgi meraklısı olmamızı diliyorum hepimiz için.

Köpeklerin her şeyi siyah beyaz gördüğünü çoğumuz biliyoruz.Bize göre şanssız olduğunu düşündüğümüz bu durumları gerçekte şöyledir;

Aslında köpekler iyi göremez.Belirsiz şekilde renkleri seçebildikleri için etrafını siyah beyaza yakın görürler.Kızılötesi ışınlar görmelerini zorlaştırır.Hareketli cisimleri iyi görürken,hareketsizleri algılamakta sorun yaşarlar.Karanlıkta bizden çok daha iyi görme yeteneğine sahip olan köpeklerin koku alma ve işitme duyusu da oldukça yüksektir.

Doğal yaşamlarını sınırlayarak,kendilerine moda bir aksesuar satın almış gibi bu üstün hayvanları sahiplenip gezen insanlar var günümüzde ne yazık ki.Bu tip insanların olmamalarını umut ederek ilginç ve acı bir tarihi gerçeğe geçmek istiyorum.

21 yaşında İstanbul'u fethederek adını 1453 yılına altın harflerle yazdıran Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'in ölümünden 19 gün sonra gömüldüğünü biliyor muydunuz?

Ölümünün hastalıktan mı,zehirlenmeden mi olduğu hala çözülemeyen ünlü padişahın ölü bedeni tam 19 gün Topkapı sarayında bir odada oğullarının taht kavgası sebebiyle unutuldu.

Üzerindeki elbiseleriyle çürümeye yüz tutan cesedi oğlu Bayezid padişah ilan edildikten sonra Fatih Sultan Mehmet'in kendi adına yaptırdığı caminin avlusuna defnedildi!..

Geçmişte ve günümüzde bilinmeyen bir çok gerçekler olmakla birlikte gelecek tam bir muamma hepimiz için.Bu sebeple fallar,kehanetler,bilim kurgu film ve kitaplar oldukça ilgimizi çeker.

Elbette gerçek olan bilimin ışığında insanüstü çalışmalarla ortaya konulanlardır.

İnsanoğlu 20 temmuz 1969 yılında aya ilk kez adım attı.

Bu insan Amerikan Deniz Kuvvetleri pilotu Neil Armasrong'tu.

Yerçekimsiz ay üzerinde adımlarını atmaya çalışırken söylediği tarihe geçen sözü şudur;

'' İnsan için küçük,insanlık için dev bir adım''

Neil Armastrong uzayda 8 gün 14 saat 12 dakika 31 saniye kalmıştır.

1969 yılından sonra uzaya gitme çalışmaları çok yol katetmiştir bilindiği gibi.

Geçmişte ve günümüzde bu dalda bir çok bilim adamı önemli çalışmalara imza atmıştır.

Gökbilimci ve Astronomlardan bazıları şunlardır;

ERATOSTHENES_ (M.Ö 200 Yılları) Dünyanın çevresini yaklaşık olarak doğru hesaplayan Mısır'da yaşamış bilim adamı.

ÖMER HAYYAM_ (1048-1131) Dünyanın ilk rasathanesini kuran ve Celali Takvimi'ni hazırlayan İranlı bilim adamı.

ALİ KUŞÇU_ (1403-1474) Osmanlı astronomi çalışmalarına önemli katkısı olan Ali Kuşçu,Fethiye adlı kitabında astronomi bilgilerini toplamıştır.

GALİLEO GALİLEİ_ (1564-1642) Modern astronominin kurucusu olan Galilei teleskopla gözlem yapan,Ayın kraterlerini,Jüpiter'in uydularını,Satürn'ün halkalarını ilk gören kişidir.

JOHANNES KEPLER_ (1571-1630) Gezengenlerin adını açıklayan ve Kepler adını taşıyan 3 temel yasa ortaya koymuştur.

EDMOND HALLEY_ (1656-1742) Kendi adını taşıyan Halley kuyruklu yıldızının kaşifidir.

ALBERT EİNSTEİN_ (1879-1955) Işık hızı,özel ve genel görellik kuramları,kütle-enerji eşdeğerliği gibi bir çok çalışmalarıyla uzay bilimi konusunda devrim yapmıştır.

EDWİN HUBBLE_ (1889-1953) Evrenin sürekli genişlediğini ispatlayan,yıldızların uzaklaştığını bize gelen renklerindeki farklılaşmalar sayesinde ortaya koyan ve Samanyolu'ndan başka galaksiler de olduğunu ispat eden bilim adamı.

JAMES VAN ALLEN_ (1914-2006) Dünya çevresindeki kendi adıyla Van Allen radyasyon kuşaklarını keşfeden ABD'li bilim adamı.

Bu alanda hızla çalışmalarına devam eden Nasa,Mart 2015'te şu önemli açıklamayı yapmıştır.Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede bir yeraltı okyanusuna sahiptir.ve Ganymede de Dünya'dakinden daha fazla su vardır.

Nasa daha önce Jüpiter'in diğer uydusu Europa ve Satürn'ün uydusu Enceladus'ta da yeraltı okyanusu olduğunu tespit etmişti.

Edebiyat ve sanata çok zaman esin kaynağı olan gökyüzü,ay ve yıldızlar mükemmel yapıtların ortaya çııkmasına neden olmuştur.Şarkılar,şiirler,romanlar ve filmler yüreklerde unutulmaz izler bırakmıştır.

Belki bir gün, kimbilir belki bir kaç milyar yıl sonra Yeşilçam filmlerine konu olan Halley kuyruklu yıldızının ışıkları içinde söylenecek şarkılar.

Yıldızların altındaki sarhoş gönüller

Samanyolunda erecek vuslata

Aşk yağacak gökyüzünden

Aşk o zaman...

Nazlı Saraç Orak (Naz'ca)

YORUMLAR

  • 0 Yorum