Dersimiz matematik!
Reklam
Nazlı Saraç Orak

Nazlı Saraç Orak

''Naz'ca Bir Şeyler''

Dersimiz matematik!

12 Ocak 2015 - 11:34

Selamlar sevgili okurlarım

Bugün dersimiz matematik;

Eğer öğrenciyseniz ''sınavlarda bu derstten çektiğimiz yetmiyormuş gibi bir de burda karşımıza çıktı'' dediğinizi duyar gibiyim. Ya da tıpkı benim gibi matametiği sevmeyen biriyseniz bile sakın yazıyı okumaktan vazgeçmeyin.

Yaptığımız işten tutun da evrenin devamı ve bedenimizin çalışmasına kadar muazzam bir matematik döngüsüyüz hepimiz. İstesek de istemesek de bu dersin içindeyiz.

Hayatım boyunca sanatın her bölümüne ilgi duyan biri olarak, matematikle pek anlaşamadım ama yaşamın tamamında matematiğin var olduğunu düşünüp en azından sayıları sevmeyi başardım.

Sayılarla anlaşınca rakam hafızamın güçlü olduğunu keşfettim.Mesela kelimelerden çok, aklımda sayılar kalıyor.İstesem de unutamıyorum. Bu oldukça iyi bir keşif oldu benim için. Ezberlemek istediğim bir çok kelimeyi rakam olarak kodluyorum beynime. Siz de kendinizde buna benzer olağanüstü bir yön farkedebilir,hayatınızı kolaylaştıran ve işinizde başarı sağlayacak bir unsur olarak kullanabilirsiniz sayıları.

Yazıma Mustafa Kemal Atatürk'ün matematiğe verdiği önem ve bu konuda yaptığı çalışmalarla devam etmek istiyorum. Atatürk daha ortaokul yıllarında bu konuda oldukça başarılı bir öğrenciydi. Tarihin yanısıra matematikle çok yakından ilgilenirdi. Osmanlı terimlerinin ağır ve ağdalı olması sebebiyle, terim devrimini en iyi bildiği bu bilim dalında yapmıştır. 1937 yılında çıkardığı ''GEOMETRİ'' isimli kitabında türkçe terimlerle matematik eğitiminde yeni bir çağ başlatmıştır.

Üçgen, dikdörtgen, beşgen, kenar, kare, açı, çap, teğet, çember, dikey, oran, eşit, eğri, türev, koni, çizgi, paralel, çevre, varsayı, eğik, yay ve konum gibi daha bir çok terim, Atatürk'ün üstün matematik zekasıyla bulduğu türkçe sözlerdir. Terimlerin anlaşılır olması matematiği ezberden kurtarıp, ülkemizin bilim alanında dünya ülkeleriyle benzer başarıları elde etmesini sağlamıştır.

Eski terimler ve Atatürk'ün türettiği terimlere bir kaç örnek;

Müselles : Üçgen

Zaviye : Açı

Müstatil : Dikdörtgen

Murabba : Kare

Müsavi : Eşit

Bu örnekleri yüzlerce sayıda vermek mümkün. Mustafa Kemal Atatürk'ün bilime verdiği önem ve çalışmalardan matematiğe dair bir örnekti ''Geometri'' isimli kitabı. O sadece bir devlet adamı değil, bilim adamıydı aynı zamanda. Açtığı çağdaş yolda ilerlemek biz ve bizden sonraki nesillerin yapacağı en doğru davranış olacaktır.

Evet bugünkü dersimiz sona erdi. Son olarak biraz gülümsetmek biraz da düşündürmek maksatlı beni anlatan bu konudaki şiirsel sözlerimi paylaşmak istiyorum. Bakın neler demişim Naz'ca. Kimbilir belki siz de kendinizi bulursunuz bu kelimelerin içinde.

ARAM HİÇ İYİ OLMADI MATEMATİKLE

KİMİN AKLINA GELMİŞ İKİYLE İKİYİ TOPLAMAK

MERAK ETTİM

DÖRT İŞLEM YERİNE BEŞ İŞLEM OLSAYDI

BEŞİNCİ NE OLURDU?

SAYILARIN KARAKÖKÜ AĞAÇ KÖKLERİNE

BENZİYOR MU?

DİYE DÜŞÜNDÜM HEP

BİLİNMEYEN X'İ NEDEN ÇÖZÜP,

DENKLEMEYE ÇALIŞMALIYDIM?

OBEB'İ HİÇ ANLAMADIM DA

OKEK KEKİ HATIRLATTIĞI İÇİN

BİRAZ SEVİMLİ GELDİ BANA

COSİNÜS,SİNÜS VE TANJANT

TRİGONOMETRİ CETVELİ'NDE ŞIK DURUYORDU

AMA BENİM HAFIZAMA HİÇ YAKIŞMADI

KALBİM ÇARPTI,BEYNİM HÜCRELERE BÖLÜNDÜ

KENDİMİ TOPLADIM

AKLIMDAN SAYILARI ÇIKARDIM DA,

BU ÇELİŞKİDEN ÇIKAMADIM

Nazlı Saraç Orak ( Naz'ca )

YORUMLAR

  • 0 Yorum