Notist Edasıyla Yaşamak
Reklam
Nazlı Saraç Orak

Nazlı Saraç Orak

''Naz'ca Bir Şeyler''

Notist Edasıyla Yaşamak

27 Nisan 2015 - 12:29

Merhaba sevgili okurlar,

Müziğin ritmik akışında notist bir edayla yaşamamız dileğimle bugünkü yazımda makamsal gezintiye çıkmak istiyorum sizlerle.

Müzik ve makam deyince aklıma ilk gelen dinlediğimiz vaktin, ruh halimiz ve bedenimiz üzerindeki etkileridir.Hastalıkların müzikle tedavi edilme sebebi de bu etki yüzündendir.

Bu konuda akılcılıkla İslamı bağdaştırmaya çalışan ilk Türk düşünürü FARABİ ve tıp, felsefe, metafizik, musiki ve astronomi alanında önemli çalışmaları olan büyük islam alimi İBNİ SİNA'nın yazdığı kitaplar baş kaynaklarımızdır.

Sayısı oldukça fazla olan makamlarımızın hepsine olmasa da bir kaçının hangi vakit dinlenmesi halinde üzerimizde ne gibi etkiler bıraktığına biraz göz atalım birlikte.

SABA MAKAMI_ Seher vakti dinlenmelidir.Aşk duygusu ifade eder.Rahatlık,kuvvet ve huzur duygusu verir.Kalp ve ayak ağrılarında etkilidir.

HÜSEYNİ MAKAMI_ Sabah vakti dinlenmelidir.Sukunet,rahatlık,kendine güven ve kararlılık duygusu verir.İç organların tedavisinde etkilidir.Kalp,karaciğer ve mide üzerinde etkisi büyüktür.

BUSELİK MAKAMI_ Kuşluk vakti dinlenmelidir.Kuvvet verir.Bel ve kulunç hastalıklarında etkilidir.

UŞŞAK MAKAMI_ Öğle vakti dinlenmelidir.Derin aşk ve mistik duyguları ifade eder.Gülme ve mutluluk hissi verir.Kalp,ayak ağrıları ve çocukların bütün organları üzerinde etkilidir.

HİCAZ MAKAMI_ İkindi vakti dinlenmelidir.Alçak gönüllülük duygusu verir.Kemiklere,beyne,çocuk hastalıklarına,böbrek rahatsızlarıyla,göğüs hastalıklarına etkisi vardır.

NEVA MAKAMI_ Akşam vakti dinlenmelidir.Üzüntüyü giderir ve ferahlık verir.Kadın hastalıklarına,böbreklere,kalça ve uyluk bölgelerine etkisi büyüktür.

RAST MAKAMI_ Seher vakti dinlenmelidir.Neşe ve huzur verir.Felç,baş,göz ve kas hastalıklarında etkilidir.

NİHAVEND MAKAMI_ Öğle ile ikindi arasında dinlenmelidir.Kuvvet,huzur ve barış duygusu verir.Kan dolaşımı,bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarına iyi gelir.Ruh hastalıkları tedavisinde de oldukça etkilidir.

Diğer makamları da incelediğimizde nerdeyse tüm bedensel ve ruhsal hastalıklarımıza iyi geldiğini,kendimizi her anlamda güçlü hissetmemizi sağladığını görmemiz mümkün.

Günümüzde yoğun şekilde uygulanan kimyasal ilaçlara yönelik tedavilerin bir çok olumsuz yan etkilerinin olduğunu hepimiz biliyoruz.Elbette değerli Türk hekimlerimizin teşhis ve tedavideki başarıları tartışılamaz.

Ancak ruhumuza ve bedenimize iyi gelen muhteşem makamlarımıza da kulak vermeliyiz vakti uygunluğunda.Vermeliyiz ki mutlu,huzurlu ve sağlıklı olalım notaların edalı nağmelerinde.

Ve şiirsel bir Naz'ca veda olmalı şimdilik,

Başka bir konuda ve kelimelerin anlamsal makamında buluşuncaya dek...

Melodik hayatın ortasında

Notist edasıyla yaşamak var şimdi

Do, incelip diyeze bağlanmalı zarifce,

Hicaz basmalı her perde

Si,bemol olup pestleşse de en ağır o vurur yüreğe

Kürdi makamıyla sarhoş olmalı en melankolisinden

Kemanın tellerinde dans etmeli,

Bedenin en kıvrak hareketleri

Sessiz çığlık olmalı her senfonik senaryo

Sol anahtarıyla açılıp kararda bitmeli

Dönüşsel tekrarı olmadan

Yeni ezgide yaşamalı son müzikali

Nazlı Saraç Orak (Naz'ca)

YORUMLAR

  • 0 Yorum