2015 bu bütçeler ile İzmir'e milat yılı olsun
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

2015 bu bütçeler ile İzmir'e milat yılı olsun

17 Ekim 2014 - 19:14

İzmir'de belediyelerin son 5 yıllık bütçelerini dikkatli bir şekilde izliyorum. Giderek artan doğrultudaki bütçe gelirleri Başkanların hanelerine kuşkusuz artı olarak yazılacak, fakat vatandaş da artan bütçeye paralel artan bir hizmet anlayışı talebinde bulunacaktır.

Karşıyaka Belediyesi'nin 2013 yılı bütçesi 156 milyon lira olarak hesaplanmış. Bu rakam 2014 yılında 176 milyon lirayı bulmuş. Ve önümüzdeki yıl... Karşıyaka 187milyon lira gibi dev bir rakamla vatandaşının önüne çıkacak. Bence borçsuz bir belediye olan Karşıyaka'nın yıldızının 2015 yılında parlayacağını söylemek pek de yanlış olmaz.

Konak'ta da benzer bir durum söz konusu 2013 yılında 205 milyon lira olarak hesaplana bütçe sonraki yıl 222, ertesi yıl ise 233 milyon liraya çıkmış.

Bornova'da aynı yıllar bütçe 204, 225 ve 234 milyon lira olarak gerçekleşmiş.

Narlıdere'nin bu yıl ki bütçesi ise yaklaşık 46 milyon lira.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ise sanırım yaklaşık 6 milyar tl gibi bir bütçesi olacak önümüzdeki yıl.

Belediyelerin bütçesi içerisindeki en büyük payları işçi giderleri ve yatırımlar oluşturuyor. Tabi ki sıradan bir şehirliye işçi ile ilgili durumu anlatacak değiliz. Bizler için önemli olan kısım yatırımlar. İzmir gibi bir yerde sanırım Narlıdere Belediyesi haricinde kentin büyük bir bölümü acil olarak estetik müdahale bekliyor. Fakat görev paylaşımı adına sıkıntılar yaşanıyor. Kentsel dönüşüm yasası yetkinin önemli bir bölümünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na vermiş. Büyükşehir ile Bakanlığın arasındaki her anlaşmazlık vakit kaybı demek. Doğal olarak bugüne dek herhangi bir adım atılmamış. Aslında merak ettiğim konu şu...

İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri 2015 bütçesinde kentsel dönüşüm ile ilgili bir parantez açtı mı?

Yasanın çıkmasının ardından 2013 ve 2014 yılları arasında belediyeler herhangi bir dönüşümün altına imza atmış değil. Fakat söylemlerden de eylemlerden de anlaşılacağı üzere 2015 yılında dönüşüm ile ilgili bir takım adımların atılması bekleniyor. Umarım bu konuda gerekli hassasiyetler gösterilmiş, 2015 bütçesi içerisinde dönüşüm harcamaları için bir pay ayrılmıştır.

Bu yıl yaşandığı gibi Büyükşehir'in bütçesinin içinde en önemli harcama kalemini şirket zararlarını kapatma olarak göreceğiz. Eğer ulaşımdaki zararınız 400 milyon lirayı bulduysa (ki bu çok ciddi bir rakam) İZSU gibi yatırımcı bir şirketin kar zarar hesaplamasını duymak dahi istemiyorum.

Sonuç olarak; Bütçe rakamları ortada... Karşıyaka ve Narlıdere gibi belediyelerin biraz daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Önemli oranda altyapısını tamamlamış belediyelerin sosyal harcama kalemlerini daha yüksekte tutması mümkün. Ben 2014'ü yeni bütünşehir kanunu kapsamında staj yılı olarak görüyorum. 2015 yılında böylesine önemli miktarlarda bütçe ile özellikle çiçeği burnunda başkanların ilçeleri için önemli adımlar atacağı kanaatindeyim.

Umarım bu bütçeler ile 2015, İzmir için milat olur. Ve inanın ki bunun öncelikli yolu kentsel dönüşümden geçiyor.

KOCAOĞLU HAKLIYSA...

Gelelim Kocaoğlu'nun serzenişlerine. Başkan yapmak istedikleri için 3 yıl gibi bir süre onay bekliyorsa, bu gerçekten sıkıntılı bir durum. Buna her kim ne şekilde yol açıyorsa bilsin ki İzmirliler bu sonucu güzel kelimelerle anmayacaktır. Fakat ben biraz sabırsızım. Bence Başkan çıkıp hangi projelerin onay beklediğini açıkça belirtmeli.

Mesela;

Buca tramvay projesi ne durumda?

Kasaplar Meydanı'na ne oldu?

Peki, Şirinyer pazar projesi?

Göztepe sahilindeki iskeleler ile ilgili bir gelişme var mı?

Göztepe ve Karşıyaka tramvaylarında ilk kazma ne zaman vurulacak?

Bu tramvay projesi ile ortadan kalkacak otoparklar için bir girişiminiz olacak mı?

Kentsel dönüşüm için hareket vakti ne?

Kadifekale'ye teleferik projesine ne oldu?

İZBAN'da Torbalı problemi ortadan kalkacak mı?

İstanbul'da başlıyor, biz dolmuşa kentkart ile binebilecek miyiz?

Lütfen Sayın Kocaoğlu bunlardan hangileri kimler tarafından öteleniyor, hangileri kaç yıldır onay bekliyor, söyleyin ki İzmirli dostunu ve İzmir'in önüne engel koyanları iyi tanısın.

Hem net rakamları açıklamak, sorumluluğu üzerinize aldığınız konularda elinizi rahatlatacaktır diye düşünüyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum