Akvaryum, Agora teleferiği ve restorasyonlar İEF'yi uluslararası...
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

Akvaryum, Agora teleferiği ve restorasyonlar İEF'yi uluslararası yapacak

31 Ağustos 2015 - 08:40

İEF'yi lehine kullanma adına şimdiye dek başarılı adımlar atamamış bizler umarım 84. kez düzenlenen Enternasyonal Fuar'dan alnımızın akıyla çıkarız.

Bir defa insanların çiğdem çitleyip, çimlerde çay içtikleri bir yer olmaktan çıkarılmalı İEF. Ciddi adımlar atılmalı. Yabancı milletleri buraya çekebilme adına kozlarımız olmalı. Bu İzmir'in sorunları ile paralel ilerleyen bir durum. Yani İzmir ne kadar gelişirse, ne kadar güzelleşirse bu tip uluslararası organizasyonlara katılım o kadar fazla olur. Başarı da ardından gelir.

Örneğin; Antalya, İstanbul'dan sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi de kentine akvaryum yapma hazırlıkları içerisine girmiş. Bunda ne var ki diyeceksiniz. Çok şey var. Antalya'daki akvaryum binlerce turisti buraya çeker duruma gelmiş. Antalya'nın en güzel yerinde Konyaaltı Plajı'na hakim konumuyla eşsiz bir değer haline gelen Akvaryum'a, Kar Dünyası, Wild Park ve Oceanride XD Cinema da eşlik ediyor. Bir turistin cebinden aynı çatı altında toplanmış bu 4 yeri de gezebilmek için yaklaşık 200 lira çıkıyor. Ve sadece yaz aylarında dahi on binlerce turist, ultra herşey dahil otellerinden çıkıp bu gibi mekanları geziyor. İnanın muhteşem bir yer ve inanın Antalya'yı tek başına ihya ediyor. Akdeniz'den çok daha güzel bir iklime sahip deniz kenti İzmir'de neden bu gibi şeyleri düşünemeyiz bilemiyorum.

Ama bence Doğal Yaşam Parkı gibi müthiş bir projeyi hayata geçiren Aziz Başkan bugünden itibaren İzmir Akvaryum'un da hayalini kurmaya başlamalı.

Kentsel dönüşüm olmazsa olmazımız bir defa. İnsanlara ucube binaları göstermekten vazgeçmeli, tarihine sahip çıkmış, değerlerini korumuş bir İzmir'i anlatabilmeliyiz. Agora'nın hemen sırtında pek yakında ayağa kalkacak Roma Tiyatromuz ne kadar akılcı bir proje mesela… Peki ne oldu, Agora ile Kadifekale arasındaki projemize? Neden hala bekliyoruz?

Basmane evleri hala kişiliğini bulabilmiş değil, İkiçeşmelik kan ağlıyor. Alsancak ve Karataş’ın tarihi binaları yıkılmak üzere.Gidin Allah aşkına Altay'ın o muhteşem binasının içler acısı halini görün. Kemeraltı ne oldu. O turizm aksına ne oldu?

İEF'yi neden uluslararası kimliğinden uzak tutuyoruz biliyor musunuz? İnsanların İzmir'e gelmesi için sebepler yaratamıyoruz. Hâlbuki dünyanın en güzel denizlerinden biri olan Çeşme bizde, güneşin en güzel battığı yer Foça bizde, Ege gibi muhteşem bir denizimiz var. Efes'imiz var, Meryemanamız var. Ege'de ayağınızı bastığınız her yerden tarih fışkırıyor. Bunları tanıtmakta yaşadığımız sıkıntının yanında, İzmir'de kent merkezinde turisti tutabilecek nedenler yaratmakta başarısız oğlu başarısızız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum