Böyle restorasyon olmaz
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

Böyle restorasyon olmaz

13 Ekim 2014 - 07:32

İzmir'de tarihi binaların başına gelenleri gündeme getirmekten ciddi anlamda rahatsızlık duysam da kurumlar ve insanlar malzeme vermekten kendilerini alıkoyamıyorlar. İznini nereden ve kimden aldı, içeriği nedir bilinmez ama Konak Pier'in, Deniz Kuvvetleri'nin boşalttığı alanında yapılan restorasyon canımı çok sıktı.

Öncelikle anlamadığım nokta kamyonların ve kepçelerin böyle bir restorasyonda ne işi olduğu? İnanın gördüğümde beni şoka sokan bu manzaradan herkes rahatsız.

Çatı kaldırılmış... Olabilir aktarılıyordur, baştan yapılıyordur. Peki iki bina arasını tamamen yıkan bir sistem ile tarihi yapıda restorasyon yapmak ne anlama geliyor?

Kamyonlar dolusu moloz da neyin nesi?

Tarihi yapıdan bu kadar fazla moloz çıkar mı?

İşçiler herhangi bir güvenlik olmadan çatılarda dolaşıyor bunu kimse görmüyor mu?

Ve madem ki restorasyona başladınız, zamanında kaçak olarak çıkılan o ikinci katı neden yıkmıyorsunuz? Tuğla ve demir filizler olarak bırakılan o iğrenç görüntü o şekilde kalacak mı?

Konak Pier, bugün itibariyle İzmir'de tarihi değeri yüksek yapıların başında geliyor. 1867 yılından 1950 yılları sonuna kadar Gümrük Binası olarak kullanılan Konak Pier, ünlü Fransız Mimar ve İnşaat Mühendisi olan Gustave Eiffel tarafından dizayn edilmiş. İzmir’in tarihi Konak Meydanı yakınında özel bir konuma sahip bu özgün yapı uzun yıllar Gümrük Binası olarak kullanıldıktan sonra 1960 yıllarında Balık Hali oldu.

1960'lı yıllarda çok da fazla tarihine değer veren bir millet olmadığımızı düşünürsek balık hali olarak kullanıldığı yıllarda ciddi bir bozulma ile karşı karşıya kaldığını belirtebiliriz.

Şöyle bir bakın çevrenize, turiste sunabileceğimiz ne kaldı elimizde?

Vitrinimiz ne?

Böylesine bir yenilemenin adı restorasyon olamaz, denilse denilse “tadilat” denir bunun adına. Bina “tarihi” kategorisinde yer aldığı için izninin Konak Belediyesi'nden alınması mümkün değil. Biraz açık konuşayım, tarihi binaların nasıl korunması gerektiğini eğer az da olsa doğru anlamışsam, işçi güvenliğinden yoksun bir şekilde Konak Pier'de kamyon ve kepçelerle sürdürülen “sözde restorasyonun” derhal mühürlenmesini talep ediyorum. Artık iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan İzmir'in tarihi yapılarına gereken saygının gösterilmesini, duvar yıkarak, gedik açarak yapılan yenilemelerden biran önce vazgeçilmesini istiyorum.

“2014 yapımı” Konak Pier eminim ki kimsenin ilgisini çekmeyecektir.

Basmane günleri ve evleri

Sanırım Sema Pekdaş, Basmane'de ne yapılması gerektiğini en net anlayan Konak Belediye Başkanı. Önceki gün düzenlediği Basmane Günleri tanıtım toplantısı sonrası gazeteci arkadaşları Basmane'nin ara sokaklarında gezdirmiş. Evlerin durumundan, yasal olanaksızlıkların yanında kamuoyunda oluşturulan “Bilinirliliğin” evlerin kurtarılması sırasında öncü rol oynayacağından bahsetmiş. “Tarihi korumalıyız” sözünün bir başkan tarafından dillendirilmesi kadar önemli bir şey yok. Basmane'nin, İzmir için bir pırlanta kadar değerli olduğunun farkında olan Pekdaş'ın bölgenin tarihinin kurtulması adına elinden geleni yapacağına inancım tam. Fakat bunun için sınırlı bir bütçeye sahip olan Konak Belediyesi'nin mutlaka ama mutlaka Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğini alması şart. Burada bakanlığa da önemli görevler düşüyor. Bir defa Basmane'nin ne demek olduğunu iyi anlamaları gerekli. Basmane'nin, en az Ankara'nın Hamamönü Mahallesi kadar değerli olduğunu öğrenmeleri gerekli.

Sonuç olarak uzun süredir yenilenmesi ve İzmir'in tarihine kazandırılması adına defalarca kez uyarılarda bulunduğum Basmane evleri için Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın attığı bu dev adımın çok önemli olduğu kanaatindeyim. Her ne kadar bütçemiz olmasa da, evlerin tapusu miras yolu ile çok kişiye geçmiş olsa da tüm bu olumsuzlukların arasında artık Basmane'de çok zengin bir tarihin yattığını bilmemiz umutlarımı yeşertiyor.

Unutmadan, geçtiğimiz hafta İzmir'e gelen bir kruvaziyer gemisini teleobjektif ile çekme fırsatı bulmuş arkadaşlarım. Geminin balkonlarına ve güvertesine baktığımızda bir tek insan dahi göremiyoruz.

Merakım şu, turistin kenti gemiden izlememesinin sebebi, kente görecek bir şey bulamaması mıdır acaba? Lakin ben gezdiğim bir kenti bir de gemiden selamlamak isterim.

İyi haftalar...

YORUMLAR

  • 0 Yorum