İzmir'de toplu ulaşım düğümü
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

İzmir'de toplu ulaşım düğümü

06 Ekim 2014 - 14:15

İzmir'in bu aralar en sık gündem olan konularının başında gelen ESHOT'un yeni ulaşım sistemi, bir çok vatandaşın tepkisine neden olmuş. Daha önce de belirttiğim gibi yeni sistem kent merkezlerindeki trafik akışında ciddi bir rahatlamaya neden oldu. Fakat sistemin getirisi bununla sınırlı. Eğer aracınızla işe gidiyorsanız rahatsınız fakat tercihiniz raylı sistem ise sorun işte o zaman başlıyor.

Bence Metro ve İZBAN seferlerini daha da sıklaştırma şansı yok. Gözümle gördüm 2-3 dakikada bir geçen tren “bekleme” açısından herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Bunu daha da sıklaştırmak mümkün değil. Metro'da yapılabilecek tek şey vagon sayısını artırmak olur. Bu da sanırım mevcut istasyonların uzunluklarını aşmak anlamına geliyor. Anlayacağınız rayların üzerine bindirilen bu ağırlık sınırları bir hayli aşmış. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, bunu geri adım görmeneden bazı hatlarda yapacağı iyileştirmeler bu duruma kısmen de olsa nokta koyabilir. En azından kent merkezindeki trafiği içinden çıkılmaz hale getirmeden ek otobüs seferleri ile durum çözülebilir.

Artık dünyanın her yerinde toplu taşıma, kara araçları ile değil, demiryolu vasıtasıyla yapılıyor. Avrupalı şehirlerin 100 yıldır kullandığı sistemin ülkemizdeki geçmişi 20 yıl ile sınırlı. Dolayısıyla yerin altını metro ağları ile örmekte geç kalmışız. İzmir de bundan payını almış. Tek bir hat üzerinde gelip giden tren toplu ulaşım için tek başına yeterli bir çözüm olamıyor. Bunların hepsini, tıpkı bir örümcek ağı gibi ortada buluşturabilecek, yeni ağlarla birleştirmek gerek.

Mevcut hattın biraz daha uzatılması asla ama asla bir çözüm değil. Daha önce de dile getirdim yine yazıyorum. Eğer İzmir'in toplu ulaşım sorununu çözmekse amacımız, Merkez Alsancak veya Konak baz alınarak mevcut sistemi kollarla beslemek zorundayız. Ve bunun için acele etmek durumundayız. Buca, Karşıyaka, Narlıdere, Balçova gibi ilçeler bunun içine dâhil edilebilir.

Tramvay konusuna gelince...

Tercihlerimiz doğru olabilir fakat hızımız tercihlerimizle paralel doğrulukta ilerlemiyor. Örneğin Buca'da tramvayı konuşalı o kadar çok zaman oldu ki. Üstelik kamulaştırma falan da yok. Eski banliyö hattı hazırda bekliyor. Göztepe ve Karşıyaka tramvayları da bir süredir gündemde. Fakat biz mi sabırsızız bilemiyorum sanki o da çok konuşulmuş gibi.

Bugün bu işi nasıl çözeriz, denizin altından geçer, teleferikle iki ilçe arası ulaşım mı yaparız bilmiyorum ama vatandaşın bu konuda çok fazla sabrının kalmadığını görüyorum. ESHOT'un yeni sistemi bir takım insan için gerçekten önemliydi. Alsancak artık eskisi kadar sıkışmıyor. Basmane, İkiçeşmelik ve Çankaya ona keza. Ama bu bir kısım insanı mutlu ediyor. Sabah evinden işe gitmek için çıkmış insanların durumlarını gördüm. Gerçekten sıkıntıdalar. Onlardan biraz daha sabır, Büyükşehir'den de biraz hız rica ediyorum. İzmir artık toplu ulaşımı konuşmamalı. Kime ne görev düşüyorsa buyursun.

İyi bayramlar...

YORUMLAR

  • 0 Yorum