İzmirli genel seçimde "yönteme" bakacaktır
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

İzmirli genel seçimde "yönteme" bakacaktır

15 Aralık 2014 - 07:38

Henüz genel seçimler için tarih netleşmemiş olsa da CHP'de milletvekilliği yarışının son yerel seçimlerin hemen ertesi günü başladığını söylemek yanlış olmaz. Ön seçim, hatta üye ile ön seçim sözü verilmesinin ardından sadece İzmir'de bile aday sayısı yüzlerle ifade edilir oldu.

Şu net;

Yerel seçimlerde her türlü demokrasiden muaf tutulan aday belirleme yöntemi partiyi küslüklerin ortasına atıverdi. DSP ve AK Parti'de siyasete devam etme kararı alanlar da oldu, kalıp partisine bir şans daha verme kararı alanlar da. İşte kalanların CHP içerisinde siyasete devam edip etmeyeceği genel seçimlerde söz verilenlerin uygulanıp uygulanmamasıyla doğru orantılı.

Bir ön seçim sonrası kimse üyenin aldığı kararı ve tavrı eleştirme cesaretini kendinde bulamaz. Kimse "Ben neden seçilmedim" küslüğü yaşamaz. Fakat üye ile ön seçimin tersi bir tutum CHP'yi İzmir gibi bir kentte bile alaşağı edebilir. Yerel seçimlerde 6 ilçe birden kazanan AK Parti'nin bir önceki seçimlerde yakaladığı başarısının altına düşeceğini sanmıyorum. Fakat uzun bir aradan sonra İzmir'de iki belediye alan MHP'yi kimse kolay lokma sanmamalı. Meclis'te 2 milletvekili bulunan MHP'nin bunu 4'e çıkaracağını tahmin ediyorum.

Sonuç olarak;

Şuan için ne tarih ne yöntem belli değil. İzmir, tabi ki kişisel tepkilerini ön plana çıkaracağı bir seçim yaşayacak. Fakat İzmir, demokrasiyi arayacağı bu yarışta partilerin takınacağı tutuma özellikle dikkat edecek. İnanın kimse vekil adayının kim olacağına bakmaz. Tanımaz zaten. Falanca ismin TBMM'de İzmir'i nasıl temsil edeceği değildir sorun bu saatten sonra adayın nasıl belirlendiğidir. Ben 8 ilçe kaybını da buna bağlıyorum. İzmirli birçok ilçede kendini aday gösterilmeyenlerin yerine koydu. Milletvekilliği seçimlerinde CHP özelinde de yaşanacak budur. Üye ile ön seçim yapılmadığı takdirde İzmirli yeniden kendini mazlumun yerine koyacaktır.

CHP'nin yerel seçimleri referans alarak buna dikkat etmesi İzmir'de önemli bir başarının altına imza atmasını sağlar.

Zaten önemli olan da Ahmet, Mehmet veya falanca dostun Meclis'te olması değil, sayının fazla olmasıdır.

İyi haftalar...

YORUMLAR

  • 0 Yorum