Kordon zaten bozuktu şimdi iyice bozulacak
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

Kordon zaten bozuktu şimdi iyice bozulacak

27 Nisan 2015 - 10:34

Uzun yıllardır Kordon'un içinde bulunduğu çirkin yapılaşmadan bahseder dururuz. Eski Rum evlerinin yerini alan Çin Seddi misali beton yapılar İzmir'e deniz yolu ile gelen misafirleri tüm “ihtişamı” ile karşılıyor. Hangi akla hizmet o muhteşem Rum evlerini yıkıp bu ucubeleri oraya diktik bilemiyorum ama bugün karşımızda yepyeni bir sürpriz daha duruyor. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılan kat yüksekliği artışları İzmir'in simgesi Kordon’un zaten bozuk olan silüetini daha da bozacak.

Bugün itibariyle Konak Meydanı - Alsancak Limanı arasında kalan Kordon’da sekiz kat ve maksimum 24.80 metre yükseklik, Konak Meydanı-Üçkuyular Meydanı arasında kalan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı sahilinde 7 kat ve 21.80 metrelik yapılaşma uygulamasına izin veriliyor. Sekiz kata imarlı Kordon için alınan yeni kararla birlikte gabari yüksekliği 10 metre daha artacak. Kararla birlikte artık 8 kat olacak Kordon, İzmir'in muhteşem imbatının içeriye girmesini daha da engelleyecek.

Gelelim bugüne, geçmiş yıllarda bir imar kıyımı yaşayan İzmir'de gecekondulara asfalt götüren ve Kordon'daki binaları yerle bir eden başkanlar hep efsane sıfatıyla anılmış. Ne denli efsaneler bugün gelinen noktada tarihi yapısı bozulmuş İzmir bunu net bir biçimde ortaya koyuyor. Ben İzmir'in belediye başkanlarından daima yepyeni bir Kordon projesi bekleyip durdum. Ne başkanlar Kordon'a el atmayı uygun buldu ne de vatandaş bu konuda istekliydi. Daima denizin dolgu kısmında eski Kordon evlerini hayata geçirebilecek bir projenin İzmir'e çok şey kazandıracağını söyledim. Gel gelelim İzmir'in tarihi yapısını düzenleyecek bir tek iş dahi yapılmadığı gibi, Konak Pier örneğinde de olduğu gibi bozmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Bir takım şeylerin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Hiçbir Avrupa ülkesinde denize kıyısı olan kentler, bu bölgelere koca koca gökdelenler dikmiyor. İzmir zaten Turan bölgesinde böyle bir yapılaşmanın önünü açtı. Bugün Kordon'a 15 katlı bina yapsak ne olacak. Herkesi biraz olsun İzmir'i düşünmeye çağırıyorum. Bu projenin İzmir'i kurtarmasının imkanı ihtimali yok. Derhal iptal edilmeli.

YORUMLAR

  • 0 Yorum