Metro'da yeni durak değil yeni hat istiyoruz!..
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

Metro'da yeni durak değil yeni hat istiyoruz!..

05 Ağustos 2014 - 06:50

Büyükşehir'in uzun yılların ardından tamamlanan Üçkuyular Metrosu akıllara yeni soruları getirdi. Geçtiğimiz haftalarda yazdığım bir yazıda dile getirdiğim “Başkan metroda şimdi sıra nerede?” sorusu İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu tarafından dün bültenleştirilen “Metroda sıra Bornova Merkez'de” haberi ile kısmen yanıt buldu.

Peki tek bir metro hattı veya tek bir durak yeterli mi?

Hayır.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 30 Mart öncesi seçim çalışmaları sırasında İzmir'de ulaşım adına yapacağı projeleri defalarca kez dile getirmiş, bunun içerisinde de metro ve tramvay önemli bir yer vermişti. Seçimlerin üzerinden 100 günün üzerinde bir zaman geçti. Kimi yavaş yavaş da olsa seçimlerde dile getirdiği vaatleri yerine getirmeye başladı. ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından İzmir genelinde uygulanan yeni ulaşım planı kimi yerlerde aksaklıklara neden olsa da rayına oturmaya başlıyor gibi. Fakat mesai saatleri başında ve sonunda metrolarda oluşan insan yığını için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Bu katlanılabilir bir sorun. Klimalı bir ortamda kısa sürede vatandaşı evine ve işine ulaştıran metrodan şikâyetçi olmak her ne sebeple olursa olsun akılcı değil. İşte tüm bunların ışığında İzmir'in yeni otobüslere değil yeni metroya, tramvaya ve deniz taşımacılığına ihtiyacı olduğu aşikâr. Gelinen noktada mevcut metro hatları yetersiz. Vatandaş Otogar'a metro ile gitmek istiyor. İzmir'in en büyük ilçelerinden olup en fazla trafik sıkışıklığı yaşayan Buca'ya metro ile gitmek istiyor. Tüm bunların hayata geçemeyeceği noktalarda tramvayın desteğini bekliyor.

Bakın Buca hasbelkader Şirinyer'den geçen İZBAN dışında kesinlikle ulaşım yatırımı alamamış bir ilçe. Akşamları Buca'ya gitmeye çalışanınız oldu mu bilmem ama ilçenin trafik sorunu çok ciddi boyutlara varmış durumda. Böylesine önemli bir eksiğin olduğu ilçeye “demir tekerlekle” toplu ulaşımı götürmek yerine mevcut hatların üzerine durak eklemenin pek de fayda sağlayan bir durum olmadığını düşünüyorum. Bornova Merkez'e metro gidebilmesi için yatırım kararı almış İzmir Büyükşehir Belediyesi. Metronun zaten Bornova adında bir durağı var. İkincisine ne diyeceksiniz? Metro yatırımlarını tamamlamış bir kentte Bornova Merkez ciddi gereksinim duyulan bir durak olabilir. Yolcu sayısı da bunu gösteriyor. Fakat Buca hiçbir şekilde ulaşım yatırımı almamış bir ilçe olarak bir metroyu hak ediyor.

Bornova'ya yeni bir durak kazandırdıktan sonra Başkan Kocaoğlu'nun ilk işi Buca'ya ve buna benzer ilçelere ağırlık vermek olmalıdır. Mevcut metro hattı üzerinde yeni duraklar açmak bir yere kadar yolcu sayısını artırabilir. Fakat yeni hatlar metre hesabına düşen yatırım oranının karşılığını fazlasıyla verecek kadar caziptir.

Kısaca, demir tekerlekle ulaşım (Metro, İZBAN veya başka bir şey) tüm İzmirlilerin hakkı. Bornova'ya yeni yapılacak duraktan sonra Büyükşehir'in sırayı hiç ulaşım yatırımı görmemiş yerlere vermesi gerektiği kanaatindeyim. Dediğim gibi yapacağınız bir metre hesabı bile metro gitmeyen ilçelerin daha verimli yatırımlar olduğunu gözler önüne serecektir.

İyi haftalar...

YORUMLAR

  • 0 Yorum