Mithatpaşa tramvayı tarihi İzmir için bir şans
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

Mithatpaşa tramvayı tarihi İzmir için bir şans

23 Aralık 2014 - 21:44

İzmir Büyükşehir Belediyesince Göztepe sahilinde projelendirilen tramvayda yaşanan son gelişme beni sevindirdi. Öncelikle Mithatpaşa Caddesi üzerine alındığı iddia edilen (Net bir açıklama yok) tramvay yolu yüzünden sahil üzerinde bulunan o iğrenç beton yığınlarını kısmen kapatan palmiyeler feda edilmeyecek. İkincisi yol üzerindeki yoğunluk artmayacak. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi bölgenin otopark yükünü alan sahil üzerindeki İZELMAN'a ait otoparklar iptal edilmeyecek. Projenin sadece bu nedenlerden ötürü bile içerideki caddeye alınmasının düşünülmesi benim için olumlu bir gelişme. İzmir'in simgesi haline gelmiş palmiyelerin katledilmesi kadar saçma, otoparkların oradan kaldırılması kadar yanlış bir adım atılamazdı. Umarım Büyükşehir Belediyesi net kararını bu yönde alır.

Tabi İzmir'in 1900'lü yılların başındaki enfes görüntüsünü geri kazanma çalışmaları da benim için önemli. Yıllar yıllar evvel Mithatpaşa Caddesi üzerindeki güzelliği tarifsiz, 4 köşesi bahçeli, deniz manzaralı cumbalı evlerin arasından geçen tramvaya özlemimizi bu yolla az da olsa giderebileceğimize inanıyorum. Bugün aynı yol üzerinde yükselen 8-9 katlı beton yığınları arasında belki o tramvayı izleme şansımız olmayacak ama projenin bu cadde üzerinde uygulanacak olması betonun yarattığı soğuk havayı ılıtabilir gibi geliyor.

Çok söyledim, bolca yazdım...

Geçtiğimiz günlerde EGİAD'a götürdüğüm teklife her ne kadar kendilerinden yanıt gelmemişse de İzmirlilerden beğeni telefonları aldım. Bence eski İzmir'den bizlere miras kalan iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar az tarihi yapıları korumanın yolu EGİAD gibi derneklerin, STK'ların bu yapıları sahiplenmesinden geçiyor. Teklifim hala sıcaklığını koruyor. Seda Kaya ilgilenir mi bilmiyorum ama EGİAD, Kordon ile ilgili anlamsız açıklamalardan ziyade Alsancak'ın zamana direnen sahipsiz sokaklarını, evlerini evlat edinmeli. Maddi yönden sıkıntısı olmayan bir çok üyesi var. Buralardaki evleri satın alıp restore edebilirler, her birinin adı EGİAD Sokağı'ndaki bu evlere verilir. Ardından butik müze mi yapılır, konsolosluklar bölgesi mi olur, derneklere mi kiraya verilir, yoksa hayır işleri için mi kullanılır oturur konuşuruz. Sonuçta EGİAD gibi önemli bir kurumun geleceğe miras bırakacağı süper bir proje ortaya çıkar.

Bunun gibi daha onlarca dernek, yardıma muhtaç onlarca sokak ve semt var İzmir'de...

Bunlardan biri Mithatpaşa, Karantina olarak adlandırılan bölgenin hemen üzerinde, Karataş ve devamındaki sokaklarda hiç gezdiniz mi bilmem ama İzmir'in 150-200 yıllık tarihi hala bu bölgede varlığını koruyor. Zamana direnemeyen yapıların yan yattığı, kiminin çöktüğü bölge de tıpkı Alsancak ve Basmane gibi...

Şimdi gelelim asıl konumuza. 50'li yıllardan günümüze aşağıda tek tek yazdığım kurumlara gelmiş başkanların İzmir'e tarihi kimliğini kazandırma adına herhangi bir projenin altına imza atmadıklarını üzülerek izledik.

Şimdi soruyorum, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, STK'lar, odalar ve bunun gibi kurumlar, kafalarını ellerinin ortasına koyup bir düşünsün. İzmir'e marka aradınız, bulamadınız. İsim aradınız, bulamadınız. Alsancak'ı restore edemediniz, Basmane'yi görmediniz bile. Karar verin İzmir geçmişine, o güzelliğine bir örtü çekip, tarihini unutup önüne mi bakacak yoksa tarihi ile beraber mi büyüyecek?

Bir düşünün, o merdivenli sokaklardan denizi gören cumbalı, tarihi binalar hala Karataş ve devamında yaşıyor. Birçoğunun çok fazla zamanı kalmadı. O deniz gören merdivenli sokakların hemen altından tramvaya binmek istemez misiniz?

İşadamı değilim, belediyeci değilim, siyasetçi hiç değilim. Fakat İzmir'i, kentin geleceğini hayal edebiliyorum. Işığın nerede olduğunu görüyorum. Allah aşkına biraz vicdanı, biraz ileri görüşü olan bir kurum şu kente tarihini hatırlatacak bu projelerin altına imza atsın.

“8 bin 500 yıllık şehrimiz var” demek kolay, hangi biriniz çıkıp benim kurduğum hayali kurabilecek ve 8 bin 500 yıllık bu şehrin son 150 yılına sahip çıkabilecek merak ediyorum.

Cevabını da vereyim hatta;

Bir çoğunuz önce süper bir fikir deyip 5 dakika sonra tüm bunları hafızanızın en ücra noktasına gömeceksiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum