Sıra kordon tramvayında
Reklam
Ömer Dinçer

Ömer Dinçer

Sıra kordon tramvayında

15 Haziran 2015 - 09:24

Kenti içi ulaşımda son 2 haftadır yaşadığımız sıkıntıların aksine kente yıllar sonra adımını atacak tramvay hatlarında bence muhteşem bir güzellik izliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşıma nefes aldıracağı tramvay projelerinden biri olan Karşıyaka-Konak hattında araçların tasarımı belirlendi. Yapımlarına başlanan tramvaylar, 32 metre uzunluğunda ve 285 yolcu taşıma kapasitesinde. Konak'a günde 95 bin kişi, Karşıyaka'ya ise 87 bin kişi taşıyacak. 2017 sonunda hizmete girmesi beklenen projede toplam 38 araç çalışacak. Araçların içerisinde yolcuların her türlü rahatlığı düşünülmüş.

Bu proje bence Karşıyaka için tarihi bir adım niteliğini taşıyor. Umarım Göztepe ve Buca tramvaylarında da adımlar bu kadar iddialı bu kadar inançlı atılır.

Ben bugün en azından Karşıyaka tramvayının seçimi kadar önemli bir konu hakkında konuşmak istiyorum; Kordon tramvayı...

Yıllardır hemen hemen her gün İzmir'in muhteşem tarihini, binalarını katletmeye devam ediyoruz. Gerek yasaların tarih düşmanlarına sağladığı avantajlar gerekse insanlarımızın bilinçsizliği... Türkiye'nin en önemli şehirlerinin başında gelen İzmir'de, gözünün yaşına bakmadan tarihi Basmane evlerini, Karataş'ı, Alsancak'ı, Kordon'u katletmiş bizler, şehrin bize bıraktığı mirası geri kazanmak bir yana kalanları da hayatımızdan ne kadar kısa sürede çıkarırız ona bakıyoruz. Türkiye'de hiçbir belediyeyi ayırmadan söylüyorum, belediye başkanları tarihten öç almaya devam ediyor. Türkiye'de son 50 yıl zarfında komple restorasyona girmiş tarihi bir bölge bulmak neredeyse imkansız. Avrupa'nın birçok şehri ile karşılaştırılan İzmir'de de durum tam böyle. Bakmayın hasbel kader şehrin simgesi haline gelmiş Saat Kulesi dahi kendini zar zor kurtarabilmiş.

Sözüm Aziz Başkan'a...

Kordon'un eski evlerini geri kazanabilmek adına ne devlet eliyle ne de belediye kanalıyla şimdiye dek tek bir adım atmadık. O iğrenç binaların önüne cumbalıları tekrar inşa etmek ne kadar zor olabilirdi ki? Gelin Başkan en azından Konak Pier-Alsancak Garı arasında tarihi bir Kordon tramvayı hayata geçirelim. Böyle teknolojik ürünlere falan da ihtiyacımız yok. Çok büyük paralar da yatırmayalım. Tabi buna paralel bir gelir beklentimiz de olmasın. Ama yıllarca İzmir'e hizmet eden o eski tramvayları yeniden bu şehre kazandıralım. Her şey cesur bir adıma bağlı. İzmir turizmini de hareketlendirebilecek böyle bir projeye gerçekten ihtiyacımız var.

YORUMLAR

  • 0 Yorum