Karareis Evleri Altınla Yarışır Oldu!
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Karareis Evleri Altınla Yarışır Oldu!

30 Eylül 2016 - 10:01

Karareis neresidir!

Ege Bölgemizin en batı ucunda Karaburun yarımadasının Ege Denizi'ne Yunanistan'ın Sakız adasına bakan tarafında, Çeşme'ye 35 km uzaklıkta aynı körfezde Gerence kıyısında Ildır ve Ilıca ile karşı karşıya olan 1800 metre doğal plajları olan Karaburun'un ünlü satsuma mandalinaları, narı ve karaciğer dostu enginarının ülke deposu olan şirin köyü Küçükbahçe'ye bağlı yazın nüfusu 5 binlere çıkan bir mahallesidir Karareis.

Geçmişte mandalina bahçeleri ile kaplı Karareis 1987 yılında keşfedildi.

Belediye hizmetlerini hemen hiç almayan bölgede yazlık siteler kendi elektriklerini kendileri Alaçatı'ya 25 km yüksek gerilim hatları çekerek devletin yapmadığı hizmetleri bile kendileri yaptılar, getirdiler, bölgede çevreye duyarlı yazlık villalar siteler inşa ettiler.

Bu yazlık siteler inşa edilirken şimdiki Mordoğan'ın düştüğü arıtmasız "lağım kuyuları doldu boşaltmaya gelen araç yok" durumlarına düşmediler, tam donanımlı arıtmalı siteler yaptılar, hatta bu arıtmaları her ay sularını tahlile gönderip temiz raporunu resmi kurumlardan alırken arıtma sularını da denize verip kirletmek yerine yeşil alanları suladılar, çok sayıda ağaç yetiştirdiler.

Kendi su kuyularını vurdular, temiz, sağlıklı, yine arıtmalı resmi kurumlardan onaylı içilecek muhteşem çaylar yapılacak kadar temiz içilecek sularını çıkardılar, tonu 50 kuruş gibi süper ucuza site üyelerine sundular.

İçilecek sular tespitlere göre 55 bin insana yetecek kadar ucuz ve bol olunca Karareis'in çevreci ve doğasever halkı her yere çok sayıda çeşitli meyve, zeytin, narenciye, palmiye, çam ve devasa çok büyüklükte okaliptüs ağaçları dikerek yemyeşil yaptılar (unutmadan Çeşme susuzluktan yaz aylarında kırılırken Karareis'te Çeşme ilçemize de borularla temiz su sağlayacak Karareis Barajı inşaatı da halen sürmektedir).

Dikilen meyve ağaçları o kadar bol ürün ve çeşitliydiler ki her mevsimde sırasına göre ürün veren ağaçların dalları, meyveleri kaldıramadı, yerlere indiler, bol meyveler çok olunca yiyen bulunamadı çürüdüler.

Plajları çok uzun olunca Türkiye'nin her yerinden bilhassa Manisa ve Eskişehir hatta Ankara ve İstanbul'dan olta balık meraklıları mevsimine göre sonbahar ve kış aylarında meşhur doğal çıkan balıklarını ahtapotlarını, kalamarlarını tutmamaya hemen her hafta konvoylarla hatta balık festivalleri düzenlemeye Karareis'e geldiler.

Geçen kış abartısız deniz balık yapınca usta balıkçılar 4-5 saat içinde büyük ebatlarda 30-40 çipura yakaladılar, hatta bir Manisalı usta balıkçının tek başına 24 saatte tam 130 çipura yakaladığı dillere düştü.

Deniz suyu yaz aylarında Ege ve Akdeniz bölgemizde sıcakken Karareis'te İzmir körfezi altından karadan gelen soğuk ve temiz su akıntısının plaj kıyılarından denize karışması ile denize giren halk resmen serinleniyorlar.

Yabancılar bu kadar serin bir denizi, suyunu hiçbir yerde, bölgede görmediklerini açıkladı durdular.

Deniz suyu serin de hava nasıldı Karareis'te?

Çimento torbasını evine koy, ertesi sene hiç nemlenmeden inşaatında kullan kadar nem oranı düşüktü.

Yine bölge, Türkiye yaz aylarında sıcaklardan kavrulurken yılın abartısız 300 günü hava açık ve sürekli esen balkanlardan gelen serin hatta soğuk rüzgarlarla yazın ortasında dahi vatandaşların üşüdüklerini her zaman görmeniz mümkündür.

Bölgede fabrika dumanları, ana arterler yollar, egzoz dumanları olmayınca ve esen kuzey rüzgarları çam ormanlarının da oksijeni ile birleşince kimselerde grip ve hastalık bırakmadığı hatta şekeri, tansiyonu olanların da tansiyonlarının, şekerlerinin çıkmadığı, hep düştüğü doktor raporları ile kanıtlandı.

Bölgede astım hastanesi kurmaya kalkan Fransızlara izin verilmediğini ancak çok büyük ve gizli bir proje ile bölgede dünya çapında sağlık turizmine açık tesislerin gelecekte kurulacağını bizler öğrendik.

Bölge oksijen deposu olunca ve abartısız 4 saat uyku insanlara yetince çok sayıda kanserli hasta bölgeyi öğrendiler, gelip yerleştiler hatta yaz-kış kalmaya başladılar.

Karareis'e 112 acil helikopterin inmesi için pist de yaptırdı yönetimler (İzmir'den kalkan 112 helikopteri sadece 14 dakikada Karareis pistine inip acil hastalara müdahale etmektedir).

Her gün düzenli olarak Küçükbahçe köyünden kalkan otobüsler Karareis yolcularını da alıp İzmir şehir merkezi Balçova İlçesi Üçkuyular otobüs terminaline yolcu taşıyorlar karşılıklı seferlerle.

Karareis'te 3 yazlık site marketi, kafeteryaları, çocuk parkları ve spor tesislerinin yanında sağlıklı yaşam aletlerinin olduğu halka açık yerleri de mevcuttur.

Düzenli olarak her gün Balıklıova Köyü'nden gelen araçlarla fırınlardan çok çeşitli taze ekmek, poğaça ve İzmir'in meşhur boyozu site üyelerine ulaşmaktadır.

Günlük gazetelerin hepsi, doğal organik yumurtalar, kasaplardan siparişe göre etler hatta eczanelerden ihtiyacınız olan ilaçlarda günlük olarak ayağınıza geliyor (seyyar satıcılar her gün ayağınıza gelip satış yapmakta, yazın halk pazarı da kurulmaktadır).

Karaburun'da yakında hizmete girecek olan yataklı devlet hastanesi ile bölgedeki sağlık sorunları da bir nebze hafifleyecektir (bölgede İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü araçları yaşlı ve kimsesiz ile ihtiyacı olan hastalara ücretsiz sağlık hizmetleri için araçlar tahsis etmekte hatta 100 km ötedeki İzmir şehir merkezindeki hastanelere kanser kemoterapileri gören hastalara süper donanımlı araçları hasta sağlıklı olarak rahatça gidip tedavi olsunlar diyerek tahsis etmektedir).

Bölgede 2 sene öncesine kadar süt veren 2 inek ve üretici varken bu rakam şimdilerde 50'yi geçmiş ve yaz aylarında tamamen doğal otlaklarda meralarda otlayan ineklerin tam organik sütleri için talep fazlalığından 3 gün süt alabilmek için beklemek zorunda kalıyorlar bölge insanları.

Günlük organik yumurta ve dağlarda çok sayıda şifalı bitkilerle beslenen keçi sütleri ve keçi peynirlerini çok şanslı Karareis halkı bulabiliyor, temin edip sağlıklarına sağlık katıyorlar.

Bölgede yıldız gibi keşfedilen Karareis'i anlatmakla bitmez, gidip en az bir gece bölgede kalmak, yaşamak, o gül, meyve, narenciye, kekik ve melisa kokan gecelerini yaşamak lazımdır.

Hal böyle olunca Karareis evleri son 1 yıl içinde hızla altın gibi değerlendi ve geçen yıl 150 bin TL olan dubleks evlerin fiatları bu yıl 350 bin TL'ye kadar çıktı (bu gidişle Karareis evleri Türkiye rant ortalamasını katlayacak Şirince ve Alçatı evlerinin değerlerini kat kat geçecek görünüyor).

Evlerin değerleri bahçelerin özel bahçıvanları ve bakımlı olması ile kızgın yaz güneşinde gölgelik yapan yeşil ağaçlarla bitkilerle kaplı olması ve deniz gören tepelerde yer alması en değerli evler olmaktadır.

Diğer evlerin fiatları da 250-280 bin TL aralığında olup yine düzlük ovada yer durumuna, ev konumlarına göre fiyatları değişmektedir.

Evlerini satmak isteyenlerin rantın üst seviyelere çıkması ile bundan vazgeçtiklerini görüyoruz.

Bölgede çok sayıda emekli subay, ev, villa aramakta, bulduklarında daha önce ev sahibi olan meslektaşları ile biraraya gelip komşu olmaktadırlar.

Karareis evlerinin sahipleri arasında Türk Parlamenterleri Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, eski Milli Hakem Erol Ersoy, eski Milli Takım Teknik Direktörü Ersun Yanal ve değerli kardeşim Gazetem İzmir Haber Sitesi'nin sahibi sevgili Salih Erkek de Karareis evlerine sahip, tanınmış şanslı villaların sahipleri arasında yer almaktadır.

Karareis, İzmir merkeze 100 km mesafede olup Karaburun'a yeni yapılan yolun Balıklıova köyü sapağından itibaren 23 km mesafede doğal orman içi muhteşem virajları ile gidilip görülmesi, kalınması gereken, ülkede ayrıcalıklı sağlık ve yaşam merkezidir.

Unutmadan ülkemizde sadece 3 yerde olan oksijeni ve rüzgarı bol yayla havasında bir bölgemizdir muhteşem Karareis.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Levent özegemen
    3 yıl önce
    Karareis ile ilgili yorumlarıniz gercektenten çok doğru şimdi bizimde orada bir arsamız oldu en kısa zamanda orada evimizi yapacağız inşallah birgün orda misafirimiz olursunuz sağlık ve mutluluklar dilerim.