Trafik Sigortası,Kaza Yapmayanlara Neden Ceza Oluyor?
Reklam
Ümit Bora

Ümit Bora

Çevreci-Yazar

Trafik Sigortası,Kaza Yapmayanlara Neden Ceza Oluyor?

28 Ocak 2016 - 12:44

Yıllardır enflasyona ve ülke şartlarına bağlı olarak yıllık trafik sigortası primleri tüm araç sahiplerine eşit olarak artırılırdı.

Ne oldu da 2016 yılı geldiğinde ve öncesinde yüzde 400'e varan yüksek oranda primler artırıldı.

Maaşlara enflasyon oranında yıllık yüzde 8 civarında zamlar yapılırken, trafik sigortalarındaki bu zamlar neye göre hesaplandı?

Güya sigorta şirketleri topladıkları ile kaza yapan araçlara ödedikleri tazminatlar arasında zarar etmeye başlamışlardı.

Ticarette kar etmek kadar zarar etmek şıkkı da olduğunu düşünürsek bu artışı yapmak ne kadar doğruydu?

Kısaca sigorta şirketleri yıllık sigorta ücretlerini belirlerken neden yanlış işler yapmışlardı?

Düşünün bir sigortalı hiç kaza yapmadan aracı için yıllarca sigorta primi ödemiş bağlı olduğu şirkete hiç yük getirmeden hep para ödemişti.

Bu hep sigorta primi ödeyen ve hiç kaza yapmadan şirkete sürekli para kazandıran araç sahibi aynı altın yumurtlayan tavuk gibiydi doğru mu?

Diğer tarafta yine yıllarca aynı sigorta şirketine kayıtlı araç sahibi neredeyse her yıl dikkatsizce veya sigorta şirketine güvenerek sürekli kaza yapmış hem kendi aracına hem de karşı taraftaki araçların hasarlarını sigortasına ödettirmiş, şirkete verdiği sigorta priminin kat kat yüksekliğinde devasa paralar, tazminatlar ödettirmişti.

Şimdi sigorta şirketlerinin "ben zarar ediyorum" diye bahanelerle kafalarına göre sigorta primlerine devasa oranlarda zam yapıp bu zamları hiç kaza yapmayanlara da ödettirmesi nasıl bir doğruluk, dürüstlük, eşitlik ve adalettir?

Biri sürekli kar ettirmiş, diğeri sürekli sigorta şirketini zarara sokmuş, bu durumda zarar ettirenle zarar ettirmeyene eşit oranda sigorta primi ödetmek hatta dayatmak neyin nesiydi?

Bir şeyler ters gidiyor kazanç sağlayamıyorum bahanesiyle 78 milyonluk ülkede insanlara haksızlık yapıp onların kısıtlı bütçelerini zor duruma sokmak, onları isyan noktasına getirmek yazık günah değil mi?

Uzatmayayım!

Sigorta şirketleri başta da belirttiğimiz gibi ticaret yapıyorlardı ve zarar olduysa katlanmak zorundaydılar.

Yok biz zarar eden şirket olamayız, asla kabul edemeyiz, hep kar etmek zorundayız deme şansları yoktur.

Ancak bu masum kaza yapmayan veya az kaza yapanlara yapılan haksızlıkları bir an önce halletmek zorundaydılar!

Bu konuda onlar düşünemiyorlarsa bizim onlara bir önerimiz, tavsiyemiz var!

Hemen işe koyulsunlar ve önce çok kaza yapanlara çok miktarda ek sigorta primlerini istemek için hemen ama hemen çalışma başlatsınlar.

Kaza sayısı ve harcanan tazminatları ayrı ayrı hesaplasınlar ve primlerini ona göre ayarlasın, artırsınlar.

Ayrıca trafik sigortası mecburi olduğuna göre trafik çevirmelerinde kazaya sebep olacak her suçu işleyenlerden daha çok sigorta primi almaya başlasınlar.

Düşünün bendeniz "trafikte yıllardır motorlu aracını ehliyetsiz kullanan şahısı tam 3 defa görevli ekiplere suç üstü yakalattım ama her defasında yine aracını kullanmaya devam etti bu insan"... İşte bunların, bu trafik canavarlarının kullandığı araçlara en ağır sigorta primini eklesin alsınlar ki caydırıcı olsun, bir daha suç işlemesinler.

Ayrıca batı ülkelerinde olduğu gibi trafikte her araç sahibi gönüllü trafik müfettişi sayılarak belli bir telefona kaza yapmaya müsait veya trafikte hata üstüne hata yaparak araç kullananları ihbarda bulunsunlar ki o ihbarı yapılan plakalara en üst sigorta primleri eklenerek sigorta şirketlerinin gelirleri artırılsın.

Almanya gibi kuralları ağır ülkelerde olduğu gibi ev önünde aracını park ederken dahi başka araçlara en ufak şekilde çarpan, hasar veren suçlulara polisi ve dokundukları araç sahibini hemen arayıp bilgilendirmedikleri için diğer cezalarla birlikte sigortasına da en ağır prim ödeme tutanağı çıkarılırsa şirketler muhteşem karlara, gelirlere kavuşurlar.

Ayrıca bu trafikte kaza yapanlar ödedikleri büyük sigorta primlerine itiraz edemedikleri gibi trafik kazaları da en düşük seviyelere iner diye öneriyor, örnekler veriyorum.

Ancak sigorta şirketleri yakın zamanda trafikte hiç kaza yapmayan araç sürücülerinden aldıkları haksız primleri düşürerek, ödüllendirerek muhakkak geri vermek zorundadırlar.

Yoksa bu haksız alınan sigorta primleri binlerce insanın katılımı ile mahkemelere taşınırsa zaten zarar eden şirketler bir de haksız aldıkları sigorta primleri yüzünden bir daha zarara girmek durumuna düşebilirler diyerek uyarıyorum.

Son olarak 78 milyon içinde yaşayan araç sahiplerinden hiç kaza yapmayan veya az kaza yapanların hep prim ödeyerek sonunda onlardan yüzde 400 gibi haksız alınan primler için asla alınlarında enayi yazmıyor diye düşünüyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum