Reklam

Yurt dışına para transferine kısıtlama yok

İş dünyasına yerli ve milli duruş çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sermaye hareketlerinin sınırlandırılması talimatım yok. Yatırım için yurtdışına kaynak götürene sözümüz yoktur. Tuğla üstüne tuğla koyanın başımızın üstünde yeri var” dedi

Yurt dışına para transferine kısıtlama yok

İş dünyasına yerli ve milli duruş çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sermaye hareketlerinin sınırlandırılması talimatım yok. Yatırım için yurtdışına kaynak götürene sözümüz yoktur. Tuğla üstüne tuğla koyanın başımızın üstünde yeri var” dedi

Yurt dışına para transferine kısıtlama yok
05 Aralık 2017 - 10:16

AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Engelliler Haftası Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Muş'ta kullandığı "Bazı işadamlarının varlıklarını yurtdışına kaçırma gibi gayretleri olduğunu duyuyorum" sözüne açıklık getirdi.
Sermaye hareketlerinin sınırlandırılmasıyla ilgili bir talebi veya talimatının söz konusu olmadığını belirten Erdoğan "FETÖ gibi, PKK gibi terör örgütleriyle iltisaklı oldukları için paralarıyla beraber kaynakları yurtdışına kaçıranlar haindir, bunu söylüyorum. Benim söylediğim ülkemizin diğer saldırılarının yanı sıra ekonomik olarak da baskı altına alınmaya çalışıldığı şu dönemde işadamlarımızın yerli ve milli duruş sergilemeleri gerektiğidir. İşadamlarımız şayet bu dönemde Türkiye ekonomisine sahip çıkmayacaklarsa ne zaman çıkacaklar" dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

SERBEST PİYASA
Malvarlıklarını başka ülkelere kaçırmaya çalışanlar bulunduğunu söylemiştim. Bu kazançları yurtdışına kaçırmak isteyenlere iyi gözle bakmayacağımızı belirtmiştik. Bunun üzerine farklı değerlendirmeler yapıldığını gördüm. Bu ülkenin en yüksek merci olarak şu hususu kesin olarak ifade etmek istiyorum. Türkiye, serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülkedir. 1989'dan beri isteyen herkesin yurtdışına parasını çıkarma hakkı vardır. Aynı şekilde devam etmektedir.

15 YILDA 180 MİLYAR $ YATIRIM
Yurtdışından yatırımcı çekmenin yanında yurtdışına yatırım yapan da bir ülkeyiz. Geçtiğimiz 15 yılda yurtdışından ülkemize 180 milyar dolara yakın yatırım gelirken Türk işadamlarının yurtdışındaki yatırımlarının tutarı 40 milyar doları geçti. Sadece bu yılın ilk 9 ayında yurtdışına giden yatırım rakamımız 2 milyar dolara, ülkemize gelen yatırım tutarı 7.5 milyar dolara ulaştı. Gittiğimiz yerlerde işadamlarımızın yatırımlarını gördüğümüzde gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz.

KÜRESEL SİSTEMLE ENTEGRE
Dolayısıyla ülkemizdeki yerli ve yabancı tüm firmalar küresel finans sistemine entegre şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar, sürdüreceklerdir. Aksi yönde atılacak adımlara önce biz karşı çıkarız. Benim sermaye hareketlerinin sınırlandırılmasıyla ilgili bir talebim veya talimatım söz konusu değildir.

YATIRIM İÇİN KAYNAK GÖTÜRENE SÖZÜMÜZ YOK
Kasım ayı itibarıyla yıllık ihracatımızı hamdolsun 155.5 milyar dolara ulaştıran iş dünyamıza şükranlarımı sunuyorum. İhracatımızın rekor üzerine rekor kırdığı, Merkez Bankası rezervimizin 119 milyar doları bulduğu üçüncü çeyrek büyüme rakamının neredeyse çift haneye doğru gittiği bir dönemde ülkesine güvenmeyen işadamı, hiç kusura bakmasın yerli değildir milli de değildir.

SİZLERİN KATKISINA İHTİYACIMIZ VAR
Engelli olmak demek dört duvar arasına hapsolmak, ailesine ve topluma yük olmak demek değildir. Engelli kardeşlerimizin de hayatın her alanında yapabilecekleri işler sağlayabilecekleri katkılar vardır. Önemli olan engelli kardeşlerimize bu fırsatı tanımaktır. Engellileri hayatın dışında tutacak dört duvara hapsedecek kadar müsrif bir ülke değiliz, olamayız. 80 milyon vatandaşımızın her biri gibi engellilerimizin de katkısına ihtiyacımız var.

ENGELLİ İSTİHDAMINDA BABAYİĞİTLER ARIYORUM
Kamuda çalışan engelli sayısını 10 kattan fazla artırarak 52 bin 400 seviyesine çıkarttık. Özelsektörümüzden de benzer bir yaklaşım bekliyoruz. Engelliyi almayı kendisi için zul addeden sermaye çevresi var. Al bak, devlet istihdam ediyor, sen de istihdam et, bir şey kaybetmezsin. Yerli otomobilde5 tane babayiğit bulduk. Şimdi bu işte de ben babayiğitler arıyorum, ona göre.

YUNANİSTAN GÜNDEMİ BELLİ OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7-8 Aralık'ta gerçekleştireceği Yunanistan ziyaretinde üç somut proje üzerinde durulacağı öğrenildi. Bu projelerden ilkinin İzmir'den Selanik'e insan ve yük taşımacılığına ilişkin feribot seferlerinin başlatılması, ikincisinin İstanbul'dan Selanik'e hızlı tren hattı yatırımı, üçüncüsünün de Kipi ve İpsala gümrük kapılarına köprü yapımı olduğu kaydedildi

DOLAR ÇAKILDI BORSA UÇTU
Erdoğan'ın açıklamaları piyasalarda iyimser rüzgârlar estirdi. Dolar 3.94 TL'den 3.89'un altına gerilerken, Borsa İstanbul'da endeks 105 bin puanı geçti. Faiz ise yüzde 13.67'den 13.38'e indi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum