Reklam

11 bankadan 30 milyar dolarlık destek

ABD’nin JPMorgan, BofA ve Citi gibi önde gelen bankaları, First Republic Bank’e 30 milyar dolar mevduat yatırma kararı aldıklarını açıkladı.

11 bankadan 30 milyar dolarlık destek

ABD’nin JPMorgan, BofA ve Citi gibi önde gelen bankaları, First Republic Bank’e 30 milyar dolar mevduat yatırma kararı aldıklarını açıkladı.

11 bankadan 30 milyar dolarlık destek
18 Mart 2023 - 11:07

Piyasaları sakinleştirmek için alınan bu karar sonrası küresel borsalarda yükseliş görülürken; bu adımın First Republic’e ve bankacılık sektörüne güveni yansıttığına vurgu yapıldı. Bank of America, Wells Fargo, Citigroup ve JPMorgan yaklaşık 5 milyar dolar, Goldman Sachs ve Morgan Stanley yaklaşık 2.5 milyar dolar destek sağlayacak. Truis, PNC, U.S. Bancorp, State Street ve Bank of New York Mellon’ın desteği ise yaklaşık 1 milyar dolar olarak açıklandı. First Republic’ten yapılan açıklamada, mevduatların en az 120 gün bankada kalmasının zorunlu olacağı kaydedildi.

BİRLEŞME SON ÇARE

First Republic Yönetim Kurulu Başkanı Jim Herbert ve CEO Mike Roffler ise yaptıkları açıklamada, 11 bankaya müteşekkir olduklarını söylerken; haberin ardından perşembe akşamı ABD borsalarında da kapanışta yükseliş gözlendi. Avrupa’da ise İsviçre Merkez Bankası’nın 54 milyar dolarlık destekle Credit Suisse krizini rahatlatmasının ardından, İsviçreli banka UBS ile birleşmesi gündeme geldi. Bloomberg’e göre her iki banka da birleşmeye olumlu yaklaşmazken; bu adımın son çare olarak değerlendirileceği kaydedildi.

JAPONYA’DA KRİTİK TOPLANTI

Credit Suisse için atılan adımlar cuma erken saatlerde hissenin yüzde 5’e kadar düşmesine engel olamadı. CNBC’ye konuşan Syz Bank yetkilisi Charles-Henry Monchau, “Alınan önlemler Credit Suisse’in sorunlarının tamamen bittiğini göstermiyor” dedi. Fitch ise ABD’deki banka iflasları örneğinden yola çıkarak yaptığı değerlendirmede, Asya’daki bankaların çok daha dayanıklı olduğunu vurguladı. Kurum, bölgedeki bankalarda önemli bir oynaklık riski görülse de Asya-Pasifik’teki hükümetlerin gerektiğinde bankaları desteklemek için adım atacağını belirtti. Bankacılık krizlerinin yakından takip edildiği Japonya’da hükümet ve merkez bankası yetkilileri de dün bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda finans sektöründe yaşanan krizin yansımalarının ele alındığı kaydedildi. Tüm bu gelişmelerin gölgesinde Silikon Vadisi Bankası (SVB) ‘değerini korumak’ için iflas başvurusu yaptığını açıkladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum