Reklam

"15 YILDA YAPILANDAN FAZLASINI 5 YILDA YAPACAĞIZ"

Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in hazırlayıp sunduğu ‘ERKEKÇE’ programının konuğu Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu oldu…

"15 YILDA YAPILANDAN FAZLASINI 5 YILDA YAPACAĞIZ"

Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in hazırlayıp sunduğu ‘ERKEKÇE’ programının konuğu Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu oldu…

04 Aralık 2019 - 16:00

Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in Gazetem İzmir TV’de hazırlayıp sunduğu ‘ERKEKÇE’ programının konuğu Bergama Belediyesi AK Partili Başkanı Hakan Koştu oldu. Göreve geldiği 8 aylık dönemde yaptıkları çalışmaları ve hayata geçecek projeler hakkında canlı yayında açıklamalarda bulunan Başkan Koştu, CHP’li Bergama Belediyesi’nin 15 yılda yapmış olduğu hizmetlerden daha fazlasını kendi döneminde AK Partili belediye ile 5 yılda yapacaklarını söyledi.
Göreve geldiği günden bu güne kadar 6 bakanlıkla yaptığı yüzyüze görüşmeler ile Bergama için var güçleriyel çalışacaklarını ifade ederek, Doğalgazdan, jeotermal çalışmalarına turizmden restorasyona sağlıkla ilgili çalışmalardan millet bahçesi ve stadyum çalışmalarına imar çalışmalarından ulaşımla ilgili devrimlere kadar her alanda hazırladıkları projelerin son durumunu anlattı.

Salih ERKEK: Sağlık sorunlarım nedeniyle bir süredir yayınlarımıza ara vermiştik. Hala sorunlar yaşıyorum ama bugün tekrardan sizlerin karşısına çıkmak istedim. Bugünkü konuğum tarihi bölgemiz olan Bergama’nın Belediye Başkanı Hakan Koştu. Sayın Başkanımızla ilgili yaptığım tüm araştırmaları ve kendisinin yapmış olduğu tüm çalışmaları bugün bir bir konuşacağız. Öncelikle başkanım hoşgeldiniz.
Hakan Koştu: Hoşbulduk Salih Bey. Öncelikle bizde sizlere geçmiş olsun diliyoruz. Rabbim acil şifalar versin. Sağlıklı ve mutlu günler dilemek istiyorum.
Salih ERKEK: Başkanım oldukça genç ve dinamiksiniz. Nereden geldiniz nereye gidiyorsunuz yaptığınız çalışmalar, iş sahanız nelerdir? Öncelikle sizleri tanıyabilirmiyiz?
Hakan Koştu: Ben 1977 yılında Bergama’da doğdum. İlk ve ortaöğrenimimi Bergama’da yüksek öğrenimimi de İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nde bitirdim. Daha sonra ticari hayatımıza başladık. Bergama’da kendi işlerimizle meşgulüz ve kendi kurduğum şirketimde yöneticilik yapıyorum. Siyaset ile de 2005 yılından bu yana ilgiliyim ve 2006 yılından bu yana aktif görevdeyim. İlk önce AK Parti ilçe teşkilatı içerisinde göreve başladım. Daha sonra 2009 yılında İl Genel Meclis üyesi olarak seçildim, 2014 yılında Belediye Meclis üyesi oldum. 2015 yılında teşkilat içerisinde tekrar görev aldım, 2016 yılından 31 Mart seçimlerine kadar olan süreçte de Bergama ilçe başkanlığını yürüttüm. 31 Mart seçimlerinde de Cumhur İttifakının adayı olarak da Bergama’da aday gösterildim. Bugün de belediye başkanlığı görevini ifa ediyorum.

Salih ERKEK: Sayın Başkanım yolunuz açık olsun. Allah yardımcınız olsun. Belediye başkanlığı öyle kolay bir iş değildir. Daima belediye başkanı halka hizmet eden bir şahsiyettir. Efendim dediğim gibi Bergama ile ilgili bir çok araştırma yaptık. Hangisini başkana soralım diye Genel Yayın Yönetmenimiz ve Haber Müdürümüz ile araştırmalar yaptık. Efendim Bergama için var gücünüzle çalışıyorsunuz. O bizim bilgimiz dahilinde. Başkanım bildiğim kadarıyla 6 ayrı bakanlıkla istişarelerde bulundunuz. Bunları açabilirmisiniz?
Hakan Koştu:
Begama bir kere herşeyden önce tarih, tarım ve orman şehri. Yavaş yavaş bazı değişiklikler olmaya başladı. 2010 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesine girdi. 3000 yıllık bir medeniyete sahip ve yaşayan şehir ile beraber yaşayan bir tarih diyoruz biz, bugünkü medeniyet önceki medeniyetle beraber yaşıyor. 3000 yıllık dönemde tüm bu tarihi içinde benimseyen ve tarihi eserleri bulunan ender ilçelerden biri. Tarım alanında da çok önemli bir şehir. Orman açısından İzmir’in en çok orman alanının olduğu ilçedir Bergama. Biz bu öneme ithafen bakanlıklarımızla görüşmelere başladık. Bergama’nın geleceğine yön verecek önemli projeler için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Tarihi kentimiz Bergama’nın yıllardır çözüm bekleyen hayati sorunları için Ankara’da bakanlıklarla sürekli görüşme halindeyiz. Başkentimizde yaptığımız görüşmelerin olumlu sonuçlarını ve yansımalarını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz. Ankara’da 6 ayrı bakanlıkla yaptığımız görüşmeler sonucu sağlık, spor, turizm, doğalgaz, jeotermal ve tarımsal projelerimizin hızla tamamlanması için çok önemli adımlar attık. Ankara’da bizzat görüştüğümüz bakanlarımız, Bergama'mızın önünü açacak projelerimizle ayrı ayrı ilgilendiler. Hükümetimizin desteğiyle tarihi kentimizi, tarihi yatırımlarla buluşturacağız.

Salih ERKEK: Evet başkanım Doğalgaz ve Jeotermal çalışmalarınızın olduğunu biliyoruz. Bu çalışmaların son durumu hakkında bilgiler verir misiniz?
Hakan KOŞTU: En son Ankara ziyaretimizde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez’i ziyaret ettik. Bergama’daki Doğalgaz çalışmalarını ele aldık. Doğalgaz yatırımının hızlı ve planlı bir şekilde devam etmesini istiyoruz. İzmirgaz Fatih, Maltepe, Gazi Osman Paşa mahallelerimizin bir bölümünde çalışmalarını tamamladı. İzmirgaz dağıtım şirketi ile BOTAŞ arasında bir ihtilaf konusunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız bu konuda desteğini verdi. Doğalgaz iletim hattı konusundaki ihtilafın giderilmesi sağlandı. Herhangi bir sorun kalmadı. Yatırım hızlı bir şekilde devam edecek. Biz Doğalgaz yatırımlarının hızlı bir şekilde olmasını önemsiyoruz. Doğalgaz ve alt yapı çalışmaları bittikten sonra yollarla ilgili sözümüz var. Bu sözümüzü yerine getireceğiz. Jeotermal çalışmalarına gelirsek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla ilçemizin Jeotermal konusunu görüştük. Bu konu ile ilgili son 10 yılda tek bir çivi bile çakılmadı desek yeridir. Hiçbir çalışma yapılmamış. Hiçbir fizibilete yok. Sayın bakanımızdan Bergama’nın jeotermal gücü nedir, kapasitesi nedir. Bu araştırmalar için teknik destek talep ettik. Sayın Bakanımız MTA’yı aradı (Maden Teknik Arama) talimatını verdi. Ertesi gün Bergama’ya geldiğimde Genel Müdürümüz beni aradı. Mühendislerini bölgemize yönlendirdi. Bir gün sonra mühendisler geldi. Fizibilite çalışması başladı. Son durumumuzu ortaya koyacak fizibilite çalışması yapılacak.

Salih ERKEK: Başkanım truzim konusu tüm Dünya’yı kapsıyor ve İzmir’imiz de turizme açık olan bir kenttir. Turizm çalışmalarınız var mı?
Hakan KOŞTU: Olmaz mı? Ben öncelikle turizm mezunuyum. Turizme belediye olarak çok önem veriyoruz. Önem vermek sadece sözle olmuyor. Bu anlamda somut adımlar atmamız da gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanımızı ziyaret ettik. Turizm konusu ilçemiz için her zaman önemli. Bergama’nın geleceğinin turizm ile şekilleneceğini Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy’a ilettik. Sayın Bakanımızdan yaklaşık 2-3 ay önce kurulan Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı aracılığıyla ilçemizin tanıtımını ulusal ve uluslararası her platformda tanıtma sözü aldık. Tanıtım faaliyetleri çok büyük bütçeli çalışmalar. Bizim bunları yerelde yapmamız mümkün değil. Bakanlığımız bu konuyu üstlendi. Bizde bu mihvalde Bergama’da ne yapabiliriz diye derli toplu bir dosya ile tekrardan Kasım ayı sonuna doğru bakanlığımıza bir ziyaretimiz olacak. Öncesinde bugüne kadar yapılan çalışmaların hepsini derli toplu bir yere alacağız. Geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık. İlçe kaymakamımız, Ticaret Odamız, üniversiteden hocalarımız, sektör temsilcileri, bu konu ile ilgili uzmanlar Unesco birimimiz ile bir araya geldik. Ve bugüne kadar konuşulanları, bugüne kadar yapılanların hepsini masaya yatırdık. Böylece Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ilçemizin tanıtımı için sunacağımız dosyanın hazırlığını, alt yapısını oluşturmayı konuştuk.

Salih ERKEK: Başkanım az önce Bergama’nın 3000 yıllık bir tarihe sahip olduğunu dile getirmiştiniz. Bu anlamda böylesine tarih dolu olan bir ilçede restorasyon anlamında çalışmalarınız var mı?
Hakan KOŞTU: Bazı tarihi yapılarımızı ayağa kaldırmak için protokoller imzaladık. İlk 6 aylık dönemde Topçu Kışlası’nda iki bina var. Bu binalar şuan yıkık vaziyette. Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ile beraber bu yapıları ayağa kaldıracağız ve hizmete sunacağız. Restorasyon için kamulaştırmalarımız var. Valimizle, vali yardımcılarımızla bu konuları görüşüyoruz. Yine restorasyon çalışmaları altında Selinos Projemiz var. Başlı başına çok büyük bir restorasyon ve tarihi mahallelerimizde düzenleme ve dere ıslahını içeren bir proje. Bu projemizde de bir somut noktaya geldik. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pardemirli Bergama’ya geldiğinde Selinos Deresi’ni gösterdim; hayran kaldı, çok büyük bir proje olduğunu kendileri de dile getirdi. Bu proje üzerinde yoğunlaştık. DSİ Bölge Müdürümüzle, mühendislerle, valimizle bu konu üzerine eğildik. Ve bu projemizin geçtiğimiz hafta sayısallaştırması tamamlandı. Ve şuan görselleri hazırlanıyor. Mimari projemizde gerçekleştiriliyor. Ay sonunda Sayın Bakanımıza bu projemizi de sunup, 2020 yılı projeler içine alınması için bütçe görüşmelerinde Ankara’da mücadelemizi vereceğiz. Bu proje içerisinde Valilik, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Anıtlar Koruma Kurulu, Müze Müdürlüğü, Belediye, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU’nun yapması gerekenler var. Herkesin elinin değmesi gereken bir proje. Bu işi koordine etmekte bize düşüyor. Yıllardır konuşulan ama yapılamayan bir proje. Gelinen nokta önemli bir noktadır. Bizim tarihi hanlarımız mevcut. Bazıları yıkıldı yıkılacak. Bu hanlardan özel mülkiyet olanlar var. Kamulaştırılması için yazılarımızı yazdık. Kamulaştırılması ve arkasından hemen restorasyonu öngörüyoruz. Turiste Bergama’yı satmamız gerekiyor. Şehrin çehresini düzenlememiz gerekiyor.

Salih ERKEK: Sağlık çalışmaları hakkında ilçede ne gibi çalışmalarınız bulunuyor?
Hakan KOŞTU: Ankara’da Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Konca’yı da ziyaret ettik. İlçemizin sağlık konuları ve eksikleri üzerine konuştuk. Eski hastanemizin olduğu yerde bir proje söz konusu. Projenin teknik alt yapısı tamam. Sadece yatırımlar içerisine alınması gerekiyordu. Sayın Bakanımız 2020 yılında yapılacağını, yaklaşık 4 bin metre kare olan arsada 20 ünitelik Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olmak üzere sağlık kompleksinin yapılacağı müjdesini bize verdi. Bergama’da Sosyal Hizmet Merkezi yok. Bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a ilettik. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın dosyaları İzmir’e gidiyor, ve dönüşü uzun olabiliyor. Artık Bergama’da Sosyal Hizmet Merkezi kurulacak. Ankara’daki görüşmemizde sayın bakanımız bunun talimatını verdi. Biz döndükten sonrada onayı geldi. Bergama’da bir Sosyal Hizmet Merkezi kurulacak. İş-Kur’la ilgili taleplerimiz de oldu. Bu taleplerimizde kısa zaman içerisinde yerine getirileceğini düşünüyoruz.
Salih ERKEK: Bir Belediye başkanının en büyük şansı partisinin iktidarda olmasıdır. Bir de Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe belediyesi dirsek teması halinde çalışmasıdır Halka hizmet anlamında tadına doyulmaz. Fakat öyle bir durum yoksa ilçe belediye başkanı çırpınıp durur. Sizinde bu anlamda iktidar partisinin bir ilçe başkanı olarak oldukça şansınız var. Bergama’da stadyumun taşınması ile ilgili bir durum vardı. Bu anlamda neler söyleyeceksiniz?
Hakan KOŞTU: Zaten seçim döneminde bizim en büyük vaadlerimizden biri buydu. Mevcut stadyum yapısal olarak çok kötü, yapının tarihi eski, trübünler saha artık işlevselleğini yitirmiş durumda. Şehrin merkezinde kaldı. Trafiği, otoparkı engelleyen bir konumda. Ayrıca Bergama’nın bir meydan sorunu da var. Meydan yapılabilecek nitelikte, şehrin kalbinde bir yer stadyum. Şehrin kalbi yeniden atacak. Burayı yaşama döndüreceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile bu projemizi görüştük. Bu projemizle güzel bir millet bahçesi, güzel bir meydan yapıp, Bergama’ya yakışır insanların gezi alanı oluşturalım istiyoruz. Sayın Bakanımız da bu projemizle yakından ilgilendiler. Bu projemizle ilgili yazılarımızı yazdık. Mekansal Planlama Genel Müdürümüzle çalışmalarımız oldu. Bu yerin mülkiyeti Gençlik ve Spor Bakanlığımızda. Dosyamızı bu bakanlığımıza da götürdük. Bu yerin devri ile ilgili görüşmelerimizi de yaptık. Bu bizim ana projelerimizden birisi. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ve TOKİ Başkanlığı ile de görüşmelerimiz oldu. Bu projemizin takipçisiyiz. Kolay bir proje değil. Bu alanın heba olmasını istemiyoruz. Otopark bu alanda mutlaka yapacağız. Esnafımızı mağdur etmeyeceğiz. Esnafımızı proje içerisinde mağdur etmeyecek önlemleri alacağız. Proje esnasında esnafımızla tekrar konuşacağız.
Salih ERKEK: Efendim bir de Millet Bahçesi’nin yanı sıra Cumhuriyet Meydanı projeniz vardı. Bu konuda çalışmalarınız ne durumda?
Hakan KOŞTU: Yeni bir meydan düzenlemesi için taslak projemizi çıkarttık. 2020 yılında Cumhuriyet Meydanı’nı yeni yüzüyle, pırıl pırıl yeni düzenlemesiyle şehrimizin hizmetine hazırlayacağız.
Salih ERKEK: Başkanım sizlerin niyetinin çok ciddi olduğunu görüyoruz. İnşallah Allah yardımcınız olur. Başkanım vaadleriniz içerisinde bir Vakıf Zeytinliği projeniz de vardı. Bu anlamda ne durumdasınız?
Hakan KOŞTU: Zeytin Park olarak düşündüğümüz bir alan. Burası büyük bir alan. Bununla ilgili proje çalışmamızı tamamladık. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle 3 yıllık bir anlaşma yaptık. İlk etapta. Genel Müdürlük tarafından da projemiz onaylanınca uzun yıllara dayanan bir anlaşma yapacağız. Bu alandaki yüzyıllık zeytin ağaçları korunarak bir park düzenlemesi yapacağız. Küçük kafeteryalar, yürüyüş alanları, çocuk oyun alanları, piknik alanları oluşturacağız.
Salih ERKEK: Başkanım Bergama’da bakanlığın yapmış olduğu Tarım İhtisas Organize sanayi bölgesi çalışması var. Sizler Belediye anlamında bu çalışmanın neresindesiniz ve ne gibi çalışmalar yapıyoruz?
Hakan KOŞTU: Tarım Orman Bakanlığımız komşu kapısı gibi oldu. Sayın Bakanımız her konuda bize açık. Büyükbaş hayvancılık üzerine bir İhtissas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili hazırlık çalışmaları var. Başta bir müteşebbis heyet oluşturulması gerekiyor. İzmir Ticaret Odası Başkanımız Mahmut Özgener ile bir araya geldik. Sayın bakanımız bu müteşebbis heyetin kurulması talimatını verdi. Hemen başlanması talimatını verdi. İzmir Ticaret Odası, Bergama Ticaret Odası, Bergama Belediyesi ve gerekiyorsa başka kurumlarda bir sermaye koyup, bu çalışmaya başlayacağız. İzinlerin alınması için İzmir Ticaret Odası’ndan arkadaşlar çalışıyor. Bu hazırlıklar ardından temelini atacağız.

Salih ERKEK: Başkanım İzmir Çandarlı otoyolu geçtiğimiz günlerde hizmete girdi. Şuanki durum ne durumda? Her şey yolunda mı?
Hakan KOŞTU: Bu otoyol İzmirli hemşerilerimize Cumhuriyet Bayramı’nda bir hediye oldu. Her şeyin başında yol ve su diyoruz. Medeniyetin olabilmesi için yol ve su çok önemli. Bergama çok büyük gelişmelerin eşiğinde. Ve o eşik aşıldı. Şehirlerarası bağlantılar açısından hükümetimiz üzerine düşeni yaptı. İzmir-İstanbul Otoyolu açıldı. Ve bize çok büyük etkileri var. Bu yol Bergama’ya 40 kilometre doğumuzda. Bergama bu yol ile çok büyük etkileşimde ve dikkat çekmeye başladı. Dışarıdan yatırımcılar Bergama’yı sormaya başladı. Bunun yanında İzmir ile Bergama arasında bir ulaşım sorunu vardı. Duble yolumuz var ama yetmiyor. Şimdi yeni bir otoyolun açıldığı döneme geldik. Kısa zamanda bizi İzmir’e bağlayan, çok konforlu bir yol olarak hizmete başladı. Bu otoyollar Bölgemizin turizm ve sanayi yönünden canlanmasını sağlayacak. Her yol Bergama’ya çıkıyor artık. Bergama bir kavşak noktası oldu artık.

Salih ERKEK: Peki yine devam eden bir Çandarlı Limanı projesi var. Bu çalışma şuan ne durumda?
Hakan KOŞTU: Geçtiğimiz günlerde Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk bir açıklama yaptı. Yunanistan’daki Pire Limanı’nın artık yükü kaldırmadığını, Çandarlı Limanı için bu durumun önemli bir fırsatı beraberinde getirdiğini açıkladı. Şartlar olgunlaştı. Limanla ilgili, serbets bölge ile ilgili, yollarla ilgili hepsi bir birine bağlı, zincirleme önümüzdeki dönemlerde Limanın kurulduğunu ve büyüdüğünü konuşacağız. Serbest bölgenin kurulduğunu ve büyüdüğünü konuşacağız. Liman arkasında endüstri bölgesinin kurulduğunu, büyüdüğünü konuşacağız. Bergama’yı da bu gelişmelere hazırlayacağız.

Salih ERKEK: Güneş Enerji Santrali ile ilgili çalışmalarınızın olduğu bilgisine ulaştık. Bu anlamda ne gibi çalışmalarınız bulunuyor?
Hakan KOŞTU: Sarıcalar Mahallemiz yakınında belediyemiz bünyesinde Güneş Enerjisi Santrali kurulması için birkaç yıl önce başlayan çalışmalar birçok işte olduğu gibi rafta kalmıştı. Biz somut adımlarımızı attık. Yazışmalar yapıldı ve bu proje için uygun bir mali kaynak bulduk. Mali kaynağın onaylanmasını bekliyoruz. Onaylandıktan sonra 1 megawatlık bir Güneş Enerji Santrali’ni belediyemize kazandırmış olacağız. Bize bu ne kazandıracak; Belediye olarak bize kazandıracağı en önemli şey belediye olarak her ay birçok tesisimiz için ciddi bir elektrik faturası ödüyoruz. Bu faturaların da artık eritilmesi demek. Yani kasaya kalması demek. Bir yandan hem enerji üretimine geçeceğiz. Hem de belediyemizde tasarruf etmiş, kasamızda daha fazla para kalmasını sağlamış olacağız. 2020 yılında da hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Salih ERKEK: Başkanım halkın sağlıktan sonra en önem verdiği konulardan bir tanesi imar ve ulaşım ile ilgili olan problemlerdir. Bu anlamda Bergama’da ne gibi sorunlar yaşanıyor?
Hakan KOŞTU: Salih Bey bildiğiniz gibi bu sorun sadece Bergama’nın sorunu değil. Bu tüm Türkiye’nin hatta İzmir’in sorunu. Bu sorun tabi ki Bergama’da da var. Belediyemiz İmar birimi çalışmaları en çok eleştiri alan yerlerdendi. Mimarlarla, inşaat mühendisleri, harita mühendisleri ve şehir plancılarıyla bir toplantı yaptık. Sorunlar konuşuldu. Sorunlar zaten belli. Çözümü üzerine neler yapabileceğimiz ele alındı. Hemen bir eğitim programı planladık. Numaratajla olan sıkıntılar çözüldü. Bugün git yarın gel devri kapanıyor İmar’da. İnternetten inşaat ruhsatına müracaat edilebilecek bir konuma gelmenin çalışmalarını yapıyoruz. SMS sistemine geçilecek. En kısa sürede vatandaşın imarla ilgili işlemleri yapılacak. Ulaşımla ilgili çalışmalarımız yine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Karayolları Bölge Müdürlüğümüzle görüşmelerimiz oldu. Geçtiğimiz dönemde Bergama Çevre yolu yapımı duraksadı. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde Çevre yolumuzun kalan kısmı için yeniden ihaleye çıkılıyor. Bergama için hayati bir konu. Bu yol 2020 yılı içerisinde yapılacak. Bu yol yapıldıktan sonrada Adnan Menderes Bulvarımız çevre yolu olarak kullanılan ama şehiriçi yol olan bu bulvarımızın şartlarını iyileştirip, sıcak asfaltla, yeni kaldırım düzenlemeleri, bisiklet yolu ile, ışıklandırması ayağa kaldırıp hizmete sunacağız.
Salih ERKEK: Başkanım Bergama’nın gençlerine gelecek olursak, onlar için ne gibi çalışmalarınız bulunuyor?
Hakan KOŞTU: Gençlik ve Spor Bakanımızı ziyaret ettiğimizde birçok konu vardı ve onları görüştük. Biz gençlerimize oldukça önem veriyoruz. Bergama gibi bir ilçede Gençlik Merkezinin olmaması tabiki çok büyük bir eksiktir. Bununla ilgili talebimizi yaptık ve yer araştırması başladı. Gençlik Merkezi’ni de Bergamalı hemşerilerimize kazandıracağız. Bu anlamda Spor Toto Başkanlığımızdan Bergama merkez mahalleler ve muhtelif dış mahallelerimizde halı saha yapımı için görüşmelerimiz oldu. Hem yazılı hem sözlü görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konu ile ilgili yardım talebimiz oldu. Gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durup spora sarılmalarını sağlayacağız.
Salih ERKEK: Başkanım ilçenizde bir buzhane ve soğuk hava deponuz var ve bunun oldukça eski ve atıl durumda olduğunu öğrendik. Bununla ilgili yenileme çalışmalarınız bulunuyor mu?
Hakan KOŞTU: Belediye kaynaklarının kötü kullanıldığı yerlerden birisi Buzhane. Teknolojisi çok eskimiş durumda. Binası 60’lı yılların yapısı. Zaman içerisinde hiçbir yenileme olmamış. Kullanılan makineler ömrünü tamamlamış. Hem ekonomik açıdan büyük bir gideri var hem de üretilen buzlar hijyenik değil. Hizmet noktasında da çok kişiye faydalı olamayan bir buzhane. Devamlı arıza yapan, fazla elektrik yakan bir yer. Bu şekliyle kamu zarar görüyor. Yanında hemen soğukhava var. Burası da hijyen kurallarına hiç uygun değil. Malın değil de duvarların soğutulduğu bir yer. Eski bir yapı. İçler acısı bir durumda. Burada malı bulunan arıcılar, peynircilerle görüşme yaptık. Yılbaşına kadar kendilerine süre verdik. Konuştuk. Süreç devam ediyor. Tasarruf etmemiz gereken yerlerden birisi. Tabi bu noktada yeni yatırımlar olacaktır. Özel sektör mutlaka bu noktada yatırım yapacaktır. Daha kaliteli, yeni teknolojiyle hizmet veren yatırımlar olacaktır. Eğer olmaz ise biz belediye olarak çağın şartlarına göre planlayıp yapabiliriz.

Salih ERKEK: Başkanım anladığım kadarıyla Bergama’yı yeniden şahlandırıyorsunuz. Ayrıca Türkiye’mizin en büyük sorunu işsizlik. Bergama’da az önce belirttiğiniz gibi istihdam yaratacağınız projelerde bulunuyorsunuz ama işveren ve işçilerle arasındaki bağınız nasıl? Öyle bir çalışmanız var mı?
Hakan KOŞTU: Bergama’da var olan işveren sayısı oldukça az. İşçilerde bu işverenlerle buluşamıyordu. Bu anlamda bir proje geliştirdik ve Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan stantlarda iş arayanlar, işverenlerle rahatlıkla buluşma fırsatı yakaladı. İş arayanlar aynı anda birkaç firmaya iş müracaatı yapabildi. Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası ve İŞKUR işbirliği ile Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen ‘Kariyer Günleri’ ile iş arayanlar işverenlerle buluştu. Bergama’da bir ilk gerçekleştirilmiş oldu.

Salih ERKEK: Başkanım yine gençlerimize yönelik çalışmalara dönersek. Bergama Belediyespor var. Takımınız ne durumda? Şuan takımınızla ilgili yaptığınız çalışmalar nelerdir?
Hakan Koştu: Bergama Belediyespor oldukça büyük bir spor kulübü. Sadece futbol takımı değil, başarılı bir voleybol takımımız var. Yüzme dalında bir çok gencimiz var. Badminton’da Türkiye Şampiyonları ve Balkan Şampiyonları çıkartmış bir ilçeyiz. Geçtiğimiz günlerde Badminton Federasyon Başkanımız da bizleri ziyaret etti. Sporun her alanında bulunuyoruz. Basketboldan atletizme toplamda 1500’e yakın kayıtlı sporcumuz bulunuyor. Takımımızla gurur duyuyoruz. Daha popüler olması anlamında futbol biraz daha öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl Bergama Belediyespor futbol takımı 3. Ligden Bölgesel Amatör Lig’e düşmüştü. Kötü bir süreç yaşandı. Biz yine plan ve program dedik, hocamızı seçtik ve transferlerimizi yaptık. Güzel bir takım oluşturuldu ve bugüne kadar yapılan maçların neredeyse tamamını kazandık. Grubunda oldukça başarılı ve bu yıl şampiyonluğa koşuyoruz ve inşallah bir üst lige çıkacağız.
Salih ERKEK: Evet Başkanım projelerinizi yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı anlattınız. Bergama’yı iyi niyetinizle birlikte inanıyorum ki kalkındıracaksınız. 15 yılda yapılan çalışmayı dediğiniz gibi inşallah 5 yılda yapacaksınız. Halka hizmet Hak’ka hizmettir. Ben sizdeki o ışığı görüyorum. Başkanım son olarak yerel basına gelirsek. Özellikle seçim döneminde gazetelerle çalışılıyor. Fakat ilan reklam konusuna gelince İstanbul Medya’sına destekler veriliyor. Merdiven altı tabir ettiğimiz basın İzmir’de oldukça var. Yerel basına sahip çıkılması anlamında neler söyleyeceksiniz?
Hakan KOŞTU: Ben bu konuda size katılıyorum. Yerelin sesini her zaman en güzel şekilde yerel basın duyurur. Ondan sonra ulusal basına yansır. Bu anlamda İl Başkanımız Kerem Ali Sürekli’de faaliyetlerimizi yerel basınımızla paylaşmamız anlamında bizleri destekliyor.
Salih ERKEK: Evet başkanım niyet iyi akıbetinde hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Hakan KOŞTU: Çok teşekkür ediyor size ve Gazetem İzmir TV çalışanlarına başarı ve kolaylıklar diliyorum