Reklam

Ağustos ayına dikkat: İşte İzmir’de 1. derece riskli yangın alanları

Türkiye’nin güney aksında başlayan yangınlar, hızla kuzeye doğru ilerlerken gözler birinci derecede riskli iller arasında bulunan İzmir’e çevrildi. İzmir Orman Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Bilge, yangınlarda Ağustos ayının önemine dikkat çekerken yerel yönetimlere riskli alanlarda devriye araç çağrısında bulundu.

Ağustos ayına dikkat: İşte İzmir’de 1. derece riskli yangın alanları

Türkiye’nin güney aksında başlayan yangınlar, hızla kuzeye doğru ilerlerken gözler birinci derecede riskli iller arasında bulunan İzmir’e çevrildi. İzmir Orman Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Bilge, yangınlarda Ağustos ayının önemine dikkat çekerken yerel yönetimlere riskli alanlarda devriye araç çağrısında bulundu.

Ağustos ayına dikkat: İşte İzmir’de 1. derece riskli yangın alanları
30 Temmuz 2021 - 13:44

Türkiye’nin güney aksı günlerdir yangınlarla mücadele ediyor. Geçtiğimiz günlerde Antalya Manavgat’ta çıkan yangın hala söndürülemezken Mersin, Osmaniye, Marmaris, Datça ve Bodrum’da birbiri ardına yangınlar çıkmaya başladı.

Türkiye’nin nerdeyse her yaz yaşadığı senaryo olan orman yangınları şiddetini artırırken gözler, birinci dereceden riskli illerden olan ve geçtiğimiz yıl Ağustos ayında 500 hektarlık alanın kül olduğu İzmir’e çevrildi.

Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan İzmir Orman Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Bilge, İzmir’in olası bir yangında müdahale edecek teçhizata sahip olduğunu ancak personel eksikliğinin bulunduğunu söyledi. Başkan Bilge ayrıca İzmir’de yangın riski en yüksek olan bölgelere ilişkin de bilgi verdi.

YANGINLARDA AĞUSTOS AYINA DİKKAT

İzmir’in olası bir yangına müdahale edecek teçhizatının mevcut olduğunu ancak personel eksikliği bulunduğunu ifade eden Başkan Bilge, Antalya’ya İzmir’den araç takviyesi yapılmış olsa da İzmir’deki bir yangında çevre illerden takviye geleceğini belirtti ve “Türkiye çapında Orman Genel Müdürlüğü’nün araç gereç bakımından yeterliliği var. Personel bakımından eksikliği var. Ama asıl olan hizmet alımından ziyade bu açıkların kadrolu olarak doldurulması. İzmir’de genellikle Ağustos ayında yangınlar çıkıyor. Bu bir organizasyon işi. Birinci derecede hassas olan yerlere çevre illerden personel ve araç takviyesi yapılır. Manisa’nın iç bölgeleri, Uşak Denizli gibi yerlerden kademe kademe kaydırılır. Eğer İzmir’de büyük bir yangın olursa müdahale edecek yeterli ekip var. Ama bu ‘Her şeyimiz hazır, üstesinden geliriz’ demek değil. Bazen olmuyor ve yangınlar büyüyor. İhmal edilmemesi ve ciddiye alınması gereken durumlar bunlar. Bu nedenle birinci derece hassas bölgelerde devriye araç gezmesi gerekiyor. Yine bu bölgelere iç bölgelerden seyyar kuvvet kaydırması yapılabilir. Özellikle bu hassas dönemlerde teyakkuz durumunda olunması gerekiyor” dedi.

İZMİR’DEKİ RİSKLİ BÖLGELER

İzmir’de birinci dereceden yangın riski taşıyan bölgelere ilişkin de bilgi veren Başkan Bilge, bu alanlarda devriye araçlarının bulunması gerektiğini ifade etti ve “Gaziemir Orman İşletme Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan Seferihisar, Karaburun, Torbalı, İzmir Orman İşletme Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki yerler, Selçuk, Gaziemir, Menderes, Urla, Güzelbahçe ve Çeşme ilçeleri yangın bakımından hassas olan bölgeler. Buralarda devriye takip araçları olmalı ve müdahale araçları sürekli hazır bulunmalı. Bu konuda yerel yönetimler ciddi bir organizasyon içinde olmalı ve sıkı takibin yapılması lazım. Son yıllarda ormanlara giriş çıkışların yasaklanması bu sene de yapıldı bu iyi oldu. Bu durumun takibi yapılmalı ve ateşli şeylere izin verilmemeli. Burada vatandaşlara da görev düşüyor. Vatandaş da dikkatli ve sorumlu olacak” diye konuştu.

“HAVA ARAÇLARI TEK BAŞINA HİÇBİR ŞEY İFADE ETMEZ”

Dün CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel ve Seda Erdan Kılıç, Türk Hava Kurumu’nun hangarında 6 adet yangın müdahale uçağının bulunmasına rağmen Rusya’dan uçak kiralanmasını gündeme getirmiş ve eleştirmişlerdi. Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Başkan Bilge, yangın müdahalelerinde havada müdahalenin tek başına yeterli olmadığının altını çizerken yer ekipleriyle koordineli çalışmanın önemine dikkat çekti ve şunları söyledi; “Normal şartlarda kiralanan uçaklar yetebilir. Kiralanan uçaklar büyük miktarda su atan uçaklar. Daha düşük kapasiteli uçaklarla da olur ancak helikopterler daha etkili oluyor yangında. Ama biz hep söylüyoruz. Sadece hava araçlarıyla müdahale olmaz. Yer ekipleriyle koordineli yapılması gerekir bu mücadelenin. Bu nedenle yer ekiplerinin teçhizatlarının tam olması lazım. Bunun yanında kadrolarının tamamlanması lazım. Geçtiğimiz yıllarda baya eksiklikler vardır. Hizmet alımıyla bu işler olmaz. Hatta bu işçiler alınırken orman köylüsünden seçmek lazım. Bu kişilerin hareket kabiliyetleri ve refleksleri daha iyi ayrıca yöreyi de daha iyi bilen insanlar. Onlardan seçilecek kişilerle ekiplerin kadrolarının doldurulması lazım. Mevcut kadrolarda yaşlı insanlar var. Onlar emekli olacaksa emekli olacak, yerlerine dinamik ekipler getirilmeli. Yoksa hava araçları tek başına hiçbir şey ifade etmez.”

YANGINLAR İZMİR’E ULAŞIR MI?

Türkiye’nin güneyinde başlayıp kuzey aksına doğru hareket eden yangınların İzmir’e gelmesinin bitki örtüsü nedeniyle mümkün olmadığını ifade eden Başkan Bilge, “Bu yangınların İzmir’e gelmesi gibi bir durum söz konuş değil, çünkü bizim o kadar büyük lok ormanlarımız yok. Kaldı ki İzmir zaten bu sıcaklıklarla riskli bölgelerin arasında” dedi.