Reklam

AK Partili Kaya'dan Soyer'e 'çöp' çıkışı: Hep çark etti, nasıl güvenelim?

AK Parti İzmir Milletvekili Kaya, Büyükşehir Belediyesi tarafından Menderes’e yapılmak istenen katı atık entegre tesisi için konuştu. Kaya, “Bu belediye başkanının bu işlerden anlamadığını tüm İzmir anladı. Hayatında böyle bir tesis yapmış mı? Bir örneğini yapmış olsalar, İzmirli görmüş olsa sorun kalmaz. Ben İzmirli olarak bu belediye başkanının bu işi becerebileceğini düşünmüyorum. Tecrübesi yok ki! Bugüne kadar söylediklerinin hepsinden çark etti. Biz neyine, nasıl güvenelim?” dedi.

AK Partili Kaya'dan Soyer'e 'çöp' çıkışı: Hep çark etti, nasıl güvenelim?

AK Parti İzmir Milletvekili Kaya, Büyükşehir Belediyesi tarafından Menderes’e yapılmak istenen katı atık entegre tesisi için konuştu. Kaya, “Bu belediye başkanının bu işlerden anlamadığını tüm İzmir anladı. Hayatında böyle bir tesis yapmış mı? Bir örneğini yapmış olsalar, İzmirli görmüş olsa sorun kalmaz. Ben İzmirli olarak bu belediye başkanının bu işi becerebileceğini düşünmüyorum. Tecrübesi yok ki! Bugüne kadar söylediklerinin hepsinden çark etti. Biz neyine, nasıl güvenelim?” dedi.

AK Partili Kaya'dan Soyer'e 'çöp' çıkışı: Hep çark etti, nasıl güvenelim?
24 Ocak 2020 - 15:54

AK Parti MKYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına katıldı. Gazeteci Fatih Yapar ile Aslı Eren'in sorularını yanıtlayan Kaya, önemli açıklamalarda bulundu.
İzmir Milletvekili Kaya, Büyükşehir Belediyesi tarafından Menderes’te yapılması planlanan katı atık entegre tesisi özelinde geniş yelpazede değerlendirmeler sundu.
Cumhuriyet Halk Partili (CHP) yerel yönetimleri hedef alan Vekil Kaya, Karabağlar’daki kentsel dönüşüme ilişkin de konuştu.
AK Partili Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer’i yer yer çok sert bir dille eleştirdi.

SEÇİM DÖNEMİNDE “İZMİR’İN ÇÖPÜNÜ MENDERES’E GETİRECEĞİM” DESELERDİ!
Menderes’te yapılması planlanan çöp tesisi hakkında konuşan Kaya, “Buradaki temel sorun çeyrek asırdır CHP’li yönetimlerin meseleyi çözememesinden kaynaklanıyor. Harmandalı ortadayken nereye giderseniz tepkiyle karşılaşacağınız malum. Tepeden inme anlayış hakim… 2014’te oldu-bittiye getirerek Aziz Kocaoğlu bu tesisin Torbalı Taşkesik’te başlaması için gerekli işlemleri yapmıştı. O zaman inkar ettiler ama seçim sonrasında yapmak istedikleri ortaya çıktı. O dönem Bakanımız Veysel Eroğlu böyle bir projeyi Torbalı’nın istemediğini söyledi ve rafa kalktı. Sonra Karşıyaka Yamanlar’a istediler. Bunlar hep bu süreçleri başlattılar. Başkan Soyer mecliste, ‘Seferihisar’a o dönem gelse ben de karşı çıkardım’ diyor. ‘Şimdi ben daha güzelini yapacağım’ diyor. Biz senin daha güzelini yapacağını nereden bilelim? Daha bölge halkına doğru düzgün anlatmamışsın. Seçim döneminde bilgiler verse, ‘projelerim arasında İzmir’in çöpünü Menderes’e getirmek var’ deselerdi, seçim sonuçları çok farklı olurdu. Bunu kimsenin kabul etmediği gibi Menderesliler de kabul etmiyor” dedi.

İL BAŞKANININ AÇIKLAMASI TÜYLER ÜRPERTİCİ, TAM BİR ARİSTOKRAT!
Kaya, “Olay duyulduktan sonra Menderes’te büyük bir infial oluştu. CHP’li yöneticiler dışında hiç kimse istemiyor. Aileleri de istemiyordur. Menderes Belediyesi eski Başkanı Ergun Özgün de istemediğini ifade etmiş, ‘benim adaylığıma mal oldu’ diyor. Adaylığın diyetiymiş! Bu ucuz kasaba siyasetidir. Sonrasında ‘biz Tarım Orman Bakanlığı’ndan izin aldık’ diyorlar. ‘Tesisi aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak, biz işin içinde yokuz’ diyecekler sandım. Bu noktaya getirdiler. Bir işi yapacaksanız arkasında durun. ‘Çöpü Menderes’e getirmek istiyoruz’ deyin. ‘ÇED’e bakacağız’ diyorlar. Ama ihale için karar aldılar. Yine üstten bakış anlayışı bu! Kamuoyunu önce bir ikna edin. Cesareti, yürekliliği ortaya koyun, vatandaşa gidin. Seçimlerde bunu gösterememişsin. Soyer de ilçe belediye başkanı da adayken bunu söyleseler ve Menderesliler yine oy verse, onların tercihidir, dersin. Ama gizleyerek, saklayarak, sorumluluğu üzerine almayarak hareket etme siyasette kabul edilemez. İl başkanın açıklaması tüyler ürpertici! Tam bir aristokrat! Biz oylarla seçiliyoruz. Vatandaşı yanıltma hakkımız yok” açıklamasını yaptı.

SENİ MENDERES’İN HAKLARINI SAVUN DİYE BAŞKAN SEÇTİLER, SOYER ‘SEFERİHİSAR’A YAPTIRMAZDIM’ DİYOR!
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’a seslenen Kaya, “CHP’li vekiller Büyükşehir’den ellerine verilen kağıtları bize karşı okuyorlar. İzmirli bakanımız ön olur imza atmış. Bir süreç işleyecek, ne olacağı belli değil. O da, ‘Mendereslileri ne istiyorsa o olacak’ demiş. Bu arkadaşlar utanmasa tesisi bakanlık yapacak diyecekler. Siyasi sorumluluğu alacaksınız. Kimsenin kimseyi aldatmaya hakkı yok. CHP’li belediyenin, İzmir’in çöpünü Menderes’e getirme niyetleri var. Ya da vazgeçsinler. Vatandaş vazgeçirecek zaten. Mendereslilerin düşüncelerini dikkate almayan bu Aristokrat arkadaşlar vatandaşın ne dediğini dikkate almazlar ama biz alırız. İlçe belediye başkanı… Seni Menderes’in haklarını savun diye başkan seçtiler. Büyükşehir belediye başkanı Seferihisar’a yapılmak istenseydi karşı çıkardım diyor. Utanmasalar bunu Nihat Zeybekci yaptırıyor diyecekler. İş oraya doğru gidiyor. Yaptıkları Zübük siyaseti! Bunu Menderes’e yapacağız deyin. Çünkü yapmak istiyorsunuz. ÇED sürecini beklemiyorlar, ihale sürecine başladılar. Bunu yapmayı kafalarına koymuşlar ve Mendereslilerden gizliyorlar” ifadelerini kullandı.

BAŞTAN AŞAĞIYA SAÇMA BİR FİKİR BU!
“Bunu seçim sürecinde Mendereslilerden saklamışlar” diyerek konuşmasına devam eden Kaya, “Bu proje bir şekilde yürüyor. Kimsenin haberi yok. Bir yerde geldi patladı. Menderesliler tepkilerini koyuyor mu? Bu tesis nereye yapılacak? Bu bizim işimiz değil. 25 yıldır bu işi çözemiyorlar. Çıkıp da siyasi aymazlık yapmayacaksınız. Tunç Bey aday olduğunda çıkıp, ‘bu tesisleri bu bölgede şuraya yapacağım’ demesi lazımdı. Dürüst, vizyonlu bir siyasetçi ufak tefek hesaplar yapmayan siyasetçi olarak böyle yapılması lazımdı. Baştan aşağıya saçma bir fikir bu! Sorumluluk bu arkadaşlarda… İzmir’de vatandaşlarımız sorumluluğu bu arkadaşlara verdi. Menderes, Torbalı’da niye olmaz? Tahtalı Baraj Havzası… İzmir’in suyunu karşılıyor” dedi.
BEN İZMİRLİ OLARAK BU BELEDİYE BAŞKANININ BU İŞİ BECEREBİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Kaya, “Bu belediye başkanının bu işlerden anlamadığını tüm İzmir anladı. Hayatında böyle bir tesis yapmış mı? Bir örneğini yapmış olsalar, İzmirli görmüş olsa sorun kalmaz. Ben İzmirli olarak bu belediye başkanının bu işi becerebileceğini düşünmüyorum. Tecrübesi yok ki! Bugüne kadar söylediklerinin hepsinden çark etti. Biz neyine, nasıl güvenelim? Tesis mi gördük? Toplantılar mı yapıldı? Açık yüreklilikle bu tesisi anlatacağım dedi mi? Meclis üyeleriyle gizlice toplantı yaptılar. Menderes İzmir’i besleyen bir tarım havzası. Orada büyük bir üretim var. Menderes geçtiğimiz 5 yılda nüfusu en çok artan ilçe oldu. Kamu yatırımları aldık. Üniversite getiriyorduk. Gel üniversite kentinden çöp kentine!” açıklamasını yaptı.

MEYDANA VATANDAŞLARI TOPLASINLAR, ANLATSINLAR, İKNA EDİYORLARSA DİYECEK BİR ŞEYİMİZ YOK!
“Sorumluluk almıyorlar” diyen Kaya, “Biz Menderes’in istemediği bir şeyi yaptırmamak konusunda Mendereslilerle bir oluruz. Aday olduğunuzda çıkarsınız, projelerim bunlar, şöyle tesisler yapacağım, buralara yapacağım dersiniz. Kamuoyu bunu dinler, ikna olursa oy verir, olmazsa oy vermez. Bunu yapmayıp, bunu oldu-bittiye getiremezsiniz. İlçe belediye başkanı bunu çıkıp meydanda Mendereslilere anlatamaz. Kızdığım nokta bu. Bunlarda açık yüreklilik yok. Biz sizi kandırdık desenize! Menderesliler para kazanacak demiş. Güldüm! Çöpten istihdam yaratacakmış. Tam bir komiklik, acziyet. Madenciler vardır, o bölgeyi tahrip edecek işe gireceklerdir, orada muhtarlara birkaç kişiye sizi işe alacağız derler ya. Yaptıkları iş o! Böyle bir şey var mı? Hepimiz önemli makamlardayız. Buralar halka karşı ciddi olma yeridir. Projelerine bu kadar güveniyorlarsa Menderes meydanına vatandaşları toplasınlar, yapacağımız iş bu, karşı çıkmayın desinler. İkna edebiliyorlarsa diyecek bir şeyimiz yok. Böyle bir korkaklık var mı? Bir duruşun olsun! Önceden belediye başkanı durmuş aday olamamış, belki buna böyle bir şey yapacağız sesini çıkarma dediler. Adaylık sürecinde Tunç Bey ile arasındaki ilişkiyi bilmiyoruz ama görünen o. Belki ses çıkarmayacak birini buldular. Başka adayların ismi geçiyordu, sürpriz oldu çünkü. Mendereslilere bir dik duruş gösterirsin, var mı bu?” dedi.
MEŞHUR BİR PROJE VAR… HDP’Lİ O İSME KARŞI ÇIKMIŞLAR MI?
Bölgede taş ocakları yapılmasına AK Parti kanadından gelen hiçbir tepki olmamasının sorulması üzerine konuşan Kaya, “Kaç tane taş ocağının gelmesi Bülent Bey (Önceki dönem belediye başkanı) ve bizim gayretlerimizle önlendi. Şirince örneği var. Bu tarz projelerin karşısında biz durduk. Şimdi kendisi durdursun. Adayken taş ocağını kapatacağım diyordu. Hadi kapatsın. Bu tip tesislerin karşısında her zaman biz olduk. Meşhur bir proje var. Diyarbakır’da HDP’li belediyenin eskiden sekreterliğini yapmış birinin projesi var. Arkadaşlar da çıt var mı? Tunç Soyer’in de en yakın arkadaşlarından Osman Baydemir’in genel sekreteri. Konuşabildiler mi? Ortakları HDP’nin yaptığı bir şey. Duydunuz mu hiç? Hepimizin bildiği gibi süreç yürüyor. Menderes Belediyesi ne görüş vermiş acaba? Bunları anlattılar mı? Kendi yaptıkları işin bile hesabını bizlere sormaya kalkarlar. Bunlarla irtibatımız var, sesini çıkarma derler. Yoksa 10 tane aday vardı, onu yapardık derler. Ergun’u yapmadık bak derler. O da korkar sesini çıkarmaz. Biz Menderes ya da İzmirlilerin yararına olacak her şeyde varız” açıklamasını yaptı.

SELÇUK OLAYI İÇİN FLAŞ İDDİA: BAŞKAN BİZE GELİYOR ‘KURTARIN’ DİYOR
Selçuk’ta Roman köyü üzerinden yaşanan olayı hatırlatan Kaya, “Geçtiğimiz süreçte Şirince’de oldu. Hala Belevi tarafında bir olay var. Selçuk’ta belediye başkanı ile milletvekili arasında dönen bir şey var. Ya bir de öyle komik ki! CHP’li vekil proje ortaya koyuyor CHP’li belediye başkanı da ‘ne olur beni kurtarın’ diye bize geliyor. Konu genel başkana gidiyor, sona bize geliyor. Siz bunu kendi aranızda halledemiyor musunuz? Vali bey buna karşı çıksa dediler. Karışıklık var. İki kişi bir araya gelip aynı partili olsalar bile mutabık kalamıyorlar. Sonra biz ortalığı karıştırdık gelin çözün diyorlar. Biz çözeriz ama İzmirli bunu görsün. Menderes’te, Selçuk’ta durum bu. Tam bir keşmekeşlik var” dedi.
BEN VEKİLİM, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OLURSAM SORARLAR, SÖYLERİM!
‘Çöp tesisi için en uygun yer sizce neresi?’ sorusunu yanıtlayan Kaya, “Ben milletvekiliyim. Ben büyükşehir belediye başkanı olursam bana bunu sorarlar. Ben seçilmeden önce de bunu söylerim. Bilgisini veririm. Biz yapacağız deriz, vatandaş tercihini bizden yana kullanırsa yaparız. Şeffaf davranırız. Daha bakalım nereler çıkacak? Şimdi Menderes çıktı, ilerleyen süreçte yapılacak ilçeler çıkacak. Biz başkan olursak cevap veririz. Bir akıl vereyim; Tunç Bey çıksın projeyi açıklasın, ‘bunu nerede yapabiliriz?’ desin. Siyasilere de sorsun. İl başkanımız önerilerini yapsın. Menderes dediğim sebeplerle olmaz, olamaz” açıklamasını yaptı.

BUCA CEZAEVİ İÇİN: BELEDİYE BAŞKANIYLA BİRLİKTE MESAFE ALIYORUZ
Kaya ayrıca Buca cezaevinin kaldırılması noktasında da konuştu. Buca Belediye Başkanı CHP’li Erhan Kılıç’la birlikte süreci uyum içinde götürdüklerini ifade eden Kaya, “Belediye başkanı 2 gün önce bizimle temas kurdu. Sitem edecektim. Bu noktada irade koyduk biz. Belediyeyi ziyaret ettikten sonra 2 gün öncesine kadar aramadı. Bu mesele bu kadar uzayacak bir mesele değil demiştim. Mesafe almaya devam ediyoruz. Şeffaf yürüyoruz. Gizli kapaklı iş yapmayız. İzmir’in menfaatine olan şeylerde yardımcı oluruz. Biz burada Buca Belediyesi’ni sürece katmak zorunda değiliz. Arazi belediyenin değil. Ama biz ortak akılla gidilsin diyoruz. Esas mesele cezaevinin oradan kaldırılmasıdır. Planlı programlı bir şekilde bunu başarırız. Hazırlığı yapmışlar. Biz Binali Bey’den alışık olduğumuz için yıldırım hızıyla gidiyoruz. Yakın zaman içinde belediye başkanıyla bir araya geleceğiz. Buca’nın gündeminden bu sorunu düşüreceğiz” dedi.

BAŞKAN SELVİTOPU’NA: BİLİRKİŞİYİ KAZANDIN, ŞİMDİ NE OLACAK?
Karabağlar’daki kentsel dönüşüm planlarının iptaline değinen Kaya ayrıca İzmir Demokrasi Üniversitesi için Uzundere’de ayrılan 80 hektarlık alanın tamamının eğitim amaçlı kullanılmasını isteyen ve bu nedenle 42 hektarını konuta açma amacıyla hazırlanan imar planlarını yargıya taşıyan Karabağlar Belediyesi’ni, bilirkişilerin haklı olması için de konuştu. Karabağlar Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Selvitopu’nu hedef alan Kaya, “Karabağlar’daki kentsel dönüşüm yüreğimde sızıdır. Çok emek verdik, uğraştık. Kaç tane planı değiştirdik. En son vatandaşların isteğiyle, Türkiye’deki örnek dönüşümü gerçekleştirmek istedik. Proje çizildi. Gelinen noktada ilçe belediyesinin yapmış olduğu itirazlarla 17 mahalleyi ilgilendiren alan kadük olarak kaldı. Akhisar’da deprem gördük. Allah korusun, hiçbir vicdan depremde gidecek canların hesabını veremez. Bu neyin itirazıdır? Bakan ‘dükkan senin’ diyor! Bu işi çözelim diyor. Maalesef siyaset uğruna kentsel dönüşüm projesi kenarda durdu. Bizim yapacak bir şeyimiz kalmadı. Vatandaşın belediyeyi itirazlardan vazgeçirmesi lazım… Üniversite de kendisi için başka yer arayacak. Biz bu Bakırçay ve Demokrasi üniversitelerini 24 saatte kurduk. Karabağlar’da bina yapmayı bırakın trafo koyacak yer yok. Araştırdık bu yeri bulduk, TOKİ’yi bulduk, finansman bulduk, senin belediye başkanı olarak destek vermen gerekiyor. Olmasın dedi. Küçük olacakmış, nasıl küçük? 10 bin kişilik üniversite yapıyoruz. Başkan istedi diye 100 bin kişilik mi yapacağız? Bu tavrı doğru değil. Bilirkişiyi kazanabilirsin. Kazandın, şimdi ne olacak? Planlar iptal oldu, üniversite? Gidecek. İlçen bunu kaybediyor. Bu siyaset değil, vizyon ve bakış açısıdır. Sonuca bakmak lazım” dedi.

AVRUPA’DA BİRKAÇ ÖRNEK VARDIR BELKİ AMA TÜRKİYE’DE YAPILMIŞ EN GÖRKEMLİ STAT!
Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cemil Tugay’ın, “Karşıyaka’ya yapılacak stat Göztepe gibi olmasın demesini değerlendiren Kaya, “Tam bir talihsizlik. Karşıyaka Belediye Başkanı arkadaşın düştüğü durum da bu… İzmir hoşgörü kenti deriz. İzmir ayrıştırıcılığı sevmez. Eski İzmir anlayışıdır bu. Göztepe, Karşıyaka kavga etsin. Bunun kime faydası var? Ben bir Göztepeliyim, Karşıyaka stadının yapılması noktasında görüşüyoruz. Bunlar bizim değerlerimiz. Bu kulüpler cumhuriyetle yaşıt. İzmir’in cumhuriyetle yaşıt kaç değeri var? Elimizde kala kala kulüplerimiz kaldı. Bu işler lafla, polemiklerle gitmiyor. Karşıyaka’da tavırlardan dolayı taraflara teşekkür ediyorum. İzmir’in bu potansiyelini yukarı doğru götürmeliyiz. Göztepe Süper Lig’de oynuyor. Alttan diğer takımlar da gelsin. Başkan stadı görmemiş! Kendi hatasından pişmandır. Tahminimce geri adım atar. Geri adım atmak da erdemdir. Göztepe stadını görmeleri lazım! Avrupa’da birkaç örnek vardır belki ama Türkiye’de yapılmış en görkemli stat! Bambaşka bir tesis olacak. Şehrin merkezinde ancak bu kadar güzel bir tesis olur. Üstünde yürüyüş alanı, müzeler var. Başkan bunlardan haberdar değildir. İzmir’de bu kafa yapısı bitti” diye konuştu.
HERKES UNUTUR GÖZ-GÖZ UNUTMAZ!
Göztepe’nin Torbalı’da iptal edilen tahsis sonrasında altyapı tesisi projesinden vazgeçmesi hakkında açıklama yapan Kaya, “60 güne bu iş çözülür dendi. Ama kaç ay oldu? Göztepe büyük camiadır. Göztepe çok önemli bir markadır. Türkiye’de birçok belediye başkanı buyurun gelin diyor. Göztepe’ye yer mi yok! Bir Torbalılı olarak üzülüyorum. Torbalı ve Göztepe iyi bir markalaşma adımı yakalayacaktı. Müthiş bir tesis yapılacaktır. 1 lira harcamadan Torbalı müthiş bir tesise sahip olacaktı. Geçmişe dönmek istemiyorum, geleceğe bakalım artık. Her şey İzmirlinin gözünün önünde oluyor. İzmirlilerin yiğidi öldürüp hakkını teslim edeceğinden eminim. Herkes unutur Göz-Göz unutmaz!” dedi.

ELEKTRİK FABRİKASINI ALINCA UÇACAK MIYIZ? YATIYOR KALKIYOR ELEKTRİK FABRİKASI!
İzmir’in bekleyen projelerinin Ankara’dan onay alınmadığının öne sürülmesi ve zaman zaman kentte tartışması konusu olmasıyla ilgili konuşan Kaya, “Aziz Bey Aydın Bey’i Ankara’ya götürmüştü. Say say 5 tane proje çıktı. Yatırımlar normal akışında yürüyor. Bunlarla ilgili süreç geçtiğimiz yıl başladı. Gelen metronun 10 yıllık bir süreci yok. Biz bunu hızlandırarak İzmirlilere kazandıracağız. Saysınlar saysınlar 3 projeleri yoktur. Elektrik fabrikası diyorlar. Elektrik fabrikasını alınca uçacak mıyız? Tamam size göre farklı olabilir, anlıyorum. Karabağlar’daki yeşillik caddesini verdik. 1 sene olacak, çivi çakıldı mı? Altgeçit ihalesine ne zaman çıkacaksın? Çöpün ihalesi için harekete geçtin! Buradaki ısrara bu kadar takmayı anlamıyorum. Yatıyor elektrik fabrikası kalkıyor elektrik fabrikası. Balıkçı barınağı… Bakanlık ‘sen burada balıkçılar için tesis yap, senin olsun’ demiş, yapmıyorsun. Bu da İzmir’i kurtaracak iş değil. Ulaşım, altyapı ve diğer konulara eğilelim. Körfezde ne zaman yüzülecek? Mecliste Hüsnü Bey’e palet vermişler. Bütçede para yok, bunu nasıl yapacaksın? Kaynağın yetmiyorsa söyle biz de bulalım. Bu kadar çok personel almasa 8 buçuk milyar TL yeter de! Bunlar İzmir’in sorunlarını çözecek projeler değil” ifadelerini kullandı.

İNCİRALTI’NDA YERİ OLAN HEMŞERİLERİMİZ; ADRES BÜYÜKŞEHİR!
İnciraltı’nın yıllardır imar beklemesiyle ilgili düşüncelerini aktaran Kaya, yapılması gerekenler noktasında hak sahiplerine seslendi. Kaya, “İnciraltı’nda yeri olan hemşerilerimiz; adres Büyükşehir! Aziz Bey gibi davranmayacağım, sorunu çözeceğim dedi mi? Dedi! 10 aydır tık var mı? Yok! Aziz Bey gibi kendisi proje hazırlamadıysa bakanlık bu işi yapsın desin. Tamam! Tunç bey’e gitsinler, verdiğin sözü tut desinler. Mesele bu kadar! Ben bunu anlayamıyorum. Sorun bizde değil ki! Tunç Bey bunun sözünü verdi” dedi.
Kaynak: Egede Son Söz