Reklam

Askerin Teçhizatına Kamera Takıldı

Öldürülen teröristlere sivil kıyafet giydirip, sivil vatandaşın öldürüldüğü izlenimi vermeye çalışan PKK'ya kameralı önlem alındı.

Askerin Teçhizatına Kamera Takıldı

Öldürülen teröristlere sivil kıyafet giydirip, sivil vatandaşın öldürüldüğü izlenimi vermeye çalışan PKK'ya kameralı önlem alındı.

Askerin Teçhizatına Kamera Takıldı
26 Ocak 2016 - 09:12

Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın da Silopi ve Cizre ilçelerinde görev yapan özel eğitimli asker ve polislerin teçhizatına bir parça daha eklendi.

Bordo Bereli Özel Kuvvetler timleriyle, Jandarma ve Polis Özel Harekat (JÖH ve PÖH) personelinin çelik başlıklarında artık birer de 'aksiyon kamerası' var.

Askerlerin teçhizatına kamera takıldı

GÜNLÜK KAYITLAR ARŞİVLENİYOR

Operasyonlarda görev yapan özel eğitimli polis, astsubay ve subaylar, yılbaşından bu yana, girdikleri çatışmaları, kasklarına monte edilmiş bu kameralar ile kaydediyorlar. Tim üyelerinin başlıklarındaki özel kameraların kayıtları, günlük olarak toplanıyor ve yer/ saat vb bilgiler eşliğinde arşivleniyor.

İŞTE UYGULAMANIN SEBEBİ

Vatan gazetesinden Murat Çelik'in yazısına göre; Halen Cizre ve Diyarbakır Sur'da mücadelesini sürdüren JÖH, PÖH ve Özel Kuvvetler mensupları, 40 gün kadar önce Silopi ilçe merkezinde birlikte operasyon yapmaya başladı.

2015'in son haftasında yaşanan bir olay, timler tarafından rapor edildi ve bunun üzerine teknolojik bir önlem alınmasına karar verildi.

Zap Mahallesi'ndeki çatışmalardan birinde, yüzü örtülü bir PKK mensubu, Bordo Bereliler tarafından öldürüldü.

Dar bir sokakta, binanın dışında vurulan örgüt üyesinin cansız bedeni kapının önünde, yerdeydi.

Binanın içindeki teröristler ile güvenlik güçleri arasındaki yoğun çatışma sürüyordu. O ortamda, bir süre sonra, kapının önünde, yerde yatan o bedenin yerinde olmadığı fark edildi.

İlk anda teröristin öldüğünü bildiren güvenlik kuvvetleri, o kişiyi yerinde göremeyince, yaralı şekilde kaçtığını düşündü.

Demek ki ölmemiş, yaralanmış; sonra da kaçmıştı...

CESET AYNI, KIYAFETLER FARKLI

Aradan birkaç saat geçti. Çatışmalar sürüyordu...

Bordo Bereliler, kısa bir süre önce vurdukları ve öldüğünü belirledikleri ancak sonra ortadan kaybolunca yaralı olarak kaçtığını düşündükleri örgüt üyesi ile aynı noktada, yerde bir insan bedeni olduğunu gördüler.

Yerde yatan, sivil kıyafetli, yüzü açık bir gençti.

Alınan ceset üzerinde ve o evde yapılan incelemeler ile ortaya çıktı ki;

- Yerde yatan, o ilk çatışmada hayatını kaybeden teröristti. 17 yaşındaki örgüt üyesi, binadaki arkadaşları tarafından içeri alınmış,

- Ceset yıkanmış, özellikle ellerindeki barut izleri temizlenmeye çalışılmış, üzerindeki örgüt üniforması çıkartılıp normal kıyafetler giydirilmiş ve yüzü açık şekilde tekrar sokağa, kapının önüne bırakılmıştı.

Yani PKK'lılar, çatışmada öldürülen arkadaşlarının cesedini, sivil vatandaş görüntüsüne büründürmüşlerdi.

ÇATIŞMALAR KAYDEDİLİYOR

Silopi'deki bu olay üzerine üst kademede yapılan değerlendirmede; PKK'nın bu yeni yöntem ile "Güvenlik güçleri sivilleri öldürüyor" propagandası yapmayı hedeflediği sonucuna varıldı. Bu oyunu bozmak için de çatışmaların kaydedilmesi kararı alındı.

Çok hızlı şekilde piyasadan tedarik edilen, küçük ve hafif son teknoloji ürünü aksiyon kameraları, birkaç hafta önce JÖH, PÖH ve Özel Kuvvetler mensuplarının çelik başlıklarına monte edildi. Sadece 38 milimetrelik küp şeklindeki 8 mega piksellik kameralar yalnızca 74 gram ağırlığında.

2 saat süreyle yüksek çözünürlüklü video kaydı yapabilen, saniyede 10 kare fotoğraf çekebilen, su geçirmeyen aksiyon kameraları; artık özel tim mensuplarının çelik başlıklardaki gece görüş kitleri ve fenerlerin yanında takılı.

İTHAMLARA KARŞI DİJİTAL ÖNLEM

Her ne kadar tek bir düğmeye basmaları gerekiyor olsa da; asker ve polis, o çatışma ortamında, can pazarında, bir de video kaydı yapmak ile mi uğraşacak?

Zihnimde oluşan bu soruyu, konunun uzmanlarından bazılarına sordum.

Aldığım yanıt, "Maalesef..." oldu.

"Maalesef öyle. Hayatlarını riske ettikleri o çatışmaları, şimdi bir de kaydetmek gibi bir mecburiyet çıktı ortaya. Çünkü öyle görünüyor ki, çatışmalar bittikten sonra çok sayıda sivil kayıp iddiası gündeme gelecek. Bu ithamlara reel görüntülerle, belgeli şekilde yanıt verilmesi gerekecek."

YORUMLAR

  • 0 Yorum