Reklam

Bakan Kurum: Verimlilik ve sürdürülebilirliğin yüzyılını inşa edeceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara Crowne Plaza Otel'de düzenlenen Sanayide Yeşil Dönüşüm Semineri'nde konuştu. Bakan Kurum...

Bakan Kurum: Verimlilik ve sürdürülebilirliğin yüzyılını inşa edeceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara Crowne Plaza Otel'de düzenlenen Sanayide Yeşil Dönüşüm Semineri'nde konuştu. Bakan Kurum...

Bakan Kurum: Verimlilik ve sürdürülebilirliğin yüzyılını inşa edeceğiz
06 Aralık 2022 - 18:41

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Ülkemizin gerçekleşen emisyonu 500-600 ton. Hedef doğrultusunda en geç 2038 yılına kadar da emisyonlarımızı pik noktasına ulaştıracak ve akabinde de 5.0 emisyon hedefimize güçlü politikalarla ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

Bakan Kurum Sanayide Yeşil Dönüşüm Semineri'nde konuştu.

Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:

Sel, yangın, müsilaj somut ve üzücü örnekler. Tüm paydaşlarımızla bir araya geliyor ve geleceğimize ilişkin çalışmaları da ortaya koyuyoruz. Bu anlamda çok önemli yol kat ettik. İlk önce yeşil kalkınma yolunda Türkiye istişare toplantısını yaptık. İklim Şurası'nı bilim insanlarıyla, toplumun tüm kesimlerinin orada olduğu seminerdi. 217 karar aldık. Aslında bu önümüzdeki sürece ilişkin atacağımız adımları da teşkil etti. 2023 yılında İklim Kanunu'nu belirlemiş olacağız. Paris Anlaşması'nın imzalanmasıyla birlikte ülkemiz bir vizyon ortaya koydu. Bu alanda çalışmalar yapacağımızı tüm dünyaya ilan etmiş olduk.

Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu Türkiye Yüzyılı vizyonuyla önümüzdeki yüzyılın verimlilik ve sürdürülebilirliğin yüzyılı olacağını siz değerli dostlarımızla inşa edeceğimizi ifade etmek isterim. Tüm sektörlerimizle birlikte bu süreci yönetmek önemli. Sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefi. COOP 27 toplantısına gittik, ülkemizin ulusal beyanını açıkladık. İklim koordinasyon kuruluyla birlikte bilimsel çalışma yaptık. 2053 vizyonumuza da uyumlu şekilde yapıldı. Önümüzdeki 50 yıla ilişkin hedefleri ortaya koyduk.

Ülkemizin gerçekleşen emisyonu 500-600 ton. Hedef doğrultusunda en geç 2038 yılına kadar da emisyonlarımızı pik noktasına ulaştıracak ve akabinde de 5.0 emisyon hedefimize güçlü politikalarla ilerlemeye devam edeceğiz. 2024 yılında pilot uygulamasına başlayacağımız Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi kurma çalışmalarında son noktaya geldik. Fazla emisyon üretenlerin cezalandırıldığı, az emisyon üretenlerin ödüllendirildiği sistemi hayata geçirmiş olacağız. Gelir elde edeceğiz. Sanayicilerimize destek olacağız. Üreteceğiz, büyüyeceğiz, gelişeceğiz ama çevremize zarar vermeyeceğiz.

Tedarik zincirinde iç içe geçmiş bir halka çerçevesinde çalışmalar yürütülüyor. El birliğiyle yürüteceğimiz bu süreçte yeşil ekonomi oluşacak. Önümüzdeki 50 yılda en önemli gündem maddemizin bu olacağını ifade etmek isterim. İstihdam oluşturacağız, gençlerimize umut olacağız. Gençlerimiz için de bu çalışmaları yapıyoruz. Hep gençlerimizle birlikte olduk.

Salgın ve savaş dünyada kalıcı değişimi içinde barındırmaktadır. Türkiye hemen hemen her alanda yenilikçi, dinamik, ayakları yere sapa sağlam basan ülkemizi küresel rekabette üst sıralara taşıyacak projelerle geleceğe emin adımlarla yürümektedir.

Güçlü ihracat için ham madde eksiklerini de OSB'lerden karşılamaya gayret gösteriyoruz. 2022 yılında 2,8 milyon ton atığın alternatif ham madde olarak sanayide üretimde kullanımını sağladık ve çevremizi bu atıklardan koruduk. larımız sınırsız değil. Suyu ve havayı korumak zorundayız. Tişörtün üretiminde 2700 litre su kullanılıyor. Bu kullandığımız ürünlerin yeniden dönüşümüzü öngörmek zorundayız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum