Reklam

Baro, genel kurulun engellenmesini protesto etti: Bedel ödetecekseniz buradayız!

İzmir Barosu avukatları genel kurulun yapılacağı alanda toplanarak genel kurullarının siyasi kararlarla engellenmesini protesto etti. Baro Başkanı Avukat Özkan Yücel, “Biz sandık diyoruz, siz sandığı kaçırıyorsunuz. Cumhuriyetin, demokrasinin değerlerine dokunulmasına asla izin vermeyeceğiz. Bedel ödetecekseniz buradayız” dedi.

Baro, genel kurulun engellenmesini protesto etti: Bedel ödetecekseniz buradayız!

İzmir Barosu avukatları genel kurulun yapılacağı alanda toplanarak genel kurullarının siyasi kararlarla engellenmesini protesto etti. Baro Başkanı Avukat Özkan Yücel, “Biz sandık diyoruz, siz sandığı kaçırıyorsunuz. Cumhuriyetin, demokrasinin değerlerine dokunulmasına asla izin vermeyeceğiz. Bedel ödetecekseniz buradayız” dedi.

Baro, genel kurulun engellenmesini protesto etti: Bedel ödetecekseniz buradayız!
17 Ekim 2020 - 14:17

İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyi gerekçe göstererek, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından düzenlenecek etkinlikleri 1 Aralık’a kadar ertelemesi kararıyla baroların genel kurullarının yapılmasının da önüne geçilmişti. Bu kapsamda İzmir Barosu’nun 17-18 Ekim tarihlerinde gerçekleştirmeyi planladığı genel kurul yapılamadı.

Geçtiğimiz günlerde, genel kurulda başkan adayı olarak İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’in karşısına çıkacak olan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Başkan Adayı Mustafa Çetin’in İzmir Valiliği’ne açtığı davada mahkeme davalı tarafa savunma süresi vererek oy birliği ile yürütmenin durdurulmasına karar vermiş ve genel kurulun yapılmasının önü açılmıştı. Fakat İlçe Seçim Kurulu mahkemenin kararına rağmen genel kurulun yapılmasına yönelik başvuruyu reddederek kararı tanımadı.
İzmir Barosu avukatları bugün genel kurulun yapılacağı Kültürpark 3 Nolu Hol önünde toplanarak genel kurullarının siyasi kararlarla engellenmesini protesto etti. Kararın hukuksuz ve adaletsiz olduğunu vurgulayan avukatlar, ‘Savunma Susturulamaz’ başlığı altında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Alanda çok sayıda çevik kuvvet bulunurken, eylem olaysız sona erdi.

Etkinliğe İzmir Barosu Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı Avukat Özkan Yücel, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Başkan Adayı Mustafa Çetin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Avukat Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erden Kılıç, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, İzmir Barosu eski başkanları ve baro üyeleri katıldı.

“HUKUKUN ÇİVİSİ ÇIKTI”
Seçimin yapılmaması için 3 No’lu Hol’ün önüne set çekildiğine dikkat çeken İzmir Baro Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan adayı Özkan Yücel, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Açık havada genel kurulunu yapan ilk baro onurunu yaşıyoruz. Genel kurul yapamazsınız, çoğunluğu sağlayamazsınız dediler. Ama İzmir Barosu şu meydanı doldurmuş durumda. Hukukun çivisi çıktı. Bugün avukatlık ile ilgili genel kurul seçimlerini tanımayanlar, yarın genel ve yerel seçim hükümlerini de tanıyamayacaklar. Baskıların alabildiğince olduğu günleri yaşıyoruz. Soma’dan Ankara’ya yürüyenlerin işçilerin tutuklandığını duyduk. Yazıklar olsun size!” dedi.

“ANKARA’DAKİ O KÜÇÜK TEK ADAM DEDİ Kİ…”
Avukat Yücel konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Uzun süredir faşizmin ayak sesleri geliyor. Seçme ve seçilmenin önüne siyasi iktidar tarafından setler konuluyor. Bu kararları verilmesi için hakimlere hakimlik mesleğini hatırlatarak, ‘biz bu kararı tanımıyoruz’ dedik. Ve bu kararı tanımayan ilk baro olduk. Laik ve cumhuriyet temellerine bağlı olarak bu mücadeleye devam edeceğimize, asla boyun eğmeyeceğimizi buradan yeniden dile getirmek istiyoruz. Asla yalnız yürümeyeceğiz, asla yalnız yürümeyeceğimizin farkındayız. Ankara’daki o küçük tek adam dedi ki, ‘sizin illerde desteğiniz yok’ dedi. Biz de ‘sandık koyun da kimin kaybettiğini görelim’ dedik. Biz sandık diyoruz, siz sandığı kaçırıyorsunuz. Cumhuriyetin, demokrasinin değerlerine dokunulmasına asla izin vermeyeceğiz. Bedel ödetecekseniz buradayız. Hepinize burada olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.”

SEÇİM KASIM AYINDA
Genel kurulun iptalinin eşitlik hukukuna aykırı olduğunu belirten Cumhuriyetçi Avukat Grubu Başkan Adayı Mustafa Çetin de, “Genel kurul konuşmasını yapmayı çok isterdim ama yapamıyoruz. Zor günlerden geçiyoruz. Pandemi, ekonomik kriz, barolarının bölünmesi ve genel kurulun ertelenmesi… Maalesef zor günlerden geçiyoruz. 2 Ekim’de yayınlanan genelge ile genel kurulların ertelendiği söylendi. Acil toplantı yaptık. Hukuksuzluğa karşı mücadele vermemiz gerektiğini söyledik. Daha sonra iptal davası açtık. Oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı alındı. İlçe seçim kuruluna başvuru yaptık. İlçe Seçim Kurulu yeni bir süreç başlatmalısınız dedi. İl seçim kurulu talebimizi kabul etti ama sürecin yeterli olmayacağını söyledi. Biz bu davayı açarken birçok arkadaşımız bizimle dalga geçti, ‘hukuktan ne bekliyorsunuz’ diye. Biz çözemesek bile tarihe not düşeriz dedik. Biz genel kurulumuzu her halükarda yapacağız. Süreci Pazartesi günü yeniden başlatıp Kasım ayı içerisinde seçim çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Farklı görüşlerimiz olabilir ama oncu, buncu olmadan ortak sorunlarımızda birlikte hareket etmeyi anlamış olduk” dedi.

“BARO BORU DEĞİLDİR”
İzmir Barosu eski Başkanı Çetin Turan ise, “Baro boru değildir,burada herkese söylemek istiyoruz. Osmanlı hayranlarının çokça dile getirdiği bir söz söylemek istiyorum. Mahkeme kadıya mülk değildir. Bu sözüm sadece kadılara değil, kadılaşan tüm hakimlerde. Bu süreci destekleyen herkesedir” dedi.

“BU MÜCADELEDEN GURUR DUYUYORUM”
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de, “Bu anlayışa asla telsi olmayacağız. Bedeli ne olursa olsun İzmir Barosu’na mensup bir avukat olarak baronun vermiş olduğu bu mücadeleden gurur duyuyorum. Avukatların başvurusu doğru ve haklıdır. Ama prosedürü baştan işleteceksiniz demek özellikle hukukçuların aklıyla alay etmektir. Bugün baro seçimlerini yaptırmayan anlayış yarın aynısını genel ve yerel seçimde yapamaya kalkabilir. O yüzden bugün burada hukukçuların verdiği mücadele çok değerlidir” diye konuştu.