Reklam

Başkan Tugay'dan 'İller Bankası' çıkışı

Karşıyaka Belediye Meclisi'nde 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. AK Partili meclis üyelerinin belediyenin gelir ve giderleriyle ilgili eleştirilerine yanıt veren Başkan Cemil Tugay, "Bizim dezavantajımız kamu kaynaklarından daha fazla yararlanma konusunda maalesef bize sunulan bir imkan yok. İller Bankası’ndan kredi desteği istiyoruz, alamıyoruz. Kamu bankaları çalışmalarımıza destek olmuyor." Diye konuştu

Başkan Tugay'dan 'İller Bankası' çıkışı

Karşıyaka Belediye Meclisi'nde 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. AK Partili meclis üyelerinin belediyenin gelir ve giderleriyle ilgili eleştirilerine yanıt veren Başkan Cemil Tugay, "Bizim dezavantajımız kamu kaynaklarından daha fazla yararlanma konusunda maalesef bize sunulan bir imkan yok. İller Bankası’ndan kredi desteği istiyoruz, alamıyoruz. Kamu bankaları çalışmalarımıza destek olmuyor." Diye konuştu

Başkan Tugay'dan 'İller Bankası' çıkışı
08 Mayıs 2022 - 08:16

Karşıyaka Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı İkinci Birleşimi, Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. 

Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleşen oturumda, komisyon raporları ve 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı görüşüldü. Buna göre 2021 yılı gider bütçesinin toplam 436 milyon 787 bin lira, gelir bütçesinin ise 374 Milyon 371 bin lira olarak kayıtlara geçtiği açıklandı. Gider bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 91, gelir bütçesinin gerçekleşme oranının ise yüzde 81 olduğu açıklandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran’ın ret oyuna karşılık, CHP’li üyelerin oy çokluğuyla kabul edilen bütçe kesin hesabı, komisyondan geldiği gibi meclis üyelerinin onayına sunuldu. Bütçe kesin hesabı mecliste de AK Partili üyelerin ret oylarına karşılık, CHP'li üyelerin kabul oyu vermesinin ardından oy çokluğuyla kabul edildi.  

ÖZTÜRK: BELEDİYENİN BORCU NE KADAR?

Kesin hesabın görüşüldüğü sırada söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, personel giderlerinin fazla olduğu yönünde bir eleştiri getirerek, “‘İller Bankası’ndan destek alamıyoruz’ demenize rağmen bütçe gelirlerinin yüzde 44’ünün İller Bankası’ndan alınan desteğin olduğu aşikar. Giderler kısmına baktığım zaman Karşıyaka 500 milyon TL’ye yaklaşan bütçenin yaklaşık yüzde 19’unun personel giderleri, yüzde 60’ının mal ve hizmet giderleri olmak üzere yüzde 79’luk kısmının personele ayrılması, sermaye giderlerinin yüzde 2’de kalmış olması ve faiz giderlerinin yüzde 4’te kalması aslında 2021 yılına ait faaliyetine maalesef ışık tutmaktadır. Personel giderlerini dile getirdiğimiz zaman ‘Personel çalıştırmayalım mı? Biz sosyal bir belediyeyiz’e çekiliyor. Bunlara çekilmesini istemiyorum. Çalışanların başımızın üstünde yeri var. Ama eğer başarılı bir belediye olmak istiyorsanız göz önünde bulundurmamız gereken kriterler var. Sermaye giderleri yaklaşık yüzde 15-20’lerde olmalı. Personel giderleri en fazla yüzde 50-60 oranlarında olmalı” ifadelerini kullandı.

Öztürk ayrıca Başkan Tugay’a “Yaklaşık 3 yıldır görevdesiniz. Göreve geldiğinizde Karşıyakalılara mali disiplini sağlama konusunda söz vermiştiniz. Şunu net bir şekilde sizin ağzınızdan duymak istiyorum. Siz göreve geldiğinizde belediyenin borç miktarı ne kadardı? 3 yılı geçkin bir süre sonunda şu an Karşıyaka’nın borç miktarı nedir? Bunları tespit ettikten sonra mali disiplini sağladığınıza inanıyor musunuz? İsrafın önüne geçtiğinize inanıyor musunuz? Eğer mümkünse belediyenin iştiraklarında borçlar var mı? Eğer varsa kalan 2 yıllık süre içerisinde mali disiplinin nasıl sağlanacağı konusunda bir projeniz var mı? Çünkü geldik gidiyoruz. Görev kısmının büyük bir kısmını bitirdik. Bunları kamuoyuyla paylaşmamızın gerektiğine inanıyorum” diye seslendi. 

AYDIN 2 YILI KARŞILAŞTIRDI

Öztürk’e yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, belediyenin son iki yıldaki gelir ve giderlerini rakamlarla karşılaştırarak, “2021 yılında yaşanan bütün zorluklara rağmen gelir bütçesinde gerçekleşme oranı yüzde 81, gider bütçesinde gerçekleştirme oranı ise yüzde 91 olmuştur. 2019 yılında yerel bütçemizin toplam giderleri 272 milyon, 2021 yılında ise yüzde 33 artışla 475 milyon lira olmuştur. Giderlerde iki yılda yüzde 33’lük bir artış meydana gelmiştir. Gelirlerdeki artış oranı yüzde 25’te kalmıştır. Bunun en temel sebebi Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle vergi gelirlerinde yaşanan azalmadır. Vergi gelirleri 2019’da 98 milyon lirayken, 2021 yılında 118 milyon liraya çıkmış, artış yüzde 17’de kalmıştır. Giderlerdeki artışın yarısı gelirlerde karşılanamamıştır. Personel giderlerinde ise mal ve hizmet alım kapsamında artış yüzde 26 olurken, gelirlerdeki artış aynı oranlarda olmamıştır. İller Bankası’ndan Karşıyaka Belediyesi’ne kredi olarak verdiği bir rakam yoktur. İller Bankası’ndan net olarak alınan 113 bin liralık rakam, yerel yönetim hizmetlerinin yürütülebilmesi için alınan paydır. Oysa Karşıyaka Belediyesi zaman zaman çeşitli nedenlerle borçlanma ihtiyacı duyup bankalarla müracaat ettiğinde kamu bankalarından borçlanma yapamamaktadır. Belediye Şubat, Mart ve Eylül aylarında 4 defa 4 defa özel bankalardan borçlanmaya gitmiş ve borçlanmanın tamamı özel bankalardan yapılmıştır. Çünkü kamu bankalarına yapılan borçlanma talebinden olumlu cevap alınamamaktadır” dedi.

BARAN: ÇOK LAF AZ İŞ

AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran ise "Seçildiğiniz günden beri belediyemizin yapması gerekenleri anlattık ama her defasında maalesef, alıştığımız üzere ‘Çok laf az iş’ düsturuyla karşılaştık. Her konuşmanızda ‘Domates, patates, et şu kadar oldu’ diyorsunuz. Fakat emekliye yaptığımız yüzde 30,96’lık zam söylenmiyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 50,54’lük zam da söylenmiyor ama belediyemizin durumu ‘Piyasa şartlarında bu kadar’ diye açıklamalarda bulunuyorsunuz. Şahsınızı tenzih ederek, üzülerek söylüyorum ama Karşıyaka Belediyesi böyle gelmiş böyle gider. Ne bütçesi, ne de kesin hesabı tutar. Faaliyet raporunu konuştuğumzuda ‘Faaliyetsizlik raporu’ demiştim. Faaliyetsizlik olmasının sebebini kesin hesapta gördük. Kesin hesapta iptal edilen ödeneklerde 42 milyon liralık sapma var. İşin özü Karşıyaka Belediyesi ‘Çok laf az iş’ten öteye geçemedi" şeklinde konuştu.

TUGAY: DESTEK ALAMIYORUZ

AK Partili üyelerin eleştirilerine yanıt veren Başkan Tugay, "Bizim gelir bütçemizde gerçekleşme oranı yüzde 81, giderlerde ise yüzde 91. O iadeler ise gelir olmadığı için yapılıyor. Biz normalde daha fazla para harcamak, bütçede daha fazla rakamların gerçekleşmesini sağlamak isterdik ama olmadı. Olmamasının nedeni ülkenini ekonmik şartlarıdır. Bu şartları doğuran pandemi gibi bir sorun var. 2 seneyi geçkin bir sürede bütün ülkenin ekonomisini sarstı. Bizim bundan etkilenmememiz mümkün değildi. 2021 yılını son aylarında ani fiyat artışı ve dövizde yükselme gibi sorunlar yaşadık. İller Bankası’yla ilgili daha önceki beyanımızda bir hata yok. Net olarak kasamıza giden para oldukça düşük miktardadır. Brüt rakam olarak yüzde 35 civarında, kesintileri düştüğümüz zaman bu rakam yüzde 25’lere düşüyor. Giderlere oranladığımız zaman yüzde 20’yi geçmiyor. Bizim temel gelirimiz İller Bankası’nın bize vergi gelirlerinde ayırmış olduğu paydan geliyor. Bütün belediyelerde maaelsef yapılan bütçelere oranla İller Bankası’nın belediyelere ayırmış olduğu pay oldukça düşük. Bizim dezavantajımız kamu kaynaklarından daha fazla yararlanma konusunda maalesef bize sunulan bir imkan yok. İller Bankası’ndan kredi desteği istiyoruz, alamıyoruz. Kamu bankaları çalışmalarımıza destek olmuyor. Merkezi hükümetin yaptığımız herhangi bir yatırıma desteği yok. ‘Siz aynı partiden değilsiniz, niye yardımcı olsunlar’ diyebilirsiniz. Problem buradan başlıyor. Bu fiilen yaşanan bir durum” açıklamasını yaptı.

"YETERLİ ÇALIŞANIMIZ OLMAZSA İYİ HİZMET VEREMEYİZ"

Tugay, personel giderleriyle ilgili eleştirilere ise, “Personel giderleri daha düşük olsun istiyoruz ama bu bütün belediyelerin başındaki sıkıntılarından birisidir. Hizmeti personelle vermek veya ihaleyle dışarıdan almak var. Ben hizmeti dışarıdan para vererek satın aldığımız zaman kalite olarak biraz daha düşük kaliteli bir hizmet aldığımızı düşünüyorum. Benim kişiel olarak tercihim, biraz daha fazla kendi personelimizle, kendi imkanlarımızla çalışmalarımızı gerçekleştirmek. Burada her türlü tamir bakım hizmetleri de dahildir. İyi bir performans almak için de çalışanlarımıza emeklerinin karşılığını vermek zorundayız. Böyle olunca personel payları ister istemez yükseliyor. Bunun hallolması için belediye bütçelerinin kamu kaynaklarınca daha fazla desteklenmesi lazım. Yoksa biz yeterli sayıda çalışanımız olmazsa kesinlikle iyi hizmet veremeyiz” yanıtını verdi.

'BÜTÇE DİSİPLİNİ' VURGUSU

Borçlarda aşırı bir yükselme olmadığını ve bütçe disiplinini sağladıklarının altını çizen Tugay, “Bizim esasen borcumuz devlete olan vergi ve SGK borcudur. Piyasaya borcumuz yüksek değil, olanları düzenli ödüyoruz. Hiçbir şekilde bize açılmış bir dava ve haciz kararı yoktur. Bütçe disiplini tam olarak budur. Personelin alacakları içerisinde de KENT A.Ş’nin birkaç ikramiyesi dışında bizden alacağı da yoktur. Bu konuda da disiplini sağladık. Bu sene pandemi gibi olağanüstü bir durum yaşamasak bu yıl o ikramiyeler de ödenecek. Ancak benzin, döviz, altın fiyatları ile karşılaştırırsak, geçmiş döneme göre çok daha düşük borç miktarı çıkacağına eminim. Bizim devletimizden beklediğimiz SGK ve vergi alacaklarının ödenmesiyle ile ilgili uygun bir yapılandırma getirilmesidir" diye ekledi.

"KİMSE BİZİ SUÇLAYAMAZ"

Tugay ayrıca “Karşıyaka Belediyesi’ni kimse başarısız bir belediye olarak suçlayamaz. Bunu örneklerle ve rakamlarla da ortaya koyabiliriz. Burada daha iyisini yapmak elbette hepimizin arzusudur, ama bunun için kaynağa ve imkana ihtiyacımız var. Para basamadığımız için ve kamu kurumu olarak kamudan başka yardım alabileceğimiz bir yol olmadığı için burada bir mucize yaratmamızı kimse beklememeli. Biz görevlerimizi yerine getiriyoruz. Kendimizi mahcup hissedeceğimiz çok fazla bir şey yok” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum