Reklam

Başkan Tugay TV 35 ekranlarından muhalefete seslendi: "O satışın hatalı olduğunu..."

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil tugay, TOKİ satışları üzerinden kendisini suçlayanlara cevap verdi. Mavişehir ve Atakent’teki arazilerin aynı mantıkla ele alınmasının doğru olmadığını ifade ederken TOKİ’nin birkaç yıl önce Atakent’teki araziyi satmasının da yanlış olduğunu söyledi. Muhalefetin Atakent’teki imar değişikliğine ses çıkarıp Mavişehir satışına sessiz kalmalarının kendisini rahatsız ettiğini belirten Tugay, “O satışın hatalı olduğunu ağızlarından duymak istiyorum” dedi.

Başkan Tugay TV 35 ekranlarından muhalefete seslendi: "O satışın hatalı olduğunu..."

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil tugay, TOKİ satışları üzerinden kendisini suçlayanlara cevap verdi. Mavişehir ve Atakent’teki arazilerin aynı mantıkla ele alınmasının doğru olmadığını ifade ederken TOKİ’nin birkaç yıl önce Atakent’teki araziyi satmasının da yanlış olduğunu söyledi. Muhalefetin Atakent’teki imar değişikliğine ses çıkarıp Mavişehir satışına sessiz kalmalarının kendisini rahatsız ettiğini belirten Tugay, “O satışın hatalı olduğunu ağızlarından duymak istiyorum” dedi.

Başkan Tugay TV 35 ekranlarından muhalefete seslendi:
16 Ekim 2020 - 19:24

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay TV35 ekranlarında yayınlanan Beyaz Masa programında Ertuğrul Turan’ın sorularını yanıtladı. Tugay, Karşıyaka'nın kangren haline gelmiş Karşıyaka Stadı ile ilgili Bakanlık ile gerçekleştirilen toplantıya ilişkin detayları paylaşırken İzmir’in aylardır tartışılan TOKİ arazisi konularına da değindi. Özellikle Mavişehir ve Atakent’teki arazilere farklı açıdan bakılması gerektiğini savunan Başkan Tugay, AK Partili yerel siyasetçilerin iki araiz üzerinden vatandaşın kafasının karıştırılmaya çalışıldığını söyledi. Tugay, “Rekreasyon alanıyla ilgili tepkiyi bastırmaya ve insanların kafalarını karıştırmayı amaçlayan bir tavır var. Bu kurnazca bir tavır” ifadelerini kullandı.
“KARŞIYAKA İÇİN EMSAL OLACAK”
Başkan tugay, geçtiğimiz hafta AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanı Mehme Kasapoğlu ile bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantıya ilişkin detayları anlatan Başkan Tugay, “Stadın projesinin durması hepimizi rahatsız ediyor. Çünkü Karşıyaka’nın ve Karşıyaka Spor Kulübü’nün bir stadyuma ihtiyaç duyduğu çok açık. Stadyumun olmaması önemli bir problem. Çünkü Karşıyaka’da çok önemli bir spor kültürü var ve Karşıyaka Spor Kulübü Türkiye’nin en eski spor kulüplerinden biri. Böyle bir kulübün stadyum isteme hakkı var ve önemli bir ihtiyaç. Geçtiğimiz dönemlerde süreç projeyle ilgili itirazlar ve tartışmalar nedeniyle tıkanmıştı. Stadyum için ayrılan alan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis edilmiş ve onların projeyi başlatmasını bekler durumdaydı ama projenin başlamasıyla ilgili sıkıntı vardı. Ben de o günlerde Büyükşehir Belediye Başkanımızla o konuyu görüşüp onun da onayını da desteğini alarak ‘Eğer gerekirse bu alanı biz devralabiliriz ve stadyumu yapabiliriz’ diye bir açıklama yapmıştım. Bu sanırım Sayın Hamza Dağ’ın ve Sayın Bakanımızın dikkatini çekmiş. Hamza Dağ’ın aracı olmasıyla bir toplantı organize etmişler. Ne yapabilirizin üzerine konuştuk. Bence gerçekten verimli bir toplantı oldu. Sayın Bakan Mehmet Kasapoğlu sorunu çözümleyen bir tavır sergiledi. Bu stadın yapılması için biz de üzerimize düşen katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu belirttik. Karşıyaka Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık işbirliği ile bir proje yapılabileceği konusunda görüş birliğine vardık. Sonuç olarak projeyi baştan gözden geçireceğiz. Çünkü yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sanıyorum ki Karşıyaka için biraz daha kentle uyumlu, çevreyi daha az rahatsız edecek bir projeye çevireceğiz. Proje revizyonu tamamlandıktan sonra bir protokolle kimin neyi yapacağını kararlaştıracağız. Bence bu iş artık yoluna girecek. Sıradan bir stad gibi yapmayı düşünmüyoruz. Karşıyaka için bir emsal olacak. Eğer bu proje hayata geçerse Türkiye’de bir ilk olacak ve ilk defa bakanlık ile bir belediye stadyum inşaa edecek” diye konuştu.
“HERHANGİ BİR YAPILAŞMAYA RUHSAT VERMEYECEĞİZ”
Geçtiğimiz aylarda TOKİ tarafından özel kişilere satılan Mavişehir’deki arazi tartışmaları hala durulmadı. Satışa en başından beri karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Karşıyaka Belediyeis son olarak arazi ile ilgili bir kamulaştırma kararı çıkarmıştı. Başkan Tugay, arazi ile igili son duruma ilişkin şunları söyledi, “Tamamen çözüme kavuşmadı ama önemli ölçüde şekillendi. Spor alanı olarak satılan alanı satın almak isteyen kişilerin kısmen vazgeçtiğini ve ardından TOKİ’nin satışı iptal ettiğini öğrendik. Rekreasyon alanı satışı ise gerçekleşmiş ancak biz kimin aldığını bilmiyoruz henüz. Ama o alanın şehrin rekreasyon alanı olması, kuş cennetine komşu bir alan olması ve aynı zamanda imara uygun bir zemine sahip olmaması nedeniyle biz o alanın belediyeye ait olması gerektiğini belirtmiştik. Biz satış ilk başladığında belediye olarak orayı almaya karar vermiştik ama fiyatlar çok fazla yükselince alamadık. İlk teklifi veren bendim ama ardından birkaç kişinin daha yarışa girmesiyle 24 milyon 500 bin liradan satışa çıkan alan 52 milyon liraya çıktı. Bu bir rekreasyon alanı için anormal bir rakam. Ama alan kişi henüz tapuyu devralması. Olay bu aşamadayken biz orayı kamulaştırma kararı aldık. Karşıyaka Belediyesi ya da Büyükşehir Belediyesi orayı satın alan kişi tapuyu aldığında orayı kamulaştıracak ve hukuki olarak süreci başlatacağız. Alanın bize devri için fiyat konusunda uzlaşmaya varmaya çalışacağız. Uzlaşma olmazsa mahkemeye gidecek oradan çıkan fiyat üzerinden kamulaştırma olacak. Bu süreç boyunca orada herhangi bir yapılaşmaya ruhsat vermeyeceğiz.”
“BU KURNAZCA BİR TAVIR”
İzmir siyasetinin muhalefet kesimi Karşıyaka Atakent’teki arazinin imar planı değişikliği üzerinden İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi’ne yüklenmişti. Mavişehi’deki TOKİ satışı ile örneklendirilen Atakent’teki spor alanı ise iki taraf arasındaki ipleri tekrar germişti. İ,Bahsi geçen iki alana aynı açıdan bakmanın mantık hatası olduğunu ifade eden Başkan Tugay, “O alanın da TOKİ tarafından birkaç yıl önce satılması hataydı. Planında spor ve sosyal tesisi olarak geçen bir alanın aynı Mavişehir’deki rekreasyon alanında olduğu gibi kamudan özel şahıs ya da kurumlara satılmasını doğru bulmuyorum. Burası da satılmamalıydı. Eğer benim dönemimde satılsaydı şu anda Mavişehir’deki alan için nasıl tepki gösteriyorsak onun için de aynısını gösterirdik. Ama benden önceki dönemde satış gerçekleşmiş ve o dönemde alan kişiler özel okul sahibi olan kişiler çok belli ki orada bir özel okul yapmayı düşünmüşler. Biz bunun çok uygun olmayacağını söyledik. Bize gelen resmi bir başvuru olmadı, sadece görüş istediler. Bu kişiler ardından Büyükşehir’e başvurmuşlar. Olaya farklı bir açıdan bakmışlar. Bu olayla ilgil neden objektif bakılmadığını anlatmaya çalışıyorum. Burası yıllardır atıl bir alana dönüşmüş. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu buranın daha aktif bir hale getirilmesi gerektiğini düşünmüş. Konuyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da yazı alınmış. Bu alanda herhangi bir inşaat artışı olmadan imara açılması uygun bulan bir imar değişikliği yapmışlar. Bu karar alınırken alanın bir kısmının da kamuya terk edilmesi koşulu konuluyor. Bu olayın bir mantığı olduğunu söylemeye çalışıyorum. Burada beni en çok rahatsız eden şey şu: Bu konuda söz söyleyen AKP’li yerel siyasetçilerin samimiyetsiz olmamları. TOKİ burayı satarken bu satışı onayladınız. Keşke o zaman iktidar gücüyle engel olsaydınız da burası halkın spor alanı olarak kalsaydı. Keşke kamu kurumlarından olumlu görüş alınırken olumsuz görüş verseydiniz. Bir de her defasında Mavişehir’deki rekreasyon alanı satışıyla burayı aynı kefeye koyuyorlar. Mavişehir’deki alanın özel satılmasını doğru görüyorlar, daha önce özele satılan alanla ilgili imar değişikliğini doğru görmüyorlar. Rekreasyon alanıyla ilgili tepkiyi bastırmaya ve insanların kafalarını karıştırmayı amaçlayan bir tavır var. Bu kurnazca bir tavır. Şunu belirtmek istiyorum. Böyle durumlarda uzlaşı aranmalıdır. Baltayla ormana girer gibi girip herkesi suçlamak doğru değil. Ben uzlaşı olacağını düşünüyorum. Bununla ilgili söz hakkı bize geldiğinde bazı arayışlarımız olacak” dedi.
“HATALI OLAN KENDİLERİ”
Geçtiğimiz günlerde AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, TOKİ’nin Mavişehir’deki açık spor alanı imarlı alanın satışını iptal etmesi konusunda satışa muhalefet eden belediye başkanlarını suçlamıştı. Nasır, TOKİ’nin orada elde edilecek gelir ile dar gelirli vatandaşlara konut inşa edebileceğini belirtirken “Vebali engel olan belediye başkanlarının boynundadır” demişti. Nasır’ın sözlerine de cevap veren Başkan Tugay, “TOKİ bütün kaynaklarını tüketti de elinde sadece Mavişehir gibi araziler mi kaldı? TOKİ’ye kaynak yaratmanın tek yolu arsa satmak mı? İlla ki kaynak yaratmak için bir şeyleri satmak gerekir diye düşünüyorsak kamunun bir kesimine yarar sağlarken diğer bölümüne zarar vermek doğru bir bakış açısı mı? TOKİ’nin konut yapmasını hepimiz istiyoruz ama bu yapılırken Karşıyaka’nın şehir planı neden bozuluyor? Neden bu Karşıyaka’ya reva görülüyor? Bu alanlar halka hizmet için ayrılmış alanlar. Bu alanları ticari rant elde edilecek yerlere çevirmek nereden çıktı? Kaynak için tek yol buysa devletin dağını denizini de satalım. Vergiler nereye gidiyor? Burada bir hata var. Necip Nasır’ın doğru düşündüğünü düşünmüyorum. 3-4 yıl önce Atakent’teki araziyi özel satmasalardı şu anda orada spor yapılacaktı. Özel okul olmayacaktı. Hatalı olan kendileri. O satışın hatalı olduğunu ağızlarından duymak istiyorum” diye konuştu.

KAYNAK: http://www.egepostasi.com/haber/baskan-tugay-muhalefete-seslendi-o-satisin-hatali-oldugunu-agizlarindan-duymak-istiyorum/247209

YORUMLAR

  • 0 Yorum