Reklam

Beko'dan destek: Seyyarın meselesi, memleket meselesidir

İzmir Seyyar Satıcılar Derneği’ni ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, seyyar satıcıların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, “Seyyarın sıkıntısı, meselesi memleketimizin meselesidir” dedi.

Beko'dan destek: Seyyarın meselesi, memleket meselesidir

İzmir Seyyar Satıcılar Derneği’ni ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, seyyar satıcıların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, “Seyyarın sıkıntısı, meselesi memleketimizin meselesidir” dedi.

Beko'dan destek: Seyyarın meselesi, memleket meselesidir
26 Ocak 2021 - 15:14

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafın sorunlarına yönelik 17 maddelik önerilerini açıklaması, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de seyyar esnafa yönelik olumlu yaklaşımının ardından CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Seyyar Satıcılar Derneği ve İzmir Seyyar Satıcılar Meclisi Başkanı Evren Laçin’i ziyaret etti. Varyant’taki Dernek binasına giden Milletvekili Beko, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını getirdiğini söyledi.

SOYER’E TEBRİK

Kendisine iletilecek rapor ve önerileri CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na ileteceğini kaydeden Beko, “İzmir’de 200 bine yakın seyyar satıcı ve sanatkar bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e yaptığınız ziyarette seyyar esnafının sorunlarına yönelik yaptığı olumlu açıklamalar ile yakın zamanda yaşadığınız sorunlara çözüm bulunacağına inanıyorum. Sorunlara çözüm üreten tavrı nedeniyle kendisini tebrik ediyorum. Umarım en kısa sürede sorunlar biter, esnafımız yeniden eski günlerine döner” dedi.

“YASAL STATÜYE KAVUŞMALI”

Seyyar satıcıların diğer esnaf ve işçiler gibi yasal statüye kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Milletvekili Beko, “Bu insanların Genel Sağlık Sigorta prim borçları ya iptal edilmelidir ya da ertelenmelidir. Yasal statüye kavuşan her seyyar tezgahı bir aileyi kurtarır. Çünkü seyyar esnafı aileleriyle birlikte çalışıyor. Diğer yandan yasal statüye kavuşan bu insanların ileride emekli olma durumu oluşur. Sigortasını ve primini devlete ödeyen bu insanlar da diğer insanlar gibi emeklilik hakkını kavuşurlar” diye konuştu.

“SABİTİN OLMADIĞI YERDE TEZGAH AÇSIN”

Seyyar esnafın Karşıyaka’da olduğu gibi İzmir’in diğer sahillerinde tezgah açma isteğini değerlendiren Milletvekili Beko, bu düşüncenin iyi bir fikir olduğunu belirterek, “Bence de bu şekilde olmalıdır. Pandemiden önce sahil kenarlarına akın eden vatandaşlar, sahilde aradıklarında yiyecek-içecek bulamıyordu. Bu şekilde seyyarların sahilde diğer esnafın olmadığı yerde tezgah açma fikrini değerlendirebiliriz” dedi.

“KİMSEYE ZARARIMIZ YOK”

İzmir’deki 200 bin seyyar esnafını temsilen 6 kooperatif ve 5 derneğin toplam 10 bin üyesiyle İzmir Seyyar Satıcılar Derneği çatısında birleştiğinin altını çizen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği ve İzmir Seyyar Satıcılar Meclisi Başkanı Evren Laçin de, Türkiye’nin ilk Esnaf Meclisi’ni de hayata geçirdiklerini belirtti. Laçin, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Soyer’in de seyyar satıcılara satış alanı tahsis edecek olması; yaşanan sorunlarımızı çözecek adımlar atacak olması bizleri sevindiriyor. Zaten biz sabit esnafın olmadığı yerlerde faaliyet gösterdiğimiz için kimseye de bir zararımız yok” diye konuştu.

“SAHİLDE TEZGAH AÇABİLMELİ”

Seyyar satıcılar olarak en önemli sorunlarının güvencesizlik ve zabıta olduğunu kaydeden Ege İncisi Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şerif Akbulut da seyyarların hiçbir iş ve sağlık güvencesi olmadığını vurguladı. Akbulut, “Yarın ne olacağımızı bilmiyoruz. Belediyeler bize yer göstersin istiyoruz. Bizi yine belediyeler kontrol etsin ama zabıta endişesi yaşamayalım. Simitçiler gibi belli bir alan tahsis edilerek o bölümde çalışalım. Bu yerlerin tespitini de komisyonlar belirlesin” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin hazırladıkları raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na iletilmek üzere Milletvekili Kani Beko’ya verdi.