Reklam

Bu habere dikkat! Kurban eti nasıl saklanmalı?

Son yıllarda özellikle yaz aylarına denk gelen kurban bayramında, etin doğru saklanması ve tüketimi konusunda uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor.

Bu habere dikkat! Kurban eti nasıl saklanmalı?

Son yıllarda özellikle yaz aylarına denk gelen kurban bayramında, etin doğru saklanması ve tüketimi konusunda uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor.

Bu habere dikkat! Kurban eti nasıl saklanmalı?
01 Ağustos 2020 - 15:36

Kurban bayramında doğal olarak et tüketiminin arttığını söyleyen Özel Egepol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Artan, sağlıklı koşullarda kesim yapılmış etin özellikle uygun sıcaklık ve hijyen koşullarında işlenmesi ve saklanması kadar tüketilecek et miktarınında sınırlandırılmasının da önemli olduğunu belirtti.

Pişirme sırasında ette bulunan aminoasit ve vitaminlerin korunarak, yemeye hazır hale getirilmesi gerekir. Haşlama, ızgara veya fırında pişirilen et, mangalda direkt ateşe maruz kalan kızartılan ya da kavurması yapılan ete göre daha sağlıklıdır. Et yemeğiyle birlikte bol yeşillikli salataların tüketilmesi ile öğünün bitkisel lif oranını artmış olur ve daha sağlıklı et tüketiminden söz etmek mümkün olur.

Her iki ana öğünde de et tüketmek yerine bir ana öğünde sebze, diğer bir ana öğünde de et tüketiminin daha doğru olacağına dikkat çeken Gözde Artan, "Ana öğünler arasında meyve tüketmek hem iştah kontrolü sağlamada hem de günlük lif alımınızı arttırmada faydalı olacaktır. Bir diğer önemli konu da su tüketimlerini azaltmamaktır. Gün içinde en az 2 -2,5 litre su tüketimi vücudun susuz kalmasını önleyecektir" diye konuştu.

'KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT ETSİN'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Artan, özellikle hipertansiyon, kalp - damar hastalığı, hiperlipidemi gibi kronik hastalıklara sahip bireylerin, doymuş yağlar açısından zengin olan kırmızı etin tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

Artan şu bilgileri verdi: "Doymuş yağ asitleri kalp - damar hastalıklarının gelişmesinde bir risk etmenidir bu yüzden etlerin yağlı kısımlarından ayrılarak yağ miktarı azaltılmalıdır. Eti pişirirken ilave yağ eklememeli, et kendi yağı ile pişirilmelidir.

Dünya Kanser Araştırma Derneği’ne göre haftada 500 gramdan fazla et yemek sağlıklı beslenme olarak kabul edilmemektedir. Önemli bir sağlık sorunu olmayan yetişkinlerin bile günlük ortalama 70-100 gramı aşmayacak şekilde et tüketmesinin önerilmektedir. Günlük et tüketimi yanısıra haftalık kırmızı et yeme miktarının sınırlandırılmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Artan “ Et tüketiminizi sınırlayabildiğiniz mutlu bir bayram, sağlık dolu günler dilerim.” dedi.

KURBAN ETİNİ NASIL SAKLAMALI?

Havaların sıcak olması etin saklanma koşullarını daha fazla etkiliyor. Kesilen etlerin sıcak bir ortamda veya açık alanda uzun süre tutulmaması gerekiyor. Et kesildikten sonra, önce güneş görmeyen serin bir ortamda 7 - 15 derecede 2 - 3 saatlik bir süre bekletilmesi gerekiyor. Daha sonra 4 derecedede 24 saat bekletiliyor. Etler derin dondurucuda 4 - 6 ay süreyle -18 derecede korunabiliyor. Etler, dışarıda değil buzdolabının alt kısmında çözdürülmeli ve çözdürülmüş etler mutlaka kullanılmalıdır. Çözdürülmüş etin tamamı veya bir kısmı tekrar dondurulmamalıdır

YORUMLAR

  • 0 Yorum