Reklam

Bu kitap gerçek yaşanmış hikayeler aslında.

Gazetem İzmir Yazarlarından Gülay Altınbaş, Yazar Psikoterapist Didem Turgut Çönkü ile kitabı “İçimdeki Saklı Çocuk” ve yazarlık üzerine söyleşide bulundu…

Bu kitap gerçek yaşanmış hikayeler aslında.

Gazetem İzmir Yazarlarından Gülay Altınbaş, Yazar Psikoterapist Didem Turgut Çönkü ile kitabı “İçimdeki Saklı Çocuk” ve yazarlık üzerine söyleşide bulundu…

Bu kitap gerçek yaşanmış hikayeler aslında.
09 Nisan 2019 - 13:05

Yıllarını psikolojiye ve terapiye veren bu alanda ün yapmış yazar Didem Turgut Çönkü ile bu yıl 24. kez açılan İzmir Kitap Fuarı’nda karşılaştık. Asıl mesleği Psikolog, Terapist olan sevgili Didem Turgut Çönkü’yü fuarı ziyarete gelen öğrencilerle koyu bir sohbet anında yakaladık. Önceden TRT’de programlarıma defalarca katılan, eğitim ve psikoloji alanında dinleyiciyi aydınlatan Çönkü, anne babalar ve çocuklar için rehber olan, büyük ilgi gören kitabı ile ilgili sorularıma içtenlikle yanıt verdi. Sıcacık geçen sohbetimize geçmeden önce kendisine çok teşekkür ediyorum ve yazarlık yolunda nice eserlere imza atmasını diliyorum.

Sevgili Didem Hanım okuyucularımız için öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
ÇÖNKÜ: 19 yıldır psikoloji alanında çalışmalarımı sürdürüyorum. Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olduktan sonra; Eskişehir Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Anabilim Dalında “Gelişimsel Yetersizliği Olan Çocuklar ve Aile Danışmanlığı” üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Bu dönemde, Engelliler Araştırma Enstitüsünde süpervizyon eğitimini “Çocuklarda Gelişim Özellikleri ve Aile Eğitimi” konulu tezimle bitirdim.
Hacettepe Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi onaylı Sertifika Programları’nda, program koordinatörü ve eğitimci olarak aile ve uzmanlara yönelik çeşitli eğitimler ve seminerler veriyorum. Koordinatörlüğünü yaptığım aile danışmanlığı programıyla yüzlerce uzmanı sertifika sahibi yapıyoruz. Türkiye’de bir ilk olan Okul Öncesi Eğitim Koçluğu, Evlilik Öncesi Koçluk ve Aile Arabuluculuğu Sertifika Programını uzmanlarla buluşturarak alana katkılarımızı sürdürüyoruz.

Peki, kitap yazmaya ne zaman başladınız? Yazarlık fikri nasıl gelişti?
ÇÖNKÜ: Kitap yazmak çocukluğumdan beri hayalimdi. Kitabım yoktu ama öyküler, denemeler, hikayeler yazıyordum. Babamın ofisinde daktilo vardı. Daktiloda yazılar yazıyordum. O zaman başladı. İki sene önceye kısmet oldu.

Yazarken size ilham olan şeyler nelerdi?
ÇÖNKÜ: Psikoterapist olduğum için en büyük ilhamım danışanlarım, yoldaşlarım. Birlikte emek verdiğimiz insanlar ve tabii ki insanların hikayeleri... Birlikte çalıştığım çocuklar, ergenler, ebeveynler, terapi sürecinden geçen herkes.. O yüzden gerçek yaşanmış hikayeler aslında.

Kitabınız roman olmadığını biliyorum. Konusu nedir, ne anlatıyor, içeriği hakkında kısaca bilgi rica edebilir miyiz?
ÇÖNKÜ: Kitap psikolojik sağlamlığı anlatıyor. Aslında anne baba rehberi. Çocuklar ile çalışırken esas anne babanın da içindeki çocuğu keşfetmesi, kendini tanıma yolculuğunda kendi çocuğuyla da nasıl iletişim kurabileceği ile de ilgili bu kitap. Dolayısıyla biz psikoterapi sürecinde de çalışırken aileyi bir sistem olarak görüyoruz. Sadece çocukla değil o sistemin içindeki bütün bireylerle çalışırsak yani daha bütüncül ve sistemik olarak bakıyoruz. Bu kitapta yetişkinlerin kendi içindeki çocuğu bulması, anlaması ve içindeki eğlenceli çocukla kendi çocuğunu buluşturmasını sağlamaya çalıştım. Yani bir rehber kitap.

O zaman kitabı yazma amacınızı biraz daha açsak iyi olur sanıyorum. Kitap bu anlamda hap tavsiyeler mi içeriyor?
ÇÖNKÜ: Hayır hap tavsiyeler mucizeler vaad etmiyorum. Kitap, anne babalar da gelişip değişimi özümleyebilsin ve çocuklar onların sağlıklı yetişkin yanlarını model alabilsin diye yazıldı. Şöyle açıklayım: Anne baba olmadan önceki hayatımıza, kök ailemize ve içimizdeki çoçuğa dönüp bakmadan, çocuğumuzla bağ kuramayız. Çocuğumuz doğduğunda bizim de içimizdeki çatışmalar doğar. Duygularımızla ilgilenmez, onları ihmal edersek, içimizdeki çoçuğa yabancılaşırız.

Yazmaya devam edecek misiniz? Yeni Kitaplar müjdeliyor musunuz bize?
ÇÖNKÜ: Kendimi yazar olarak nitelemiyorum. Herkesin kendi işi var. Yazarlık ayrı bir meslek. Ama ben yazan olmaya devam edeceğim. Yani burada kalmayacak. Elimden geldiğince devam etmek istiyorum. Hem kendi psikoloji bilim dalı ile ilgili kitaplar, denemeler, hikayeler, psikoterapi odasında geçen gerçek öyküler. Onlardan yola çıkarak farklı ürünler vermek istiyorum.

Fuara oldukça yoğun bir ilgi var. Size ve fuara gösterilen bu ilgiden memnun musunuz?
ÇÖNKÜ: Hafta sonu da buradaydım. Çok kalabalıktı. Uzun kuyruklar oluştu. Bugün de otobüslerle okullardan öğrenciler geliyor, yoğun ilgi var. Tabii ki çok memnuniyet verici bir şey. Atmosfer çok keyifli.

Fuar yoğunluğunda yaptığımız bu keyifli sohbeti yazarın kitap arkasındaki yazısıyla son veriyoruz. Umarız rehber niteliğindeki bu kitap ebeveyn yolundaki herkese ışık tutar.

“Anne baba olmak, kendi çocuğunuzla ilgilendiğiniz kadar, içsel çocuğunuzla tanışıp, onunla da ilgilenmenizi gerektirir. Çocukluk kökünüzdür, şimdiki yaşantınızın, içsel veya güncel çatışmalarınızın kaynağı çocukluk yaşantınızda gizlidir.
Esas hedef sorunlarının ve duygularının farkında olan, bunlarla baş etme becerilerini geliştirebilen kararlı, bambu esnekliğinde, dayanıklı çocuklar ve aileler geliştirmektir. Biz buna, Psikolojik Sağlamlık diyoruz. İyi haber şu ki sonradan da geliştirilebilir bir beceridir psikolojik sağlamlık, hem çocuklar hem anne babalar için…”

YORUMLAR

  • 0 Yorum