Reklam

Buca'da esnaf kan ağlıyor! CHP'li Kılıç'tan esnafa 'tam destek' mesajı

Pandemi sürecinde yaşadıkları mağduriyeti anlatan Bucalı esnaflar kiralarını ödeyemeyecek hale geldiklerini dile getirdi. Hükümetten bekledikleri desteği alamadıklarını belirten esnaflar sadaka değil destek beklediklerini söyledi.

Buca'da esnaf kan ağlıyor! CHP'li Kılıç'tan esnafa 'tam destek' mesajı

Pandemi sürecinde yaşadıkları mağduriyeti anlatan Bucalı esnaflar kiralarını ödeyemeyecek hale geldiklerini dile getirdi. Hükümetten bekledikleri desteği alamadıklarını belirten esnaflar sadaka değil destek beklediklerini söyledi.

Buca'da esnaf kan ağlıyor! CHP'li Kılıç'tan esnafa 'tam destek' mesajı
24 Eylül 2020 - 15:12

Tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele devam ederken, sürecin en çok zarar görenleri arasında yer alan esnaflar kan ağlıyor. Salgın nedeniyle eğitimin online olmasıyla özellikle üniversitelerin olduğu ilçelerdeki esnaflar müşteri bulamıyor, giderlerini karşılayamıyor. Ülkenin dört bir yanında olduğu gibi İzmir’in Buca ilçesinde de esnaflar adeta kan ağlıyor. Ayakta kalmakta güçlük çeken Bucalı esnaflar pandemi sürecinde yaşadıkları mağduriyetleri anlattı.

CHP’Lİ KILIÇ SORUNLARI TEK TEK NOT ALDI

Buca’daki esnaflarla bir araya gelerek sorunları yerinde dinleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erden Kılıç, sorunları ve talepleri tek tek not aldı. Aldığı notları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na rapor halinde ileteceğini belirten Kılıç esnaflara tam destek mesajı verirken, hükümete de eleştirilerde bulundu.

“GENEL BAŞKANIMIZA İLETECEĞİZ”

Bucalı esnaflarla bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Kılıç, Mart ayından bu yana süren salgından neredeyse tüm sektörlerin olumsuz yönde etkilendiğini kaydetti. CHP İzmir Milletvekili Kılıç, “Bu süreçten en çok etkilenenlerden biri de esnaflar oldu. Hal böyleyken bir süre kapalı kaldınız, ardından farklı kısıtlamalarla işletmelerinizi açtınız. Tam iş yapacağız dediniz ki üniversitelerde eğitimin online olacağı açıklandı. Umutlar sona erdi. Bu karar verilince de esnafın pandemi yükünün üstüne büyük bir yük daha geldi. Biz size destek olmak için buradayız. Sizleri dinleyeceğim ve dinlediklerimi Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na ileteceğim. Ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

CHP’li Kılıç’ın açıklamalarının ardından Bucalı esnaflar pandemi sürecinde yaşadıkları mağduriyetleri aktardı.

“KİRALARIMIZI ÖDEYEMİYORUZ”

Kiralarını ödeyemeyecek hale geldiklerini belirten Kafe İşletmecisi Semih Güğük, “Pandemi başladı, mülk sahipleri ilk kiranın yarısını alalım dedi, aradan 1 ay geçmedi borç tebligatı yolladılar. Şu an kiralarımızı ödeyemiyoruz. Bununla alakalı bir şeyler yapılmasını istiyoruz. İcra takipleri başladı. Sırtımızdaki en büyük yük kira…Hükümet bizim için bir şey yapmadı. Öğrenciyi kaldırdığınız zaman biz ne kira ödeyebiliyoruz ne iş yapabiliyoruz. Biz burada öğrenciler var diye bu kira anlaşmalarını yaptık” dedi.

“ÇALIŞMAK İÇİN 3 SAAT SÜRE VERİYORLAR”

Gelirleri git gide azalırken maliyetlerin ise günden günde arttığını vurgulayan Kafe işletmecisi Sabri Çağlayan, “Doğalgaza, elektriğe yüzde 30-35 arasında zam geldi. Maliyetler arttı. Biz öğrenci ağırlıklı iş yapıyoruz. Saat 12’den sonra müzik yayını yasaklandı. Neden? Mekanı tatsızlaştırmak için… Normalde işletmeler zaten 9’dan sonra dolar. Yani 9’a kadar zaten iş yapamıyor, iş 9’dan sonra başlar. Çalışmak için 3 saat süre veriyorlar. Artık tahammülümüz kalmadı. Tedarikçiye boşluyoruz. Mülk sahibine borçluyuz. Pandemi başladığında sistemden başvurdum ama maske gelmedi. Faturalarım geldi, kiram geldi ama maske gelmedi. İşimiz çok zor. Sıkıntı büyük” açıklamalarında bulundu.

“GÜVEN VERİLMİYOR”

Hükümetin yardım paketlerinin kendilerine ulaşmadığını kaydeden Kafe İşletmecisi Hüseyin Aslan da, “Hükümetin belirlemiş olduğu yardım paketleri bize ulaşmadı. Çarşıda, pazarda, hastanede, devlet kurumlarında sıkıntı yok sadece okullarda ve öğrencilerde sıkıntı var! Eğitim bir ülkenin olmazsa olmazıdır onu da katlettiler. Sağlıkta da aynı şeyi yaşıyoruz, rakamlar gerçekten çok uzak. Öğrenciler yok, aileler de dışarı çıkmıyor. Niye gelsinler ki? Çünkü güven yok. Bu sıkıntı nereye kadar devam edecek bilmiyoruz. Bize güven verilmiyor, maddi destekte bulunulmuyor” dedi.

“SADAKA DEĞİL DESTEK BEKLİYORUZ”

Sadaka değil destek beklediklerini dile getiren Restoran işletmecisi Hasan Baytar, esnaf olarak ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Baytar, “Öğrenci 6 aydır yoktu, 6 ay daha olmayacak. Bu bizim için çok büyük bir mağduriyet... Hükümetten sosyal destek anlamında bir destek göremedik. Ben işletmemi pandemiden 6 ay önce açtım, kısa çalışma ödeneği en az 1 yıl ve üzeri çalışan personele verildi. Benim personelimin hiçbiri yararlanamadı. İşe 1 yıldan sonra girdiği için mi suçlu oldu? Biz sadaka beklemiyoruz, aman dilemiyoruz ama destek bekliyoruz. Üretim sürecine katkıda bulunuyoruz. Sosyal devlet anlayışı olan bir ülkede bu şekilde zor durumda olan esnafa yardım edilmeli diye düşünüyorum. Bize faizsiz kredi versinler, desinler ki pandemi bitince öde. Çok zor durumdayız. Temizlik ürünlerine zam geldi, ne kısa çalışma ödeneğinden yararlanabildim, ne kirada elektrikte ödemede indirime gidildi. Şu an ayakta kalmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

MÜZİK YASAĞI ELEŞTİRİSİ

İçişleri Bakanlığı kararınca mekanlarda müzik yayınının gece 12’den sonra yasaklanmasını eleştiren Kafe İşletmecisi Onur Akça ise, “Saat 12’den sonra müzik kapatılsa ne olur kapatılmasa ne olur? Zaten çok durumdayız. Hepimizin çalışan personeli var, kısa çalışma ödeneğinde bir destek sağlandı ama bize sağlanan bir şey var mı? Masa kapasitelerimiz azaldı. Dezenfektan, hijyen maddeleri masraflarımızı çoğalttı, her hafta mekanı ilaçlama yaptırmak zorundayız. Sağlık açısından önemli tabi ki yapacağız ama destek yok” ifadelerini kullandı.

“YAVAŞ YAVAŞ KAPATALIM DİYORLAR”

Kafe İşletmecisi Hayri Eren de, “Yani diyorlar ki; ‘Sizi tekrardan kapatamıyoruz, müziği 12’ye kadar çekelim, saati de 12’ye çekelim, sonra da yavaş yavaş kapatalım. Benden dezenfektan ve maske kullanmamı, sosyal mesafe kuralına uymamı istiyor. Yapıyoruz, tabi ki yapacağız ama benim mekanıma gelmeyen genç nüfus sahile parka gidiyor. Halbuki oradaki genç nüfusu benim kafeme yönlendirse burada sosyal mesafe de dezenfektan da var, buraya gidin dese en azından kısa vadede müşteri kazanmış oluruz” dedi.

“VAZGEÇTİM BU İŞİ YAPMAYACAĞIM ARTIK”

Yaklaşık 5 yıldır kafe işletmeciliği yapan Mert Mesut Küçük ise sektörün pandemi döneminde çok ciddi sıkıntı yaşadığını belirterek, “2015’den beri bu işi yapıyorum ama artık vazgeçtim. Bu işi yapmayacağım” açıklamasını yaptı.

“HÜKÜMET VATANDAŞA EL UZATACAĞINA EL AÇIYOR”

Esnafları dinledikten sonra açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Kılıç, “Hükümet vatandaşa, esnafa ‘siz evde durun, biz el uzatıyoruz’ dedi ama vatandaşa el açtı, iban numarası verdi. Bu dönemde kesilen cezalarla da para kazanmaya çalışıyorlar. Yani el açmaya devam ediyorlar. İnsanlar bir araya gelsin de ülkedeki sıkıntıları konuşsun istemiyorlar. Bu sosyalleşmeyi istemiyorlar, herkes işe gitsin eve gitsin konuşmasın istiyorlar. Esnaflarda olduğu gibi müzik sektörü de çok olumsuz etkilendi. Ağlaya ağlaya bağlamasını satan müzisyenler oldu, intihar eden müzisyenler oldu. Hükümet esnaflara destek vermek yerine piramitin üst kısmına yani kendi yandaşlarına destek veriyor” diye konuştu.

“CHP, SİZİN NEFES ALMANIZ İÇİN İKTİDARI ZORLAYACAK”

CHP olarak esnafın da vatandaşın da yanında olduklarının altını çizen Kılıç, şunları söyledi: “Hem vatandaş olarak hem esnaf olarak sağlık açısından ve maddi yönden güvende hissetmediğini anlıyorum. Kazanca ihtiyacınız var ama kazançtan öte nefes ihtiyacınız var. Siz bir nebze de olsa nefes alabilesiniz diye CHP, iktidarı bu yönde kararlar alması için zorlayacak. Ben aldığım notları hem Genel Başkanımıza hem büyükşehir ve ilçe belediyelerimize ileteceğim. Yerel yönetimlerimiz bu süreci iyi yürüttü. Biz de ana muhalefet partisi olarak ne gerekiyorsa yapacağız.”