Reklam

Büyükşehir'de bıçak sırtı Meclis: Attıracağım sizi salondan!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşti. Meclise Başkan Soyer ile AK Partili Hüsnü Boztepe arasındaki söz verme tartışamaları damga vurdu. Boztepe'ye çok sinirlenen Soyer "Siz lütfen susun ve yerinize oturun. Attıracağım sizi salondan" dedi. Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'an hala onay bekleyen Elektrik Fabrikası'nı her mecliste gündeme getireceğini belirtirken bu konuda da AK Partili Hızal'la tartıştı.

Büyükşehir'de bıçak sırtı Meclis: Attıracağım sizi salondan!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşti. Meclise Başkan Soyer ile AK Partili Hüsnü Boztepe arasındaki söz verme tartışamaları damga vurdu. Boztepe'ye çok sinirlenen Soyer "Siz lütfen susun ve yerinize oturun. Attıracağım sizi salondan" dedi. Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'an hala onay bekleyen Elektrik Fabrikası'nı her mecliste gündeme getireceğini belirtirken bu konuda da AK Partili Hızal'la tartıştı.

Büyükşehir'de bıçak sırtı Meclis: Attıracağım sizi salondan!
11 Şubat 2020 - 09:01

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin şubat ayı ilk toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleştirildi. AK Partili meclis üyelerinin soru önergeleriyle başlayan meclis toplantısıda, Erhan Çalışkan'ın depremle ilgili kamu binaları, okullar ve Büyükşehir binasının depreme dayanıklılık ve zemin etütleriyle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmamadığını konu alan pek çok maddeden oluşan soru önergesi Başkan Soyer'i kızdırdı. Şoyer, Çalışkan'ın soru önergesini siyasi içerikli bulduğunu belirterek "Siz uzun süredir Türkiye'de yaşıyorsunuz di mi?" dedi şunları söyledi: "81 vilayatte bunun hangisi gerçekleştirilmiş. O hastanaleri, köprüleri, okulları, kamu binalarını devlet yapmıyor mu? Sorularınızın yanıtını devletimizin vermesi lazım. Siyasi malzeme yapmanızı yadırgadım. Ama önergenizi yanıtlayacağız" dedi. Erhan Çalışkan'ın 'İçerisinde hiç bir siyasi soru yok başkanım' demesine Başkan Soyer 'O zaman ben yanlış anladım' yanıtını verdi.
KENAN EVREN İSMİ SİLİNİYOR
Toplantıda, 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren Kenan Evren'in adını taşıyan sokak ve caddelerde isim değişikliği önerisi görüşüldü.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Kenan Evren'in adını taşıyan cadde ve sokaklarda isim değişikliği oy birliğiyle karara bağlandı.
Buna göre, Evren ismini taşıyan Bergama ilçesindeki caddeye Fethi Sekin, Foça ilçesindekine Foça Şehitleri, Menderes ilçesinde de Türkan Saylan, Ödemiş ilçesindeki sokağa ise Zeytin Sokak isimleri verilecek.
Burada söz alan AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, karardan dolayı Belediye Başkanı Soyer ve üyelere teşekkür etti.

SOYER'DEN KUM SAATİ SÜRPRİZİ!
Önergelerin görüşülmesi sonrası, adı Gündem Dışı Konuşmalar olarak değişen dilek ve temenniler bölümüne geçerken, Tunç Soyer meclisin havasını değiştiren bir hamle geldi. Gündem Dışı Konuşmalar da söz hakkının 5 dakika olarak belirlendiğini belirten Soyer bir kürsüsüne bir kum saati koydu. Mecliste tebessümlere neden olan kum saatini açıklayan Soyer "Meclisimizde düzenlemeler yapacağız. Digital konuşma saatleri gelecek. Ama onlar gelene kadar bu kum saatini kullanacağız. Süresi 5 dakikadır" dedi.
HIZAL'DAN DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ELEŞTİRİSİ
Gündem dışı söz bölümünde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal "Geçen günlerde soru önergesi olarak verildi. Elazığ'da yaşanan deprem ve Manisa'da yaşanan deprem hadisesi, maalesef İzmirimizim de aynı hassasiyeti var. İzmir'de bir deprem gerçeği var. Bununla ilgili bir önerge verdik. 99 yılında bu yana değiştirilmeyen master planı yenilesin dedik. Başka bir açıdan bakmak istiyorum. İzmir şehir olarak depreme hazır değil, ama büyükşehir belediyesi depreme hazır. Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi depreme hazır değil anlamına geliyor. En önemli konu kentsel dönüşüm. Yapı stoğunun ne kadar sıkındı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yaklaşık on yıllık süreç içerisinde 7 alanda 35 bin konutun değiştirilmesi planlanmışken, toplam dönüştürülen konut sayısı bin, yani 35'de bir ilerleme sağlandı.Uzlaşmada sıkıntı oluyor dendi, ihalede sorun yaşanıyor dendi. Şehrin depreme hazır olmasında en temel görev Büyüktşehir belediyesine düşüyor. Kentsel dönüşüm ivedilikle tamamlanmalı. Sorunların çözümünde yöntem değiştirilmeli ya da bir adım atılmalı. Aksi taktirde çatısı altında olduğumuz binamızda sıkıntı yaşaşa biliriz. Binaların dış yüzeylerinin boyandığını biliyoruz. Dönüşüm böyle olmamalı. Çok daha kısa süredi yapısal olarak bu durum değiştirilmeli" diye konuştu.
'İZMİRLİLERE HAKSIZLIK GİBİ GELİYOR'
İkinci çevre yoluyla ilgili bir açıklama yaptınız. Elbette bir takım hassasiyetlere sahip olup açıklamalar yapacaksınız. Ama en önemli sorunumuz trafik. Trafik sorunu her geçen daha da içinden çıkılmak bir hal alıyor. Şu anda günün her saatinde haftanın her gününde sıkınıtılar yaşıyoruz. Deprem sorunuyla da örtüşüyor. Çözecvek olan Büayükşehir belediyesi. Devlet bir çevre yolu yapmış mı yapmış. İkinciyi planlıyor mu planlıyor. Yaşanabilecek sorunları dile getirebilirsiniz ama bunu yaptırmayacağız dememelisiniz. Bir alternatif sunmanız gerekiyor. Güzergahlarla ilgili sorun olduğunu dile getirme İzmirlilere haksızlık gibi geliyor bana. İKinci çevre yolunu desteklemeyceksenizi en azından engellenmemesini rica ediyoruz. Yapılması için yardımcı olunmasını diliyorum" dedi.
HIZAL'A DEPREM VE ÇEVRE YOLU YANITI
Hızal'ın açıklamalarına kısa bir yanıt veren Başkan Soyer "Bez İzmir depreme hazır değil ama büyükşehir hazır derken olası bir kriz anında hazır olduğumuzu ifade etmek istedim. Yani toplanma alanları ve ekipler olarak hazırız demek istedim. İzmir hazır değilse, Büyükşehir de hazır değildir kabul ediyorum. İkinci çevre yolu için ise yaptırmayacağız diye bir ifadem olmadı. Başka çözümler var mı onu arıyoruz demek istedim" diye konuştu.

SOYER: ATTIRACAĞIM SİZİ SALONDAN
AK Partili Hüsnü Boztepe'nin konuşmaları mecliste yine tartışmalara ve gerginliğe neden oldu. Boztepe'nin Meclis'te Sayıştay'ın 2018 raporlarındaki Seferihisar Belediyesi ve Soyer'e yönelik bulguları okuması CHP sıralarından tepkilere neden oldu. Boztepe'ye sinirlenen Soyer "Sadece bana yapılan suçlamaları okuyorsunuz. Benim Sayıştaya'e verdiğim yanıtlar. Size bunlara ilgili yanıt vermeyeceğim" dedi ve Boztepe'nin söz hakkını elinden aldı.
Daha sonra söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılıç Belediye Meclisi kanununa hatırlatarak Soyer'in söz hakkı verme olduğu gibi söz hakkını geri alabileceğini de vurguladı. AK Partili Hızal bu duruma tepki gösterirken, Boztepe söz almadan konuşmaya devam etti sözünün kesilmesine tepki gösterdi. Başkan Soyer sesini yükselterek "Şahsi ve siyasi bir konuyu gündeme getirdiğiniz için sözünüzü kestim. Siyasi ahlaka aykırı buluyorum konuşmanızı. Şimdi lütfen susun" dedi. Boztepe tepki göstermeye ve konuşmasında siyasi ahlaksızlık olmadığını iddia etmeye devam edince Soyer Boztepe'ye "Siz lütfen susun ve yerinize oturun. Attırıcam sizi salondan' dedi. Soyer'in başka meclis üyesine söz vermesi sonrası tansiyon biraz azalırken, Boztepe olduğu yerden söz almadan konuşmaya bir süre daha devam etti.
'SİYASİ SEVİYEYİ AŞAĞIYA ÇEKMEK İSTEYENLERE İZİN VERMEYCEĞİM'
Soyer daha sonra devam eden konuşmalar sonrası kimseye söz vermedi ve 'Burada herkes meclis üyesi. Herkes haddini bilecek" dedi ve şu konuşmayı yaptı: "En başta gündem maddesine geçerken kimler söz almak istiyor dediğimde kalkan bütün ellere söz verdim. 10 aydır görev yaptığımız bu mecliste 2 şeye özen göstermeye çalıştım; Birincisi siyasi ahlakı korumaya gayret ettik. Siyasetin seviyesini aşağılarda tutmayalım, hepimizin layık olduğu seviyede siyaset yapalım dedik. Ve dedik ki zarafetle zafiyeti karıştırmayalım. Bunları neden söylüyorum? Belediye başkanı olarak yaptığım yapamadığım şeylerle ilgili söz alan hiçbir arkadaşımın sözünü kesmem. Ancak Sayıştay raporları her belediye ile ilgili birtakım bulgular tespit eder. Türkiye’de hiçbir belediye yoktur ki bulgular tespit etmesin. Bu bulguların cevaplanması istenir, verilen cevaplar yeterli bulunur ya da bulunmaz. Bütün bunlar yokken Sayıştay’ın tespit ettiği bulguları meclis gündemine taşımak burada yaptığımız siyaset seviyesinin aşağı çekilmesidir ve siyasi ahlaka uygun düşmez. Siyasi seviyeyi aşağı çekmek isteyenlere izin vermeyeceğim. Çoğunluk paçadan çekiştiren siyaset anlayışını istemiyor. Bunu yapmaya kalkan arkadaşlara izin vermeyeceğim” diye konuştu.
'BİR GEREKÇE Mİ VAR?'
Sözlerine Büyükşehir'in Ankara'dan onay bekleyen projelerini bir kez daha hatırlatarak devam eden Başkan Soyer "Elektirik fabrikası 10 ay oldu. Balıkçı Barınağı daha uzun, Yasııcada daha da uzun. Bir gerekçe mi var. Belediye 35 milyon lira ödemeyi teklif etmiş ihaleye girmiş. Neden hala onaylanmıyor" dedi.
'BEN HER TOPLANTIDA BUNU GÜNDEME GETİRECEĞİM'
AK Partili Özgür Hızal'ın Elektrik Fabirakı ile ilgili olarak Soyer'e "Yapmanız gereken her şeyi yaptınız mı? Bu konuyu sürekli olarak bir silah olarak önümüze sürüyorsunuz" çıkışına sinirlenen Başkan Soyer "Ne gibi bir hukuki sorun olabilir. Diyelim ki ihaleye girmesi uygun görülmedi. O zaman tekrar çıkarsınız ihaleye. Kamu yararı talebilimiz var o yönde ele alırsınız. Ben her toplantıda bunu gündeme getireceğim. Çünkü biz haklıyız. Kim elinden ne geliyorsa yapsın. Ben yapıyorum. Bir de şu yol var diyin onu da yapıyorum. Silah olarak kullanmıyoruz. Gitmesi gereken yere gitsin diye söylüyorum. Bunlar bizim hakkımız. İzmir olarak talep ediyoruz" dedi ve meclisi kapattı.