Reklam

Büyükşehir’den kadınlar için anlamlı açılış

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, uğradığı şiddet sonucu yaşamını yitiren kadınların anısını yaşatmak için oluşturulan ‘Turuncu Bahçe’ ve bahçe içinde sergilenecek olan ‘Kadın Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Uğradıkları şiddet sonucu hayatlarını yitiren, yani öldürülen kadınları her gün ve her dakika hatırlamak zorundayız” dedi.

Büyükşehir’den kadınlar için anlamlı açılış

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, uğradığı şiddet sonucu yaşamını yitiren kadınların anısını yaşatmak için oluşturulan ‘Turuncu Bahçe’ ve bahçe içinde sergilenecek olan ‘Kadın Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Uğradıkları şiddet sonucu hayatlarını yitiren, yani öldürülen kadınları her gün ve her dakika hatırlamak zorundayız” dedi.

Büyükşehir’den kadınlar için anlamlı açılış
25 Kasım 2021 - 13:34

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün dozunu artırırken ve neredeyse her gün onlarca kadının keyfi şekilde cinayete kurban giderken yaşanan cinayet ve şiddet olaylarına yönelik mücadele de devam ediyor.

2021 yılının ilk 10 ayında 285 kadın cinayete kurban giderken öldürülen kadınların adının yaşatılması için ülkenin dört bir yanında eylemler ve etkinlikler düzenleniyor.

Bu kapsamda; İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, uğradığı şiddet sonucu yaşamını yitiren kadınların anısını yaşatmak için oluşturulan ‘Turuncu Bahçe’ ve bahçe içinde sergilenecek olan ‘Kadın Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç katıldı.

“ÖLDÜRÜLEN KADINLARI HER GÜN HATIRLAMAK ZORUNDAYIZ”

“Bu bahçe bizim hüznümüzün, kayıplarımızın ve umudumuzu, inancımızı sürdürmemizin ve kararlılığımızın bahçesi. Kadınların artık şiddet görmediği, erkeklerle eşit yaşadığı bir günü kutlamak için bir zafer bahçesi kuruyor olsaydık keşke ama onun da günü gelecek. İşte o güne inanmanın bahçesi bu bahçe. Birinci bahçe. O büyük kutlama gününe adım adım ulaşacağız. Önce, İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyduğumuz bir gün olacak. O gün yine bir bahçe açacağız: İkinci bahçe. Bir üçüncü bahçeyi karar alma mekanizmalarında kadınların eşit oranda temsil edildikleri gün açacağız. Birbirimizle ve doğamızla barışı yeniden sağladığımız gün ise dördüncü bir bahçe oluşacak. Kadın, erkek ayrımının kalmadığı, birlikte karar almayı ve yeryüzündeki tüm canlılarla eşitlenmeyi başardığımız o gün, son bir bahçe daha açacağız. Zafer bahçesi. O bahçe, yaşadığımız gezegenin tamamı olacak. Bizim zaferimiz, huzur zaferi olacak, savaş zaferi değil; adaleti, eşitliği, güveni ve güvenliği tesis etmeye zafer diyeceğiz. Birbirimizi öldürmeye değil. Böylesi bir zafer için, uğradıkları şiddet sonucu hayatlarını yitiren, yani öldürülen kadınları her gün ve her dakika hatırlamak zorundayız” dedi.

16 GÜN KADINA ŞİDDET KONUŞULACAK

Anıtın meydana gelişi hakkında da bilgi veren Başkan Soyer, “Bugünden itibaren 16 gün boyunca toplumsal şiddetin kadınların payına düşen kısmını konuşacağız. Bu şiddet dalgasını nasıl durduracağımızı düşüneceğiz. Umuyorum ve inanıyorum ki, şiddet üzerine düşünmek bizi kendimize biraz daha yaklaştıracak, iyi niyete, huzura ve uzlaşmaya ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu keşfedeceğiz. Bu yüzden Büyükşehir olarak geçen yıl toplumsal cinsiyet eşitsizliğini konu edinen bir uluslararası karikatür yarışması düzenledik. Mizahın bize bizi gösteren gücünden yardım istedik. Yarışmaya 62 ülkeden 160’ı aşkın sanatçı katıldı. Bin 600’ü aşkın yapıt içinden finale kalanları bu bahçede sergilemeye karar verdik. Bu hüzünlü ama bir yanı umutlu bahçeyle Birleşmiş Milletler’in kadına yönelik şiddetle mücadelenin kamusal alanda vurgulanması sürecine dahil oluyoruz. Yitirdiğimiz kadınları sadece bir anıtla değil, bir bahçeyle hatırlıyoruz. İzmir’in Birleşmiş Milletler tarafından ‘’Kadın Dostu Kent‘’ ilan edilmiş olmasından gurur duyuyoruz. Ancak bu şehirdeki her bir kadın varlığını olduğu gibi ve kendisi olmaya cesaret ederek yaşamadan, bir şeyleri başardığımızı düşünemeyiz. İstihdamdan güvenliğe, belediyemiz her konuda kadınlara daha çok olanak yaratmayı artırarak sürdürecek ama yetmez. Gelin, daha fazlası için birlikte düşünelim, birlikte çabalayalım” diye konuştu.

“ŞİDDETLE MÜCADELE SADECE KADINLARA AİT BİR SORUMLULUK DEĞİLDİR”

Törende konuşan Kökkılınç ise şunları söyledi; “Günümüz dünyasında her an her yerde binlerce kadın uğradıkları şiddet sonucunda yaşamlarını yitirmekte, pek çoğu ise gördükleri şiddeti dillendiremeden gözlerinde belirmiş gözyaşlarını yüreklerini akıyorlar. Bugün burada kadına yönelik şiddete karşı mücadele kapsamında hayata geçirilen anlamlı anıtın açılışını yapacağız. Bu eseri şiddete uğrayan tüm kadınlara duyduğumuz saygın bir ifadesi olacağına inanıyoruz. Biz kadınlar hayata sayısız katkı koyanlar, analığımızla baş üstüne tutan emeklerimizle aydınlık yarınların hamurunu yoğuranlarız. Biz kadınlar, önce insanız. Her platforma layık olduğumuz sevgiyi görmek ve şiddetle mücadele sadece kadınlara ait bir sorumluluk değildir. Bu konuda da bir başarı elde edebilmek ve yol alabilmek için kadın ve erkek hep birlikte çalışmamız, uluslararası sözleşmelere bağlı kalmamızı gerekir. Şiddetin olmadığı ve kadıların hayattan koparılmadığı bir dünya diliyorum.”